Oops!… I Did It Again (album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Britney Spears
Oops!… I Did It Again
nagylemez
Megjelent2000. május 16.
Felvételek1999. szeptember 20. – 2000. április
StílusPop,[1][2] dance-pop, tinipop
Nyelvangol
Hossz44:36 (standard kiadás)
55:34 (deluxe kiadás)
KiadóJive Records
ProducerMax Martin, Rami Yacoub, Per Magnusson , David Kreuger , Kristian Lundin , Jake Schulze , Larry "Rock" Campbell, Barry Eastmond, Robert Jazayeri, Darkchild , Robert John "Mutt" Lange , Steve Lunt, Timmy Allen
Britney Spears-kronológia
…Baby One More Time
(1999)
Oops!… I Did It Again
(2000)
Britney
(2001)
Kislemezek az albumról
  1. Oops!… I Did It Again
    Megjelent: 2000. március 27.
  2. Lucky
    Megjelent: 2000. augusztus 8.
  3. Stronger
    Megjelent: 2000. november 13.
  4. Don’t Let Me Be the Last to Know
    Megjelent: 2001. január 17.
Borítóváltozatok
Ausztrál és új-zélandi kiadás
Ausztrál és új-zélandi kiadás
SablonWikidataSegítség

Az Oops!… I Did It Again Britney Spears amerikai popénekesnő második stúdióalbuma. 2000. május 16-án jelent meg a Jive Records gondozásában.[3] 1999-ben, miután befejezte a …Baby One More Time Tour címen ismertté vált koncertkörútját, Britney 1999. szeptember 20-án elkezdte az album dalainak rögzítését New Yorkban. A szövegírásában és komponálásban a legtöbbször Max Martin, Eric Foster White és Rami Yacoub producerek vettek részt. Martin november első hetében már több, mint 7 számot felvett a társaival. Miután rögzítették az anyag felét, Spears Svédországban folytatta a munkálatokat. Februárra a nagylemez elkészült.

A kritikusok pozitívan fogadták, többen is megjegyezték, hogy hatalmas javulásnak számít a …Baby One More Time-hoz képest. Emellett külön gratuláltak Britneynek, mivel a Dear Diary című dal munkálataiban ő maga is részt vett. Hatalmas siker lett világszerte. A Billboard 200 első helyén debütált, miután 1 319 193 darabot adtak el belőle egy hét alatt az Egyesült Államokban.[4][5][6][7] Ezzel Britney újabb rekordot döntött: az Oops!… I Did It Again lett az első heti eladások adatai szerint minden idők leggyorsabban fogyó női albuma.[8] Az Egyesült Államokban több, mint 10 millió darabot adtak el belőle, ezzel gyémánt minősítést kapott. A második albuma lett, ami kiérdemelte ezt a minősítést.[9] 13 ország listáján a csúcspozícióig jutott, míg top 5-ös lett Ausztráliában, Finnországban, Japánban, Új-Zélandon és az Egyesült Királyságban. Magyarország albumlistáját is vezetni tudta 5, egymást követő héten át. 2000 harmadik legtöbbet eladott albuma lett világszerte. Mára már 24 millió darab került eladásra belőle, ezzel minden idők egyik legjobban fogyó nagylemeze lett. A Nielsen SoundScan adatai szerint a 21. század eddigi legsikeresebb női albuma, mind az Egyesült Államokban, mind világszerte. Eddig egyedül Adele 2011-es 21 című lemezének sikerült hasonló eredményeket elérni ebben a században. Britney karrierjének második legkeresettebb albuma.

Négy kislemez jelent meg róla világszerte. Az első kislemez a címadó dal lett. Világszerte nagy sikert aratott, első lett Ausztráliában, Kanadában, az Egyesült Királyságban és másik 11 országban. Emellett bekerült a legjobb 5-be 6 ország kislemezlistáján. A kiadónak egyedüli csalódást az Egyesült Államokban okozott, ahol "csak" a 9. helyig jutott. Második kislemeznek a Lucky-t választották meg. Vezetni tudta Európa, Ausztria, Németország, Svédország és Svájc kislemezlistáit. Harmadik, egyben az utolsó megjelenő kislemez Amerikában, a Stronger lett. Az önállósulásról szóló szám lett az albumról legtöbbet eladott szám az USA-ban. 500 000 példányban kelt el, és ezzel arany minősítést kapott. A Don’t Let Me Be the Last to Know jelent meg az utolsó kislemezként Európában és Ázsiában, mérsékelt sikerekkel. Britney az Oops!… I Did It Again World Tour-ral promotálta a lemezt.

Háttér és felvételek[szerkesztés]

Miután befejezte a …Baby One More Time Tour nevű 3 hónapos koncertkörútját, 1999. szeptember 20-án visszatért New Yorkba, hogy elkezdje rögzíteni az új albumára a dalokat. Viszont nem volt sok ideje dolgozni rajta, emiatt a munkálatokat másfél héttel később kezdték el. A legtöbb szám Max Martin, Eric Foster White, Rami Yacoub és Diane Warren producerek hozzájárulásával készült el.[10] A Walk On By, What U See (Is What U Get) és a Don't Go Knockin' On My Door című számok keverését Martin már 1999. november 7-ére elvégezte. Az Oops!… I Did It Again, a Lucky és a Stronger rögzítésével is majdnem végeztek, csak nem volt idő a keverésre, ezért 2000 januárjára készültek el teljesen. A Where Are You Now című balladát 1999 novemberében vették fel a Battery Studios-ban.

2000. január 7-én rögzítésre került az album anyagának a fele. Britney Svédországba utazott, hogy befejezze az akkor még cím nélküli albumot. Svédországból a következőt nyilatkozta: „Ez az album egy kicsit más lesz, mint a …Baby One More Time. 16 éves voltam, amikor annak az albumnak a munkálataival végeztem. Mindig, amikor megnézem a borítóját gyerekesnek érzem magam. Ez most egész más lesz a stílust, és a dalokat nézve. Már csak néhány szám hiányzik, mivel 6 dalt vettem fel Svédországban. Remélem a rajongóim érettebbnek fognak engem látni.”[10] Britneyn nagy volt a nyomás, mivel a …Baby One More Time hatalmas sikereket ért el. Többen is kételkedtek abban, hogy tudja tartani az új lemezzel a sikereket. De miután az énekesnő meghallgatta az majdnem kész albumot, kijelentette, hogy nagyon magabiztos.[11]

A Can't Make You Love Me című szerzeményt is Svédországban vették fel 1999 őszén. Spears 2000 januárjában énekelte fel a Parc Studios-ban.[12] 2000. január 28-án vették fel az utolsó két dalt a lemezre: Diane Warren szerzeményét When Your Eyes Say It címmel, és a Rolling Stones (I Can't Get No) Satisfaction dalának a feldolgozását.[13][14] Geoff Mayfield, a Billboard magazin igazgatója dicsérte az album megjelenésének dátumát, mondván, hogy tökéletes időzítés lett az előző lemez megjelenését nézve.[15] Az eredeti cím Britney Spears vagy Sunflower lett volna, de végül Oops!… I Did It Again lett. A címet meglehetősen jól fogadták a kritikusok, mondván, hogy Britney érzékeltetni akarja az emberekkel, hogy megint világot fog hódítani. Az Oops!… I Did It Again 2000. május 16-án jelent meg az énekesnő második stúdióalbumaként.

