Csíkos gnú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Csíkos gnú
Tanzániai példány
Tanzániai példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Tehénantilop-formák (Alcelaphinae)
Nem: Gnú (Connochaetes)
Lichtenstein, 1812
Faj: C. taurinus
Tudományos név
Connochaetes taurinus
(Burchell, 1823)
Elterjedés
Elterjedési területeElterjedési területe
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Csíkos gnú témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csíkos gnú témájú médiaállományokat és Csíkos gnú témájú kategóriát.

Keleti fehérszakállú gnú (Connochaetes taurinus albojubatus)
Gnú csorda átkelése egy folyón

A csíkos gnú (Connochaetes taurinus) az emlősök (Mammalia) osztályának a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a tehénantilop-formák (Alcelaphinae) alcsaládjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A csíkos gnú Kenyától Dél-Afrika északi részéig fordul elő. Körülbelül 1 millió állat vonul át a Serengeti-fennsíkon.

Alfajai[szerkesztés]

  • Csíkos gnú vagy más néven kék gnú (Connochaetes taurinus taurinus), szakálla hosszú és fekete. A Zambézi folyótól délre él, Namíbia, Angola, Botswana, Zimbabwe, Zambia, Mozambik és a Dél-afrikai Köztársaság területén. Az északi alfajoktól eltérően nem vándorol sokat, többnyire egy adott terüelten belül fordul elő.
  • Keleti fehérszakállú gnú (Connochaetes taurinus albojubatus), szakálla fehér. Tanzánia északi részén és Kenya délkeleti részén fordul elő.
  • Nyugati fehérszakállú gnú (Connochaetes taurinus mearnsi), szakálla fehér. Tanzánia északi részén és Kenya déli részén él, a Nagy-hasadékvölgytől nyugatra.
  • Cookson-gnú vagy más néven Lungwa-gnú (Connochaetes taurinus cooksoni), szőrzete barnás. Zambia északkeleti vidékein és Malawiban él, legnagyobb populációja a Lungawa-völgyben van.
  • Njassa-gnú (Connochaetes taurinus johnstoni), egy fehér vonal van a két szeme között. Tanzánia déli részén, Malawi déli és keleti vidékein és Mozambik északi területein honos.

Megjelenése[szerkesztés]

Az állat fej-törzs-hossza 170-240 centiméter, marmagassága 115-145 centiméter, farokhossza 60-100 centiméter. A hím testtömege 160-290 kilogramm, a nőstényé 140-260 kilogramm. A csíkos gnú bundája sötét palaszürke, függőleges csíkokkal. Válla vaskos, teste hátsó része vékony. Végtagjai keskenyek. Orrnyergén és homlokán szőrpárna található. Nyaksörénye fekete vagy fehér. Háta ferdén lejt hátrafelé, a martájéka magassaban van, mint a fara. Erőteljes feje eléggé tulokszerű jelleget kölcsönöz a fajnak. A faj latin nevében is kifejezésre juttaták ezt, mivel a "taurinus" bikaszerűt jelent. Szarvai először oldalra, majd felfelé és kissé befelé irányulnak, így valóban a szarvasmarhára emlékeztet.

Életmódja[szerkesztés]

Connochaetes taurinus.jpg

Az állat csordában él, nappal aktív és gyakran vándorló. Tápláléka 10 centiméter alatti füvek. Fogságban 21 évig él. Az oroszlán (Panthera leo) és a nílusi krokodil (Crocodylus niloticus) kedvelt zsákmányállata.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 1.5-2.5 éves kortól éri el. A párzási időszak április-május között van. A vemhesség 8-9 hónapig tart, ennek végén rendszerint 1 borjú jön a világra. Az elválasztás 9 hónap után történik meg.

Rokon fajok[szerkesztés]

A csíkos gnú legközelebbi rokona a fehérfarkú gnú (Connochaetes gnou).

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]