Vita:New Age

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 81.182.127.43 18 évvel ezelőtt a(z) KiMitHisz sablonszövegek kivétele témában

Jellemzői[szerkesztés]

Azért tegyük hozzá, hogy nemhogy nem fogadják el a Bibliát, de ki akarják irtani az egész keresztyénséget a zsidó vallással együtt. Miért? Mert nem férnek a Biblia keretei közé. Azt is érdemes tudni erről az agymenésről, hogy az egész világot össze akarják vonni egységes világigazgatóság alá. Íme egy-két szervezet, ami támogatja a New Age-t: UNO, UNESCO, Római Klub, Rockefeller Alapítvány, Trilateriális Bizottság, Szabadkőművesek és az Illuminátusok. És igenis van meghatározott, összefabrikált "hitük". Luciferben hisznek és feministák. A kereszténységet le akarják cserélni a Gaia-mítosszal. És Oroszországban kezdődött minden. Helena Petrovna Blatavsky volt a neve az "alapítóatyának". Ajánlott olvasmány: M. Basilea Schlink: "Új korszak"/New Age/ a Biblia szemszögéből. Kellemes olvasást!

KiMitHisz sablonszövegek kivétele[szerkesztés]

Áthoztam ide, mert ha még egyes bibliai alapu vallásokhoz igazodhat is a A New Ageshez semmennyire sem stimmel.

Istenképzet Isten a személytelen életerő, a tudat, az végső igazság és valóság, az anyagtalan, alaktalan kozmikus rend, mely minden emberben és anyagban személyesítődik meg. „Isten mindenben és minden Isten.”

Megtestesülések Legtöbbjük úgy hisz, hogy az egész világmindenség az Isten megtestesülése, így nincs értelme valamit különleges imádságra kiemelni.

A világmindenség és az élet eredete A világmindenség, az élet és anyag nem Isten teremtményei, hanem maga az Isten. A világmindenség és az élet az örökkévaló általános életerő teremtő hatalmából fejlődött ki.

A halál után Némelyek hisznek a folyamatos újraszületésben és nem a halálban, minthogy szerintük maga az élet egy öröklétű lélek. Némelyek hiszik, hogy a szellemek pihennek egy ideig, mielőtt kiválasztanák az új testeiket. Szerintük a menny és pokol tudatállapotok, az utóbbi annak következménye, hogy az egyén nem ismerte fel, hogy Isten a mindenség.

Miért van Gonosz? Nem hisznek az eredendő bűnben, Sátánban vagy gonoszban. Legtöbben úgy vélik, hogy az emberek néha „hibákat” követnek el, mikor figyelmen kívül hagyják a bennük és másokban lévő jóság hatalmát, ami az Isten. Némelyek hiszik, hogy a gonosz a korábbi életek hamisságainak felhalmozódása és a lelki tudatlanság következménye.

Megváltás A megváltás a személytelen életerővel való egység felismerésében, megvalósulásában van. A tudatosság szintje jelentősen növelhető a tudatállapotot megváltoztató hipnózissal, elmélkedéssel, zenével, kábítószerekkel. A spirituális eszközök lehetnek a kristályok, tarotkártyák, amulettek, gondolatátvitel és jövendőmondás, stb. Némelyek gondolata szerint az emberiség megváltása akkor fog megtörténni, mikor elérünk egy bizonyos kritikus tömeget, amikor az emberek összefognak az Istennel és egymással való egységük megtapasztalásában. Ez egy új világrendet fog létrehozni, melyben a különböző civilizációk egybefonódnak és egy világ-államban élnek majd békében és összhangban.

Érdemtelen szenvedés A szenvedés az egyén, vagy emberiség jelen- és korábbi életekből felhalmozódott kapzsiság, gyűlölet és lelki értetlenség következménye. Ez a karma. Néha a szenvedésnek van egy különleges célja, hogy a lelki növekedést és az életlecke tanulását elősegítse. A szenvedést csupán valótlan tüneménynek tekintik, a testi gyönyörhöz és fájdalomhoz való kötődés eredményeként, minthogy nézeteik szerint semmi sem létezik valóságosan az egyetlen, belső általános életerőn kívül.

Mai kor kérdései Az abortuszt nem ítélik el, és nincs erről hivatalos álláspontjuk. A New Age követői általában a nők abortusz-választási jogai támogatásának élvonalában vannak.

81.182.127.43 2005. július 22., 15:41 (CEST)Válasz


Talán nem ártana pár szót ejteni arról, mi is volt a mozgalom eredetileg, ugyanis nem volt vallás. Tudósok "vezette" mozgalom volt, akik a tudomány által addig hátrmezsgyére szorított téziseket és jelenségeket kívánták vizsgálni (alapvetően a parapszichológiához állítottak fel elméleteket, gyűjtöttek róla tudásanyagot és állítottak fel kísérleteket).

Ez mi?[szerkesztés]

"Persze ismertek az ilyen statisztikák óriási torzításai. Ugyanakkor new age jellegű nézetek népszerűsége igen magas." NPOV, targyszeruseg, forrasok... ugyanmar...