Dalszerzési vita[szerkesztés]

Az énekesnőt és a kiadóját beperelte két zenész, név szerint Michael Cottrile és Lawrence Wnukowski, arra hivatkozva, hogy két – az albumon szereplő – dalnak ugyanolyan a dallama, mint a saját számuknak.[16] A 2 szám, ami miatt pereltek a What U See (Is What U Get) és a Can't Make You Love Me volt. Spears és a Jive Records tagadta az ügyet.[16] Még azt is meg merték jegyezni a perelők, hogy a What U See (Is What U Get) a saját daluk, és Britney ellopta. A vádakat később a bíróság elutasította, és pénzbírságot szabott a két zenészre.[16]

Kompozíció[szerkesztés]

  • 20 másodperces minta a dal refrénjéből. A kritikusok a legjobb dance számnak tartották az albumról.
  • 21 másodperc a dal refrénjéből. Spears különlegesnek tartotta, mondván, hogy ezzel a számmal tudja kimutatni tehetségét.
Nem tudod lejátszani a fájlt?
Shania Twain amerikai country énekesnő részt vett a Don't Let Me Be the Last to Know megírásában.

Spears másféle, tempósabb hangzást akart létrehozni, mondván, fel akar nőni, és ez az előző album stílusával nem sikerülne. A lemez nyitódala, az elsőként megjelenő kislemez, az Oops!… I Did It Again. A dance-pop elemeit képviselő szám jellemzője, hogy tartalmaz egy párbeszédet, amiben említés esik a Titanic című filmről: „But wait a minute isn't this? Yeah, yes it is. But I thought the old lady dropped it into the ocean at the end? Well Baby I went down and got it for you. Awe you shouldn't have.” (magyarul: „Várjunk egy pillanatot, ez nem az? Igen, ez az. De azt hittem, hogy az öreg hölgy bedobta az óceánba a végén. Nos baby, lementem és visszahoztam neked. Ó, nem kellett volna.”)[17] A Billboard kritikusai szilárd popdalnak vélték.[18] Több szakértő is összehasonlította a debütáló kislemezével.[19] Bill Lamb a legjobb Britney dalokat összegző listáján a 6. helyre rakta, és dicsérte a párbeszédes részt.[17] A második szám a harmadikként megjelenő kislemez, a Stronger lett. Az NME személyzete a legjobb dance számnak tartotta a lemezről.[20] A dalszövege sok kritikus dicséretét kivívta, mivel az önállósulásról szól. Úgy gondolták, hogy Spears a tinirajongóinak akar példát mutatni.[21] A Don't Go Knockin' On My Door-t rakták az album következő helyére. Az Oops!… I Did It Again-hez hasonlóan egy dance-pop szám. A végén egy párbeszéd található, amiben Britney a barátnőjével beszél telefonon. A lemez legegyedibb része az, amikor a párbeszéd alatt elindul már a negyedik dal, ami az (I Can't Get No) Satisfaction lett. A Rolling Stones egyik legnagyobb slágerét Spears egyik kedvenceként emlegette, részben ezért döntött úgy, hogy felvesz belőle egy másik verziót.

A Don’t Let Me Be the Last to Know az első ballada. Shania Twain szerzeménye. Spears különleges érzéseket táplál iránta, szerinte ez a dal tudja igazán próbára tenni tehetségét. Többen is dicsérték összetételét,[22] míg mások csiszolt, polírozott balladának nevezték.[23] A What U See (Is What U Get) a 6. szerzemény. A dance hatásokat tartalmazó dal a kritikusok és Britney egyik kedvencévé vált. Részben a dalszövege miatt, ami arról szól, hogy egy lány nem akar megváltozni szerelme kedvéért. A Lucky, a másodikként megjelenő kislemez a leginkább tini popra épülő szám. Többször is összehasonlították Britney előző albumán található Sometimes című slágerével. Egy filmsztárról szól, akit Luckynak hívnak. Különböző párbeszédeket tartalmaz. A 9.-nek a legérzékenyebb balladát, a Where Are You Now-t választották meg. Az utolsó szám a lemez eredeti változatán a Dear Diary lett, aminek az írásában maga az énekesnő is részt vett. A deluxe kiadás tartalmazza még a Girl In My Mirror című dalt, a You Got It All című sláger átdolgozását, és a Lucky B oldalán található Heart-ot, míg az Ausztrál és az Új-zélandi kiadás a Stronger B oldalán helyet kapó Walk on By című szerzeményt.

Kislemezek[szerkesztés]

Oops!… I Did It Again[szerkesztés]

  • Az Oops!… I Did It Again refrénjének a részlete. A dalt sokszor összehasonlították Spears debütáló kislemezével.
Nem tudod lejátszani a fájlt?

Az Oops!… I Did It Again 2000. március 27-én jelent meg az album első kislemezeként.[24] A hivatalos kiadása tartalmazza Britney addigi életét. A harmadik szám lett, amit a Max Martin és Rami Yacoub által alkotott svéd duó írt és komponált. A borítója egy napon készült el az albuméval. Pozitív visszajelzéseket kapott a zenekritikusoktól. Szilárd popdalnak nevezték, ami bebiztosítja Spears vörösen izzó karrierjét.[18] Az énekesnőt jelölték miatta a A legjobb női popénekes teljesítményért járó Grammy-díjra. Britney kiadója sokat várt a kislemeztől, mivel a …Baby One More Time óriási kereskedelmi siker lett. Európában nem is okozott csalódást. Bekerült a top 5-be minden európai országban, ahol megjelent.[25] A brit kislemezlista első helyén debütált,[26] ezzel a 3. dala lett, ami vezetni tudta a listát.[27] Mára már 450 000 darabot adtak el belőle, ezzel a második legkeresettebb dala lett a szigetországban.[28] A Billboard Hot 100 9. helyéig jutott.[29] Attól függetlenül, hogy már a harmadik top 10-es kislemeze lett, a kiadónak csalódást okozott az Egyesült Államokbeli teljesítménye. Ezek mellett a rádiók folyamatos játszása miatt a Pop Songs listát több hétig uralta.[29] Mára 6 millió példányban kelt el, ezzel az énekesnő 4. legkeresettebb száma lett.

A hozzátartozó klipet Nigel Dick rendezte. Ez volt a negyedik, egyben utolsó Britney videó, aminek a rendezésével őt bízták meg. A klipben az énekesnő a Marson táncol és énekel, míg egy űrhajós teljesen belehabarodik. Egy piros latex ruhát visel, ami nagy botrányt kavart fiatalkora miatt. Három kategóriában jelölték az MTV Video Music Awards-on: A legjobb videóklip női előadótól, A legjobb popvideóklip kategóriában, illetve a közönségdíjra.

