New Age

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A New Age (angol; „új kor”) az Egyesült Államokban létrejött utópisztikus mozgalom. Vallásnak nem tekinthető[forrás?], nincs leszabályozott dogmarendszere, a hangsúly az egyénen van, akinek a saját lelki útját kell követnie. Egyes ágai viszont nagyon is zárt rendszert képviselnek. Tanításának lényege szerint a Föld a Vízöntő korába lépett, és ez hitük szerint egy új világ (új kor) kezdete. A New Age a keleti vallások, pogányság és spiritualizmus által befolyásolt egyéni és személyes hitek széles sávjának gyűjtőneve, mely egy új fejlődő vallás jegyeit mutatja ugyan, de napjainkban lelki keresők, tanítók, gyógyítók és más résztvevők laza hálózatának tekinthető.

Hívők/vallásgyakorlók száma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kifejtett, komoly gyakorlóinak száma alacsony, például a kanadai 1991-es népszámlálás szerint a lakosság 0,005%-a (kb. 1200 ember) vallotta magát ezen mozgalom követőjének. Persze ismertek az ilyen statisztikák óriási torzításai. Ugyanakkor a New Age jellegű nézetek népszerűsége igen magas. Ide sorolható több ezoterikus tanítás, például az asztrológia vagy a fengsuj.

Jellemzői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A New Age erősen spirituális beállítottságú, a legkülönbözőbb világvallásokból – különösen a keleti vallásokból – merít és az így átmentett nézeteket (időnként módosított, átértelmezett) formában beépíti saját filozófiájába. Mivel hitelvei, előírásai nincsenek, nehéz meghatározni, mi jellemző rá pontosan. A New Age-hívők többnyire hisznek a reinkarnációban, asztrológiában, a kristályok gyógyító erejében, és hasonló ezoterikus dolgokban.

A New Age követői egy megalapított vallás vezetésének követése helyett rendszerint saját lelki éhségüket a világ vallásaiból, sámánizmusból, újpogányságból és okkultizmusból származó misztikus hagyományok anyagaival elégítik ki. Mivel nem szervezett közösségről van szó, így nincsen tisztázott tagság, vagy behatárolt lelkiség sem. Kívülállók leginkább a gondolatok cserehelyein mint például specializált könyves- és zeneboltokban és kiállításokon találkozhatnak magával a mozgalommal. Gyakorlatait alternatív lelkiségként jellemezhetjük. Még a látszólagos kivételek is gyakran valamilyen spirituális jelleget hordoznak (például az ún. alternatív gyógymódok néha a „test, szellem és lélek” egységét kezelik). Megjegyzendő, hogy az „alternatív” kifejezés itt a nyugati zsidó-keresztény kultúrához való viszonyítást jelent és az nem tekinthető véletlennek, hogy a legtöbb New Age-gondolat és gyakorlat látszólag a fővonalbeli kereszténységnek ellentmondó elemeket tartalmaz.

Hitnézetek összetevői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A New Age elnevezés maga az amerikai tömegmédia szüleménye, mely a 20. század második felében feltűnő, a transzcendentális meditáció és más meditációs technikák, Silva-féle agykontroll, „channeling”, reinkarnáció, kristályok, pszichikus tapasztalatok, pszichokinézis, távolba ható erők (gondolati hatalom, elvarázsolás), telepátia, tudattechnológia, holisztikus egészség, különböző „megoldatlan rejtélyek” (például ufológia), „Föld-titkok”, pl. gabonakörök jelenségeivel foglalkozó spirituális szubkultúrát írta le.[1] E szubkultúra tipikus tevékenységei közé tartoznak a meditációs csoportokban való részvétel, az előadásokra és kiállításokra járás, könyvek-, zene és más termékek (például kristályok és füstölők) vásárlása, jövendőmondók, jósok, gyógyítók és spirituális tanácsadó szolgálatok igénybevétele.

A New Age szubkultúra már az 1970-es években is létezett, és egyes elemei kétségtelenül az 1960-as évek ellenkultúrájából származnak. Korábbi generációk felismerték volna a New Age néhány, de nem minden elemét, például a 19. századi spiritualizmust, teozófiát, az Új-Gondolat bizonyos részeit, a metafizikus mozgalmat és több alternatív gyógymódot. Ezek a mozgalmak a transzcendecializmuson, a mesmerizmuson és a svedenborgianizmuson keresztül természetesen a különböző korai nyugati ezoterikus vagy okkult hagyományokig (mint az asztrológia hermetikus (Hermész Triszmegisztosz) művészet, mágikus varázslás, alkímia és kabala) nyúlnak vissza.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hivatkozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]