Jurcsek Béla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jurcsek Béla
Jurcsek Béla 1944.jpg
Magyarország földművelésügyi minisztere
Hivatali idő
1944. március 22. október 16.
Előd Bánffy Dániel
Utód Pálffy Fidél
Magyarország közellátásügyi minisztere
Hivatali idő
1944. október 15. 1945. március 28.
Előd
Utód Faragho Gábor

Született 1893. augusztus 30.
Tiszatarján
Elhunyt1945 (51-52 évesen)
Kitzbühel
Párt Nyilaskeresztes Párt – Hungarista Mozgalom

Foglalkozás politikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Jurcsek Béla témájú médiaállományokat.

Jurcsek Béla (Tiszatarján, 1893. augusztus 30.Kitzbühel, Ausztria, 1945 tavaszán) nyilas politikus.

Élete[szerkesztés]

A Szálasi-kormány (Jurcsek Béla az álló sorban balról a negyedik)

Birtokos családból származott. Nagykárolyban járt középiskolába, majd gazdasági akadémiát végzett Debrecenben; ezután külföldi tanulmányutakat tett, és egy ideig dolgozott is Németországban. Családi birtokán gazdálkodva az első világháborút követően aktívan részt vett a Fejér vármegyei közéletben: 1916-tól a vármegyei törvényhatóság tagja volt, elnöke lett a Társadalmi Egyesületek Szövetsége sárbogárdi csoportjának, továbbá ő alakította meg a Revíziós Liga helyi szervezetét. Eközben újabb, politikai jellegű tanulmányutakat tett Ausztriában, Olaszországban és Németországban, illetve a Nemzeti Egység Pártja sárbogárdi szervezetének elnökségét is megszerezte. 1935-ben és 1939-ben a Nemzeti Egység Pártja programjával országgyűlési képviselővé választották a sárbogárdi körzetben.

A parlamentben főleg mezőgazdasági és szociálpolitikai témákban szólalt fel. Tagja volt a zsidókérdés tanulmányozására kiküldött pártbizottságnak, illetve az alsó- és felsőház között a II. zsidótörvény kapcsán kialakult ellentétek elsimítására alakított különbizottságnak. 1940 júniusától 1941 februárjáig mezőgazdasági termelési és értékesítési kormánybiztosként működött. 1942-től 1944-ig közellátási államtitkár, egyúttal a földművelésügyi minisztérium által létesített Magyarországi Oltóanyagtermelő Intézet elnöke volt. Államtitkárként dolgozta ki a róla utóbb Jurcsek-rendszernek nevezett, teljes beszolgáltatás rendszerét, ami a második világháború miatt romló ellátási helyzeten próbált javítani az első világháborúban tapasztalt feketepiac és a rejtegetés kiküszöbölésével.[1]

1944. március 22-től 1944. október 16-ig a Sztójay- és a Lakatos-kormányban, majd a nyilas puccs után a Szálasi-kormányban is földművelésügyi (ideiglenesen megbízott közellátásügyi) miniszter. Ebbéli tisztségében állította fel beszolgáltatási rendszerét, ami mindent alávetett a német hadsereg totális kiszolgálásának (a magyar hadsereg és lakosság hátrányára). A szovjetek elől Ausztriába menekült. Mikor a Vörös Hadsereg Zell am See-be érkezett, öngyilkos lett. Az általa kidolgozott beszolgáltatási rendszert a háború végeztével is fenntartották az ellátási nehézségek kiküszöbölésére.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Romsics Ignác: Magyarország története a XX. században. Bp., Osiris, 2005. p. 258

Források[szerkesztés]

  • Jurcsek Béla. In Országgyűlési almanach: Az 1935-1939. évi országgyűlésről. Szerk. Haeffler István. Budapest: (kiadó nélkül). 1940. 291. o.  
  • Jurcsek Béla. In Országgyűlési almanach: Az 1939-1944. évi országgyűlésről. Szerk. Haeffler István. Budapest: (kiadó nélkül). 1940. 215. o.  
  • Életrajza A Magyar életrajzi lexikonban