Lucky[szerkesztés]

A Lucky-t választották meg a lemez második kislemezének. 2000. augusztus 8-án jelent meg.[30] Érdekesség, hogy az album borítója, és a Lucky borítója egy napon készült el, csak más helyen, más ruhával. Ez lett az ötödik kislemezként megjelenő szám, amit a svéd duó alkotott. Kedvező kritikákat kapott a kritikusoktól, méltatták és dicsérték a dalszövegét, mivel bemutatja a keserű tinédzseréveket.[31] Mások úgy gondolták, hogy Britney karrierjének csúcspontján van. Amerikában nem jutott be a top 20-ba, 23. lett.[32] Emellett a 9. a Pop Songs listán.[32] Világszínvonalon nagy sikert aratott, vezette a slágerlistákat Európában, Ausztriában, Németországban, Svájcban és Svédországban,[33] míg bekerült a legjobb 10-be számtalan országban. Németországban teljesített a legjobban 250 000 darabos eladással. A brit kislemezlista 5. helyén debütált, ez is maradt a legjobb helyezése.[34] Az énekesnő 10. legkeresettebb dala lett a szigetországban, mivel 225 000 fizikai példányt adtak el belőle ott.[28]

A Jive Records Dave Meyerst bízta meg a dal klipjének rendezésével.[35] Ez volt az első közös munkája az énekesnővel. A klipben Britney egy Lucky nevű filmsztárt alakít, aki bár gazdag és népszerű, magányosnak érzi magát. A média pozitívan fogadta. A Billboard kritikusai szerint a videóklip egy előjel volt Spears magánéleti válságára,[36] míg a Rolling Stone írója szerint az egyik legelgondolkodtatóbb Britney videó, mivel megjeleníti azt, ami az énekesnő későbbi életében is gondokat okoz: „A hírnév elleni ellentmondások.”[37]

Stronger[szerkesztés]

A Stronger 2000. november 13-án jelent meg az album harmadik (Amerikában utolsó) kislemezeként.[30] Olaszországban valamilyen oknál fojtva nem kerül rá a hivatalos borítóra az énekesnő neve. Szintén a svéd duó munkája. A kritikusok pozitívan írtak róla, a legjobb dance számnak tartották a lemezről, míg dicsérték az önállósulásról szóló dalszövegét.[20] Úgy tartják, hogy Britney üzenni akart az embereknek és a kiadójának.

A Billboard Hot 100-on a 11. hely volt a legjobb eredménye.[32] Emellett vezetni tudta a Hot 100 Single Sales listát. Az Egyesült Államokban a legtöbbet eladott dal lett az Oops!… I Did It Again-ről, mivel 500 000 fizikai darabot adtak el belőle.[38] Európában is nagy sikernek örvendett. Annak ellenére, hogy nem teljesített olyan jól, mint az előző két kislemez, de minden európai országban, ahol megjelent top 20-as lett.[39] Az Egyesült Királyságban a 7. helyen debütált.[40] Mára 185 000 fizikai példányban kelt el a szigetországban.[28] Világszerte a "legrosszabb" helyezését Franciaországba érte el, ahol a 20. pozícióig jutott.

A hozzátartozó zenei videót Joseph Kahn rendezte, akire később (2004, 2008) Britney Toxic és a Womanizer című dalának klipjével is megbíztak. Elmondása szerint több dolog Britney ötlete volt,[41] mint például a székkel való táncolás. Hozzátette, hogy kifinomultra sikeredett, mivel eltért az addigi mézes-mázas klipektől. A klip, egy felirat megjelenésével kezdődik: "Britney Spears – Stronger". Ezt követően egy toronyban megjelenik az énekesnő, a barátja és egy idegennő. A barátja az idegennőre mosolyog, majd Spears belátja, hogy szebb élete lesz nélküle, és szakít vele. A klip másik részében egy székkel táncol fekete háttérben. A videó második felében Spears elkezd vezetni egy Ford Mustang-ot, de elveszti benne az irányítás, fordul vele egy nagy kört és megáll. Miután kiheverte a balesetet, elkezd sétálni az esőben. Eközben a szék átalakul bottá és azzal táncol Britney. A videó végén diadalmasan átsétál a San Franciscoban található Golden Gate hídhoz hasonló hídon. A kritikusok rendkívül pozitívan fogadták a videót.

Don't Let Me Be the Last to Know[szerkesztés]

A Don't Let Me Be the Last to Know-ot választották meg az utolsó kislemeznek. Kizárólag csak Európában jelent meg 2001. január 17-én.[42] A zenekritikusok pozitívan fogadták. Legtöbben az összetételét és Shania Twain dalszerzési tehetségét dicsérték.[22][43] Britney különlegesen nyilatkozott róla, elmondta, hogy ezzel tudja leginkább meglepni az embereket. Amerikában csak a rádiók játszották, emiatt nem jelent meg a Hot 100-on, viszont a Pop Songs listán sikerült a 36. helyig eljutnia.[44] Európában sikeresnek bizonyult, bár nem sikerült olyan jó helyezéseket elérni, mint az előző kislemezeinek.[42] Ezt bizonyítja az, hogy Franciaországban az első kislemeze lett, ami ne jutott be a Top 20-ba. A brit kislemezlistán a 12. volt a legjobb helyezése, ezzel az első Britney szám lett, ami megjelent a szigetországban, mégsem jutott be a legjobb 10-be.[34] Bár Európa több országában sikeres volt, mégis máig az egyik legkisebb sikerrel rendelkező Britney Spears kislemez.

A klipjét Herb Ritts amerikai fotósra bízták. 2001 januárjában vették fel. Ritts szerint Britney az előzőktől eltérő videóklipet akart csinálni. Néhány jelenetet kivettek a hivatalos klipből, mivel Spears anyja túl pikánsnak találta azokat. 2001. március 2-án volt a premierje.[45][46] Britney a kisfilmben egy olyan nőt játszik, aki tudni akarja, hogy barátja tényleg szereti-e.

Helyezések és minősítések[szerkesztés]

Év Kislemez Slágerlistás helyezések Minősítések
US
[47]
AUS
[48]
AUT CAN
[49]
FRA
[50]
GER
[51]
IRE
[52]
NZ
[53]
SWI
[54]
SWE
[55]
UK
[56]
2000 Oops!… I Did It Again 9 1 2 1 4 2 2 1 1 1 1
Lucky 23 3 1 2 16 1 2 4 1 1 5
Stronger 11 13 4 9 20 4 6 15 6 4 7
2001 Don't Let Me Be the Last to Know 112 7 27 12 9 12 12
"—" nem szerepelt listán, vagy nem jelent meg az országban.

Törölt, promóciós kislemezek[szerkesztés]

A When Your Eyes Say It című dalt tervezték a lemez negyedik vagy ötödik kislemezének, de a kiadó törölte a kiadását a Don't Let Me Be the Last to Know gyenge sikerei miatt.[71] Az (I Can't Get No) Satisfaction című sláger átdolgozás lett volna a hivatalos promóciós kislemez, de végül nem jelent meg, mivel a kortárs kritikusok a poptörténelem egyik legrosszabb átdolgozásának nevezték. Végül You Got It All című sláger átdolgozása volt promóciós kislemezként kapható kizárólag Franciaországban.[72]

„A dal, amiből sohasem lett kislemez”[szerkesztés]

2010-ben indítottak egy szavazást „A dal, amiből sohasem lett kislemez” címmel. Az albumról meg nem jelent dalok közül lehetett választani. Kiderült belőle, hogy a rajongók a What U See (Is What U Get) című dalt akarták leginkább kislemeznek az albumról.[73]

Promóció[szerkesztés]

Spears és táncosai az Oops!… I Did It Again előadása közben a 2004-es The Onyx turné egyik állomásán.

