Juhász Endre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Juhász Endre
Született1944. július 12. (79 éves)
Nagykörű
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Tisztsége
IskoláiJózsef Attila Tudományegyetem (–1967, jogtudomány)

SablonWikidataSegítség

Juhász Endre (Nagykörű, 1944. július 12. –) magyar jogász, diplomata, volt miniszter, az Európai Bíróság bírája.

Tanulmányai[szerkesztés]

1962-ben érettségizett, majd felvették a József Attila Tudományegyetem Jogtudományi Karára, ahol 1967-ben szerzett jogi doktorátust. Emellett a Strasbourg-i Egyetemen nemzetközi összehasonlító jogot hallgatott.

Rendszerváltás előtti pályafutása[szerkesztés]

A diploma megszerzése után a Külkereskedelmi Minisztériumban kapott előadói állást, majd 1973-ban kinevezték a jogszabály-előkészítő osztály vezetőjévé. Egy évvel később a brüsszeli kirendeltség titkára lett. 1979-ben tért haza, amikor újra a Külkereskedelmi Minisztérium osztályvezetőjévé nevezték ki. 1983-ban kiküldték a washingtoni kereskedelmi alkirendeltséghez, melynek vezetője lett. 1989-ben rövid időre a fejlett ipari országok államközi főosztályának helyettes vezetője volt, majd ugyanebben az évben főosztályvezető lett.

Rendszerváltás utáni pályafutása[szerkesztés]

1992-ig viselte főosztályvezetői tisztségét, majd a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának főtitkára és az európai ügyek hivatalvezetője lett. 1993-ban a minisztérium közigazgatási államtitkárává nevezték ki. A Horn-kormány hatalomra kerülése után az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium címzetes államtitkára és szintén az európai ügyek hivatalvezetője lett. 1995-ben Magyarország az Európai Unióhoz akkreditált nagykövete lett. Ilyen minőségében 1998-tól a csatlakozási tárgyalások főtárgyalója is volt. 2003-ban Medgyessy Péter miniszterelnök behívta kormányába az újonnan kialakított európai integrációs ügyekért felelős tárca nélküli miniszteri posztra. 2004-ben az Európai Unió Bíróságának tagja lett, emiatt lemondott miniszteri posztjáról.

Családja[szerkesztés]

Nős, egy felnőtt lánygyermek édesapja.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]