Mágus (perzsa vallás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Milei.vencel (vitalap | szerkesztései) 2018. február 24., 09:54-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (Új oldal, tartalma: „{{építés alatt}} A '''mágus'''ok általános elnevezése a zoroasztriánus papságnak. Eredetileg méd néptörzs volt (''Hérodo…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A mágusok általános elnevezése a zoroasztriánus papságnak.

Eredetileg méd néptörzs volt (Hérodotosz szerint a "magoi" a hat méd törzs közé tartoznak), amely az összes rituálés tevékenység végzésével volt megbízva, vallási korlátokra való tekintet nélkül, például attól függetlenül is, hogy melyik istennek szól az áldozat. Az Iráni-fennsíkon elterjedő zoroasztrizmus szintén a mágusok illetékességi körébe került, ezért többen úgy gondolják, hogy Zoroaszter tanításai integrálódtak a terület vallási hagyományaiba, és a mágusok törzsének a közvetítésével terjedtek el a birodalomban. [1]




Hivatkozások

Források

Akadémiai Kiadó: Világvallások: Világvallások a-zs: Univerzalizmus. Budapest: Akadémiai Kiadó. 2009. ISBN 9789630587082  

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Universalism című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) [[::{{{2}}}|{{{2}}}]] című Hiba! Ezt a nyelvkódot nem támogatja az ISO 639 sablon! Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.