1999 végén Spears gyorsan elkezdte az Oops!… I Did It Again promotálását különböző európai országokban. Az Egyesült Királyságban fellépett a Smash Hits nevű műsorban.[74] Több brit arénában is fellépett. Először Birminghamben október 7-én és 8-án.[75] Majd a londoni Wembley Arénában október 10-e és 12-e között, végezetül pedig a Manchester Evening News Arénában október 13-a és 14-e között.[75] Ugyanebben a hónapban egy ideig elkísérte az ’N Sync nevű fiúbandát különböző fellépésekre.[75] Olaszországban adott egy rövid interjút a TRL Italy-nak.[74] Egy titkos koncertet is tartott Párizsban, az album megjelenése előtt egy héttel. Ez volt az első európai koncert, amin kizárólag az Oops!… I Did It Again számai voltak hallhatóak..[75] Spanyolországban az El Rayo műsorban interjúvolták meg 2000. szeptember 8-án, illetve október 24-én.[74] Ausztráliában a The House of Hits és a Russell Gilbert Live című műsorokban jelent meg 2000. május 13-án.[74]

Az Egyesült Államokban rengeteg helyen megjelent a lemez népszerűsítésének érdekében: a Late Night with Conan O'Brien-ben 2000. május 10-én, a Saturday Night Live-ben május 13-án, a The Rosie O'Donnell Show-ban és a Times Square-ban május 13-án.[76][77] Ezek mellett fellépett a The Tonight Show Jay Leno-ban május 23-án.[78] A lemez megjelenése után is sok műsor ajánlatát elfogadta. Még a megjelenés napján a Total Request Live és a 25 Under 25 vendége volt. Mind a kettő részt élőben közvetítették.[76] Az énekesnő az album címadó dalának előadása miatt fellépett az MTV-nél. 2000. július 19-én került közvetítésre.[74] 2000. szeptember 7-én, a New Yorkban megrendezett MTV Video Music Awards-on adott egy emlékezetes előadást a közönségnek.[79] Az (I Cant Get No) Satisfaction című sláger Britney verziójával kezdett fekete öltönyben, majd sokkolva a rajongókat és a médiát, ledobta a ruhadarabot, és egy bőrhöz simuló, majdnem átlátszó dresszben folytatta az fellépést.[80]

A lemez megjelenése előtt egy hónappal Hawaii-on lépett fel, az ottani időszámítás szerinti húsvétkor. A Fox Broadcasting Company csatorna egyszerűen Britney Spears Hawaii-on címet adta neki. A koncert reggel 6 órakor kezdődött a Hilton Hawaiian Village nevű hotel strandján.[81] Az album amerikai változatán található 12 szám volt hallható.[81] Eredetileg úgy tervezték, hogy a 42. Grammy Awards-on is az Oops!… I Did It Again egyik dalát fogja előadni, de végül a debütáló albumából került ki a 2 szám, amit előadott.[82][83]

Spears előadja a Don't Let Me Be the Last to Know-vot a 2011-es Femme Fatale Tour-on.

Oops!… I Did It Again World Tour[szerkesztés]

2000. február 22-én Britney bejelentette, hogy egy világ körüli turnét fog nyáron kezdeni Oops!… I Did It Again World Tour címmel.[84] A körút jelentette az énekesnőnek az első alkalmat, amikor Európában koncertezhetett. Ki is jelentette, hogy nagyon izgatott, és kíváncsi az európai rajongóira.[85] A fő szponzorai a Got Milk? és a Polaroid volt, akik részt vettek már Britney debütáló turnéjának a népszerűsítésében is. Ők melléjük a Herbal Essences csatlakozott[86] Jamie King lett a körút szervezési igazgatója,[87] míg Tim Millert Kevin Antunest választották meg az igazgatóhelyettesnek.[88] A számlista 6 dalt tartalmaz a …Baby One More Time-ról, míg 7-et az Oops!… I Did It Again-ről.[89] A …Baby One More Time Tour-hoz képest koreográfiák és a színpad sokkal bonyolultabb lett. Az utóbbi megépítése körülbelül 2 millió dollárba került.[90] A koncertkörút rengeteg pozitív kritikát gyűjtött be a kritikusoktól. Elismerően kijelentették, hogy Britney óriási show-t csinált a koncerteken,[91] míg mások egyszerűen annyit mondtak, hogy ennél többet nem kell várni egy tizenévestől. Ezek mellett összehasonlították Britneyt példakévével, Madonnával.[92] Összesen 90 koncertből állt a turné, és 40 millió dollárt sikerült Spearsnek nyernie a jegyekből.[93] Susanne Ault, a Billboard kritikusa szerint több fellépés jegyei már az 1. napon elfogytak.[94] 2000. tizedik legjövedelmezőbb turnéja lett Észak-Amerikában, míg második világszinten. Egyedült Tina Turnernek sikerült több pénzt nyernie körútjából.[95]

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

Összesített kritikák
Forrás Értékelés
Metacritic (72/100)[96]
Egyéni kritikák
Forrás Értékelés
AllMusic 4/5 [1]
Billboard (kedvező)[97]
Robert Christgau 5/5 [98]
Entertainment Weekly (B)[99]
MTV (8/10)[100]
NME (8/10)[101]
Q 2/5 [102]
Rolling Stone 3.5/5 [103]
Salon (kedvező)[96]

Az Oops!… I Did It Again-ről rendkívül pozitív kritikák jelentek meg. Többen is megjegyezték, hogy hatalmas javulás lett a …Baby One More Time-hoz képest. A Metacritic által kiadott fő-összesített listán 12 kritika alapján 100 pontból 72 pontot kapott, ami kedvező értékelésnek számít.[102] David Browne, az Entertainment Weekly munkatársa elismerően nyilatkozott a lemezről és Britneyről: „Ilyen egy egyszerű, de nagyszerű kompozíciójú stúdióalbum. Ehhez már csak egy tündöklő tánctehetség és egy huncut mosoly kell. Egy olyan lemezt, aminek az egyik főbb producere Max Martin, nem lehet rossznak nevezni. Bár a …Baby One More Time munkálataiban is részt vett Martin, mégis az Oops!… I Did It Again valamivel jobb lett.”[99] Az MTV kritikusai 10-ből 8 ponttal jutalmazták az albumot, emellett megjegyezték: „A zseniális albumcímmel Britney figyelmezteti a rajongóit, hogy ő 2000-ben is nagyot akar robbanni. Ez sikerült is a zseniális második albummal. Britney személyében egy 1999-es Britneynél érettebb, tapasztaltabb popsztárt láthatunk, aki az erős, magabiztos és természetes popdalokkal meghódítja a világot.” Emellett gratuláltak az énekesnő dalszerzési tehetségéhez, ami a Dear Diary című ballada szövegében bontakozik ki.[100]

