Ateista gondolkodók listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ateista gondolkodók szócikkből átirányítva)

Az alábbi felsorolásban inkább azon híres személyek szerepelnek, akik ateisták, azaz nem hisznek, vagy nem hittek Istenben, vagy istenekben és ennek nyíltan hangot is adtak a közvélemény előtt műveikben, levelezésükben, naplóikban stb.

Tekintve hogy az ateista szó értelme az idők során jelentésváltozásokon ment keresztül, itt csak az egyértelműen besorolható személyek kerültek a listára.

Nem minden esetben van egyetértés abban, hogy egy adott személy ateistának tekinthető-e és felsorolandó-e. Ezekben az esetekben ez megjegyzés formában megtalálható.

Ateista aktivisták[szerkesztés]

Filozófusok[szerkesztés]

  • Paul Henri Thiry d’Holbach (Holbach báró) (1723–1789) német–francia filozófus, enciklopédista, egyike a legkorábbi kifejezett, radikális ateistáknak, aki ezt nyíltan felvállalta.
  • Albert Camus (1913–1960) francia filozófus és Nobel-díjas író (1957), az egzisztencializmus kiemelkedő alakja. Műveiben fontos téma az isten nélküli világban való élet.
  • Denis Diderot (1713–1784) francia filozófus, az első enciklopédia szerzője és szerkesztője. Sok esetben deistának mondják.
  • David Hume (1711–1776) skót filozófus és történész, a skót felvilágosodás fontos alakja. A brit empirizmus legradikálisabb képviselője, akinek filozófiájában megtalálható volt a szkepticizmus és a naturalizmus is. Nézetei inkább agnosztikusak, mintsem ateisztikusak.
  • Karl Marx (1818–1883) német filozófus, szociológus, közgazdász, újságíró és forradalmár, a marxizmus alapítója. Szerinte a vallás a nép ópiuma.
  • Mihail Bakunyin (1814–1876) orosz anarchista, filozófus.
  • Ayn Rand (1905–1982) amerikai írónő és filozófus, a objektivizmus megalapítója.
  • Jean-Paul Sartre (1905–1980) egzisztencialista filozófus. A sartre-i irányvonal jellegzetesen ateista ága volt az egzisztencializmusnak, fontos kérdés volt az isten nélküli világban való élet filozófiájának kidolgozása.
  • Arthur Schopenhauer (1788–1860) filozófus, akihez viszont közel állt a buddhizmus.
  • Bertrand Russell, (1872–1970) filozófus, agnosztikus abban az értelemben, hogy nincs Isten ellen bizonyítéka, azonban felettébb valószínűtlennek érezte a létezését, körülbelül úgy, ahogyan az olümposzi istenekkel kapcsolatban. Azt írta, hogy filozófiailag agnosztikus, de köznapi esetekben egyszerűen ateistának is mondta magát.
  • Osho, Rajneesh Chandra Mohan Jain (1931–1990), Indiában és az Egyesült Államokban élő vallási vezető, akinek egyik könyve a God is Dead (Der Gott den es nicht gibt, ’Isten halott’), szándékosan Nietzschére utaló címet viseli, és egy istenbe vetett hit nélküli, szabad életről szól. A könyv többet mondó alcíme: Westliche Religion und die Lüge von Gott (A nyugati vallások és a hazugság istenről).
  • Friedrich Nietzsche (1844–1900) német filozófus, költő, klasszika-filológus.

Tudósok[szerkesztés]

Írók[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Atheists
A Wikimédia Commons tartalmaz Ateista gondolkodók listája témájú médiaállományokat.