Több magazin és honlap dicsérte a minőséget, mondván, hogy egy sokkal jobb lett, mint az énekesnő debütáló albuma. A Rolling Stone 3 és fél csillagot adott az albumnak. A magazin írói kifejtették a jó minősítés indokát: „Egy fantasztikus szintipop album, mely sokkal igényesebb stílust képvisel, mint a Backstreet Boys és az ’N Sync lemezei. Spears a számokban összeszedett, vad és félelmetes, ami miatt a hagyományos rock and roll egyik fontos képviselőjévé válik. Látszik, hogy próbálja magából kihozni a szexualitást, de ezt minimum 3-4 év múlva tapasztalhatjuk meg, mivel még túl fiatal.” Emellett kijelentették, hogy hatalmas erőlelépés lett egy 2 csillagos albumértékelés (…Baby One More Time) után egy 3 és fél csillagosat kapni.[103] Stephen Thomas Erlewine, az AllMusic fő kritikusa 4 csillaggal illette, és a következőt nyilatkozta róla: „Ugyanazt a stílust foglalja magába, mint debütáló nagylemeze, de mégis valamiért más...de az biztos, hogy ezzel is sikerült meghódítania a világot.”[1] Az NME személyzete kifejezetten pozitívan nyilatkozott a lemezről: „Britney a mai popzene tökéletes megtestesítője. Azonban egy ördögien gonosz zseni is, aki kihasználja az ellenállhatatlan bűbáját, és eléri azt, hogy a zenéje az emberekre egyfajta drogként hasson. Ezt a világ minden táján élő őrült rajongók tudják bebizonyítani.”[101]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Az album és kislemezei rengeteg díjat és jelölést hoztak az énekesnőnek. A 2. Teen Choice Awards-on 4 jelölést kapott, A legjobb női előadó és A dögösebb nő kategóriákat meg is nyerte. A 2000-es MTV Video Music Awards-on az Oops!… I Did It Again klipjét jelölték A legjobb női videó, A legjobb popvideó kategóriákban, illetve a közönségdíjra. Hasonlóan az előző évi díjátadón, most sem nyert egyetlen kategóriában sem.[104] 2001-ben még a Stronger klipjét jelölték A legjobb popvideóra.[105] A 2000. november 16-án megtartott MTV Europe Music Awards-ra 3 jelöléssel érkezett: A legjobb dal (Oops!… I Did It Again), A legjobb női előadó, Az év popénekese kategóriákban jelölték. Viszont egyetlen szobrocskát sem sikerült hazavinnie. Az American Music Awards-on két kategóriában jelölték, de díjat innen se vitt haza.[106] A 2000-es Billboard Awards-on azonban osztatlan sikert aratott. Az Oops!… I Did It Again-ért megkapta A legjobb (album) előadónak járó szobrocskát, illetve még két különdíjjal gazdagodott, amit a rekordállításért kapott; a lemez minden idők leggyorsabban fogyó női albuma lett.[107] A következő évben ugyanazon a díjátadón jelölték a Don’t Let Me Be the Last to Know A legjobb felnőtt kortárs videó kategóriában. Grammy díjátadón két jelölést kapott, egyet a a legjobb popalbumért és a a legjobb női popénekes teljesítményért, utóbbit a címadó dalnak köszönhetően. Ugyanakkor itt se sikerült egyetlen díjjal se gazdagodnia.[108]

Év Díjátadó A jelölés tárgya Kategória Eredmény
2000 Billboard Music Awards[107] Britney Spears A legjobb női album előadó Elnyerte
Oops!… I Did It Again Minden idők leggyorsabban fogyó női albuma Elnyerte
2000 világrekordja Elnyerte
Teen Choice Awards[109] Az év kislemeze Jelölve
Britney Spears A legdögösebb nő Elnyerte
A legjobb női előadó Elnyerte
A legszebb mosoly Jelölve
MTV Video Music Awards[104] Oops!… I Did It Again A legjobb női videó Jelölve
A legjobb popvideó Jelölve
Közönségdíj Jelölve
MTV Europe Music Awards A legjobb dal Jelölve
Britney Spears A legjobb női előadó Jelölve
A legjobb popelőadó Jelölve
2001 Nickelodeon Kids' Choice Awards A legjobb női előadó Elnyerte
Oops!… I Did It Again A legjobb dal Jelölve
Grammy Awards[108] A legjobb női popénekesnő teljesítmény Jelölve
A legjobb vokális popalbum Jelölve
American Music Awards A kedvenc Pop/Rock album Jelölve
Britney Spears A kedvenc női Pop/Rock előadó Jelölve
World Music Awards A legjobban keresett női popelőadó Jelölve
A legjobban keresett dance előadó Jelölve
The Brit Awards A legjobb nemzetközi női előadó Jelölve
A legjobb szólóelőadó Jelölve
People's Choice Awards A kedvenc női előadó Jelölve
MTV Europe Music Awards A legjobb popelőadó Jelölve
Teen Choice Awards[109] Stronger Az év kislemeze Jelölve
MTV Video Music Awards[104] A legjobb popelőadó Jelölve

Kereskedelmi fogadtatás[szerkesztés]

Amerika[szerkesztés]

Az Egyesült Államokban megjelenésének napján több mint félmillió példányt adtak el belőle a Jive Records szerint.[8] A héten pedig 1 319 193 példányban kelt el, ezzel a Billboard 200 első helyén debütált.[5][6][7][110] A hatalmas eladással Britney és az album új rekordot döntött: az Oops!… I Did It Again lett a legmagasabb első heti eladással rendelkező női album a Nielsen SoundScan adatai szerint.[111] Először Norah Jones tudott hasonló eredményeket produkálni, mivel a Feels like Home című lemezéből debütálásnak hetén 1 020 000 darab kelt el 2004-ben.[112] Taylor Swift 2012-es Red című lemeze 1,21 milliós eladással majdnem megdöntötte a rekordot.[113] A második héten 612 500 darabban adták el, de visszaszorult a 2. helyre, mivel Eminem The Marshall Mathers LP című albuma elfoglalta a csúcspozíciót 1 760 000-es eladással.[114] A harmadik héten megtartotta előző heti helyezését 442 000-es értékesítéssel. A negyedik héten 369 000, az ötödiken 323 000, a hatodikon 274 000, a hetediken 257 000, a nyolcadikon 254 000, a kilencediken 217 000 és a tizediken 241 000 darabot adtak el belőle.[115] Az első helyet nem tudta már elfoglalni az erős debütáló albumok miatt, 15 hétig tartotta a 2. helyét.[116] 5 héttel megjelenése után már 3 millió példányban kelt el, ez a szám 2000 augusztusára 5 millióra nőt.[16][117] A 17. héten visszaesett a 3. helyre,[118] de már 7×-es platinalemeznek nyilvánították.[119][120] A karácsonyi szezonban nagyot nőtt az értékesítési száma, 404 000 példánnyal a 8. pozícióra ugrott.[121] 40 hétig erősen tartotta a top 40-es helyezéseit.[122] Összesen 84 hetet töltött az albumlistán, és 2 hetet a Top Catalog Albums listán.[123] 2000 év végére 7 893 544 példányban kelt el. A Nielsen SoundScan szerint a harmadik,[124] míg a Billboard 200 szerint a negyedig legsikeresebb lemez lett 2000-ben az USA-ban.[125] A BMG Music Club összeállításában a 27. helyet kapta meg 1.2  milliós eladással.[126] 2005. január 24-én a Recording Industry Association of America gyémántminősítést könyvelt el a lemeznek, amit 10 millió darab eladása után lehet elérni.[127][128] A hivatalos adatok alapján 2009-re 10 és félmillió példány talált belőle gazdára az Egyesült Államokban, ezzel az évtized végi összesített lisstán a 6. helyet tudta elfoglalni. Az énekesnő második legkeresettebb albuma lett a …Baby One More Time után, ami 14 millió példányban kelt el.[129] Hasonló sikereket ért el Kanadában is. Az első helyen nyitott 95 275 darabbal.[130] Összesen 31 hetet töltött a kanadai albumlistán.[123] A Canadian Recording Industry Association (CRIA) szervezet 7×-es platinalemeznek nyilvánította 700 000-es eladással.[131]

Nem csak Észak-Amerikában volt kereskedelmi sikere. Közép- és Dél-Amerika különböző országaiban is sorra kapta a minősítéseket. Ilyen országok közé tartozik Argentína (platina),[132] Brazília (arany)[133] és Mexikó (2×-es platina).[134]

Európa és Óceánia[szerkesztés]

A brit albumlista 2. helyén debütált 88 000 eladott példánnyal.[135] Whitney Houston Whitney: The Greatest Hits című lemeze tudta megakadályozni a csúcspozíciót, csak 2000 darabbal adtak el belőle többet. Öt héttel megjelenése után elkezdett lecsúszni a legjobb 10-ről.[135] Összesen 2 év és 3 hónapot töltött az albumlistán.[135] A Brit Hanglemezgyártók Szövetsége 3×-os platina minősítést biztosított a nagylemeznek, amit 900 000 darabos eladással lehet elérni a szigetországban.[136] Vezette Franciaország hivatalos albumlistáját,[137] majd a Syndicat National de l'Edition Phonographique 4×-es platinalemezzé nyilvánította 400 000 példány eladása után.[138] Messze a legsikersebb lemeze lett az országban az énekesnőnek. Hasonlóan teljesített Németországban is, ahol az első helyen debütált,[139] majd 1 milliós eladással Britney legkelendőbb albumává vált. Ez az értékesítés 4×-es platina minősítésnek felel meg.[140] A legfelső pozíción debütált még Ausztria, Belgium, Hollandia, Norvégia, Spanyolország, Svédország és Svájc albumlistáin. Finnországban a 2. helyig jutott, majd 54 274-es eladással a legkelendőbb albumává vált ott.[141] Az Európai Hot 100 albumlistán a 82. helyen debütált, majd a magas eladásoknak köszönhetően pár héttel később vezető pozícióba jutott, amit több hétig tartott is.[142] Összegezve az Oops!… I Did It Again körülbelül 4 200 000 példányban kelt el kontinensen, ezzel az IFPI szervezet 4×-es platinalemeznek tudta elkönyvelni.[143]

Magyarországon is hatalmas sikernek örvendett a lemez. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének Top 40 albumlistáját 4 hétig uralta,[144] ezzel az énekesnő egyetlen albuma lett, ami tudta vezetni a magyar albumlistát. 2000 végére 25 000 darabot adtak el belőle hazánkban, ezzel aranylemezzé lett nyilvánítva.[145] Ez a mai adatokat nézve 4×-es platina minősítésnek felel meg, mivel 2009 óta 6000 eladott példány jelenti a platina minősítést.[146]

2000 májusában az ausztrál albumlista 2. helyén debütált, az is maradt legjobb pozíciója.[147] 2000-ben a 14. legkeresettebb lemez lett ott 140 000 eladott példánnyal.[148] Miután 2001-ben még 70 000 darabot eladtak belőle, az Australian Recording Industry Association szervezet 3×-os platina minősítést biztosított a lemeznek, amit Ausztráliában 210 000 darabos értékesítés után lehet elérni.[149] Új-Zélandon is a 2. hely volt a legjobb helyezése.[150] Később Új-Zéland Hanglemezgyártó Szövetsége dupla platinalemeznek jegyezte fel 30 000 példány eladása után.[151]

Az Oops!… I Did It Again megjelenésének hetén 2.4  millió, második hetén 1.3  millió, míg harmadik hetén 920 000 példányban kelt el világszerte, ezzel pedig a zenetörténelem egyik leggyorsabban fogyó nagylemezévé vált. 13 egymást követő héten mindig 400 000, míg a karácsonyi szezonban 810 000 fölötti darabszámban kelt el. 2000 végére 16 és félmillió darabban fogyott el, ezzel az év legkelendőbb albumává vált.

Hatása[szerkesztés]

Az albummal Britney biztosítani tudta magát a popiparban, ezzel megszűntek azok a kételkedések, amik szerint az énekesnő nem fogja tudni megtartani a debütáló lemezével elért hatalmas sikereket. Az Oops!… I Did It Again az első heti eladásainak köszönhetően még mindig tartja a leggyorsabban fogyó női album rekordját. A Rolling Stone írói szerint Britney folytatja a karrierjét, mint rock and roll királynő, emellett pedig kijelentették; „Britney egyértelműen az egyik legellentmondásosabb, legsikeresebb énekesnő a 21. században.”[152] A lemez az USA-ban 10 millió példányban kelt el, ezzel az énekesnő sorban a második (egyben utolsó) albuma, ami gyémántminősítést könyvelt el magának.[68] 16 milliós eladással 2000 legkelendőbb albumává vált, illetve a 21. század legkelendőbb női lemezeként tartják számon. Melissa Ruggieri a Richmond Times-Dispatch-től kijelentette: „Spears a legkeresettebb tinédzser művész, mivel mielőtt 2001-ben elmúlt 20 éves, már 37 millió albumot adott el.”[153] Az Oops!… I Did It Again máig Spears második legsikeresebb albuma, csaknem 25 milliós eladással.

A címadó dal időtlen slágerré vált, az énekesnő egyik legismertebb dalává nőtte ki magát. A számról elis lett nevezve egy magyar lányegyüttes, az Oops!. A videóklipben felhasznált vörös latex ruha (ami Britney ötlete volt) kultikus lett, azóta többen is felhasználtak ilyen darabokat Spears példáját követve.

Számlista[szerkesztés]

  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
1. Oops!… I Did It AgainMax Martin, RamiMax Martin, Rami 3:31
2. StrongerMax Martin, RamiMax Martin, Rami 3:23
3. Don't Go Knockin' on My DoorRami, Max Martin, Jake Schulze, Alexander KronlundRami, Jake Schulze 3:43
4. (I Can't Get No) Satisfaction (feldolgozás)Mick Jagger, Keith RichardsRodney "Darkchild" Jerkins 4:23
5. Don’t Let Me Be the Last to KnowRobert Lange, Shania Twain, Keith ScottRobert Lange 3:50
6. What U See (Is What U Get)Rami, Per Magnusson, David Kreuger, Jörgen ElofssonRami, Per Magnusson David Kreuger 3:36
7. LuckyMax Martin, Rami, Alexander KronlundMax Martin, Rami, Alexander Kronlund 3:26
8. One Kiss from YouSteve LuntSteve Lunt, Larry "Rock" Campbell 3:23
9. Where Are You NowMax Martin, Andreas CarlssonMax Martin, Rami 4:39
10. Can't Make You Love MeKristian Lundin, Andreas Carlsson, Max MartinKristian Lundin, Jake Schulze 3:17
11. When Your Eyes Say ItDiane WarrenSteve Lunt, Robert "Esmail" Jazayeri 4:06
12. Dear DiaryBritney Spears, Jason Blume, Eugene WildeTimmy Allen, Barry J. Eastmond 2:46
Teljes hossz: 46:36
Deluxe kiadás[154]
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
13. Girl in the MirrorJörgen ElofssonPer Magnusson, David Kreuger 3:36
14. You Got It All (feldolgozás)Rupert HolmesEric Foster White 4:09
15. Heart (A Lucky kislemez B oldala)George Teren, Eugene WildeSteve Lunt, Larry Campbell 3:00
Teljes hossz: 55:34
Ausztrál és új-zélandi kiadás[154]
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
16. Walk on By (A Stronger kislemez B oldala)David Kreuger, Jörgen ElofssonDavid Kreuger, Jörgen Elofsson 3:35
Teljes hossz: 59:09

Albumlistás helyezések és eladási adatok[szerkesztés]

Heti albumlisták[szerkesztés]

Albumlista (2000) Legjobb
helyezés
Ausztrál albumlista[147] 2
Belga albumlista (Flandria)[155] 1
Belga albumlista (Vallónia)[156] 1
Brit albumlista[135] 2
Európai Hot 100 albumlista[139] 1
Finn albumlista[141] 2
Francia albumlista[137] 1
Holland albumlista[157] 1
Ír albumlista[158] 3
Japán albumlista[159] 4
Kanadai albumlista[160] 1
Magyar albumlista[144] 1
Német albumlista[139] 1
Norvég albumlista[161] 1
Osztrák albumlista[162] 2
Svájci albumlista[163] 1
Svéd albumlista[164] 1
Új-zélandi albumlista[150] 3
USA Billboard 200 albumlista[29] 1
USA Top Internet Albums lista[165] 6
Albumlista (2002) Legjobb
helyezés
USA Top Catalog Albums[166] 40

Minősítések[szerkesztés]

Ország/Régió Minősítés Eladás
Argentína Platinalemez[167] 60 000+
Ausztrália 3×-os platinalemez[149] 280 000+
Ausztria 2×-es platinalemez[168] 50 000+
Belgium 3×-os platinalemez[169] 150 000+
Brazília Aranylemez[133] 100 000+
Chile Platinalemez[170] 30 000
Egyesült Államok Gyémántlemez[171] 10 400 000+[171]
Egyesült Királyság 3×-os platinalemez[172] 900 000+
Finnország Platinalemez[141] 54 274+[141]
Franciaország 4×-es platinalemez[138] 420 800+[138]
Hollandia 2×-es platinalemez[173] 160 000+
Kanada 7×-es platinalemez[174] 1 000 000+
Lengyelország 2×-es platinalemez[175] 100 000+
Mexikó 2×-es platinalemez[134] 300 000+
Németország 4×-es platinalemez[140] 1 000 000+[140]
Norvégia Platinalemez[176] 50 000+
Portugália Platinalemez[177] 40 000+
Spanyolország Platinalemez[178] 100 000+
Svájc 2×-es platinalemez[179] 100 000+
Svédország Platinalemez[180] 80 000+
Új-Zéland 2×-es platinalemez[151] 30 000+
Összefoglaló Minősítés Eladás
Európa 4×-es platinalemez[143] 4 000 000+

Év végi összesített listák[szerkesztés]

Albumlista (2000) Helyezés
Ausztrál albumlista[148] 14
Belga albumlista (Flandria)[181] 8
Belga albumlista (Vallónia)[181] 3
Brit albumlista[182] 21
Német albumlista[183] 3
Osztrák albumlista[184] 5
Svájci albumlista[185] 4
USA Billboard 200 albumlista[125] 4
Albumlista (2001) Helyezés
Belga albumlista (Flandria)[186] 75
Belga albumlista (Vallónia)[187] 89
Brit albumlista[188] 162
Svájci albumlista[189] 50
USA Billboard 200 albumlista[190] 26

Évtized végi összesített listák[szerkesztés]

Albumlista (2000-es évek) Helyezés
USA Billboard 200 albumlista[191] 6

Első helyezések[szerkesztés]

Előző
’N SyncNo Strings Attached
USA Billboard 200 albumlista első helyezettje
2000. június 3. – 2000. február 9.
Következő
EminemThe Marshall Mathers LP
Előző
Mission: Impossible II
Kanadai albumlista első helyezettje[192]
2000. június 3. – 2000. június 9.
Következő
Eminem – The Marshall Mathers LP
Előző
SantanaSupernatural
Francia albumlista első helyezettje
2000. május 20. – 2000. május 27.
Következő
Santana – Supernatural
Előző
Marie FredrikssonÄntligen - Marie Fredrikssons bästa 1984-2000
Svéd albumlista első helyezettje
2000. május 25. – 2000 május 31.
Következő
Marie Fredriksson – Äntligen - Marie Fredrikssons bästa 1984-2000
Előző
Barry WhiteThe Ultimate Collection
Belga albumlista (Flandria) első helyezettje
2000. május 27. – 2000. június 10.
Következő
Bon JoviCrush
Előző
Mike Brant – 25ème anniversaire
Belga albumlista (Vallónia) első helyezettje
2000. június 3. – 2000. június 15.
Következő
Johnny Hallyday100% Johnny - Live à la tour Eiffel
Előző
A-haMinor Earth Major Sky
Norvég albumlista első helyezettje
2000. május 27. – 2000. június 3.
Következő
Olsen BrothersWings of Love
Előző
Doe Maar – Klaar
Holland albumlista első helyezettje
2000. május 27. – 2000. június 3.
Következő
Bon Jovi – Crush
Előző
Santana – Supernatural
Svájci albumlista első helyezettje
2000. május 28. – 2000. június 4.
Következő
Bon Jovi – Crush

Közreműködők[szerkesztés]

Személyzet
  • Britney Spears - vezető vokál, háttérvokál, dalszerzés
  • Andreas Carlsson - dalszerzés, háttérvokál
  • Jörgen Elofsson - dalszerzés
  • Nikki Gregoroff - háttérvokál
  • Nana Hedin - háttérvokál
  • David Krueger - dalszerzés
  • Kristian Lundin - dalszerzés
  • Per Magnusson - dalszerzés, billentyűs hangszerek
  • Max Martin - dalszerzés, billentyűs hangszerek, háttérvokál
  • Rami Yacoub - dalszerzés
  • Andrew McIntyre - elektromos gitár
  • Dan Petty - akusztikus gitár, elektromos gitár
  • Doug Petty - billentyűs hangszerek
  • Aleese Simmons - háttérvokál
  • Shania Twain - dalszerzés
  • Robert John "Mutt" Lange - dalszerzés
  • Keith Scott - dalszerzés
  • Eugene Wilde - dalszerzés
  • Diane Warren - dalszerzés
  • Jason Blume - dalszerzés
  • Steve Diamond - dalszerzés

Előállítás
  • Charles McCrorey - mérnök asszisztens
  • Chris Trevett - hangmérnök, hangkeverés
  • Daniel Boom - hangmérnök
  • David Krüger - komponálás
  • Dean Honer – komponálás
  • Rodney Jenkins - komponálás
  • Eric Foster White - komponálás, hangmérnök, hangkeverés, dobok, rendezés
  • Jason Buckler - komponálás
  • Bralower Jimmy - dobok
  • Kristian Lundin - komponálás
  • Max Martin - komponálás, hangmérnök, digitális hangkeverés, programozás
  • Per Magnusson - komponálás, programozás
  • Rami Yacoub - komponálás
  • Timmy Allen - komponálás
  • Tim Latham - hangmérnök, hangkeverés
Borítók és kisfüzet
  • Albert Sanchez - fényképezés
  • Jackie Murphy - művészeti vezető
  • Harvey Mason, Sr. - szerkesztés
  • Lisa Peardon - fényképezés
  • Larry Busacca - fényképezés
  • Timothy White - fényképezés
  • Jon Ragel - fényképezés

Forrás:[193]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Erlewine, Stephen Thomas: [Oops!… I Did It Again (album) az AllMusicon allmusic: Oops!... I Did It Again: Overview]. Allmusic. (Hozzáférés: 2010. július 28.)
  2. RYM: Oops!...I Did It Again. Rate Your Music. (Hozzáférés: 2011. szeptember 10.)
  3. Britney Spears Discography: Oops!...I Did It Again. Billboard. [2007. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2000. május 16.)
  4. Richard Skanse: Oops!... She Sold 1.3 Million Albums. Rolling Stone magazine, 2005. május 25. [2009. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. február 11.)
  5. a b Britney Scores Second Best SoundScan Week. Billboard. [2009. június 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2000. május 24.)
  6. a b Britney's 'Circus' Debuts Atop Album Chart. Billboard. [2009. április 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 10.)
  7. a b Britney Leads Pack Of Strong Debuts. Billboard. [2009. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2000. május 25.)
  8. a b Britney Bound For Sales Record. Billboard. (Hozzáférés: 2000. május 18.)
  9. RIAA - Recording Industry Association of America. (Hozzáférés: 2012. január 4.)
  10. a b William Hermanson: Britney Spears Readies A Funky New Album. Yahoo! Music News, 2000. január 7. [2009. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 14.)
  11. MTV News Staff: Britney Ponders "Baby" Follow-Up. MTV Music News, 2000. április 12.
  12. Ruggieri, Melissa. „Riffs”, Richmond Times, 2000. január 13. [halott link]
  13. Moss, Corey. (February 23, 2000) News - Articles - 1434390 - 20000223. Mtv.com. Hozzáférés ideje: October 17, 2010.
  14. Sablon hiba: a title paraméter kötelező. 
  15. Elysa Gardner. „Britney, One More Time”, USA Today, 2000. május 16. 
  16. a b c d Britney Sued Over Songs”, BBC News, 2002. június 12. 
  17. a b Lamb, Bill: Top 10 Britney Spears Songs. About.com. The New York Times Company, 2011. január 13. [2014. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 21.)
  18. a b Single Spotlight Review: Britney Spears. Billboard. Prometheus Global Media, 2000. április 15. (Hozzáférés: 2009. január 10.)[halott link]
  19. "Oops!... I Did It Again" Review. NME, 2000. május 29. (Hozzáférés: 2009. január 10.)
  20. a b McGrath, Stephanie: Album Review: Oops!...I Did It Again. Jam!. Canadian Online Explorer, 2000. [2012. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 19.)
  21. Battaglia, Andy: "Oops!... I Did It Again" Review. Salon. Salon Media Group, 2000. június 19. [2009. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 20.)
  22. a b Oops!... I Did It Again by Britney Spears. Rhapsody Music, 2000. május 16. (Hozzáférés: 2011. február 12.)
  23. Hopkins, Tracy: Oops!... I Did It Again, Britney Spears, Music CD. Barnes and Noble. [2011. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 12.)
  24. Basham, David: Britney Spears Announces Summer Tour. MTV News. MTV Networks, 2000. február 22. (Hozzáférés: 2009. január 10.)
  25. "Britney Spears – Oops!... I Did It Again – swisscharts.com (angol nyelven), 2000. (Hozzáférés: 2010. augusztus 8.)
  26. Archive Chart (angol nyelven), 2000. (Hozzáférés: 2010. augusztus 8.)
  27. UK Singles Chart. The Official Charts Company. (Hozzáférés: 2011. április 2.)
  28. a b c Britney Spears - Official Top 20. MTV Networks. Viacom. [2010. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 15.)
  29. a b c Billboard magazine: [Oops!… I Did It Again (album) az AllMusicon Billboard charts]. All Music Guide, 2000. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  30. a b Britney Spears – Lucky Austriancharts.at. Ö3 Austria Top 40. Hung Medien, 2004. április 8. (Hozzáférés: 2009. július 19.)
  31. NME Staff: Oops!...I Did It Again - NME Review. NME. IPC Media, 2000. május 29. (Hozzáférés: 2010. december 19.)
  32. a b c Britney Spears USA Chart History. AllMusic. Rovi Corporation. (Hozzáférés: 2011. január 30.)
  33. Britney Spears – Lucky - Peaks Around the World. Hung Medien, 2000. augusztus 28. (Hozzáférés: 2009. július 19.)
  34. a b Britney Spears - Archive Chart. Brit kislemezlista. Official Charts Company, 2000. augusztus 28. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  35. Vena, Jocelyn: Britney Spears Vs. The Paparazzi: Best Music-Video Moments. MTV. MTV Networks, 2011. június 22. (Hozzáférés: 2012. március 24.)
  36. Billboard Staff: Britney Spears' 20 Biggest Billboard Hits. Billboard. Prometheus Global Media, 2011. december 2. [2012. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 24.)
  37. Reporter, Rolling Stone (2009). „The Complete Video Guide: "Lucky"”, Kiadó: Jann Wenner. ISSN 0035-791X.  
  38. Stronger - RIAA Gold Certification Results. Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 25.)
  39. Britney Spears – Stronger - Peaks Around the World. Hung Medien, 2000. december 16. (Hozzáférés: 2009. július 19.)
  40. Britney Spears - Archive Chart. Brit kislemezlista. The Official Charts Company, 2000. december 16. (Hozzáférés: 2009. július 19.)
  41. Vena, Jocelyn: How Britney Spears' 'Stronger' Video Made Her A Diva. MTV. Viacom, 2009. október 18. (Hozzáférés: 2009. október 19.)
  42. a b Britney Spears – Don't Let Me Be the Last to Know – Austriancharts.at (angol nyelven), 2001. (Hozzáférés: 2010. augusztus 8.)
  43. Paoletta, Michael (2000). „Albums: Spotlight”. Billboard 112 (21), 124. o, Kiadó: Nielsen Business Media, Inc. ISSN 0006-2510. (Hozzáférés: 2011. október 29.)  
  44. Don't Let Me Be the Last to Know. [2013. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 20.)
  45. Don't Let Me Be the Last to Know Impaction Radio 4/2. Entertainment Wire. The Free Library, 2001. március 1. [2019. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 19.)
  46. Anitai, Tamar: Buzzworthy's Top 10 Favorite Short-Shorts Videos. MTV. MTV Networks, 2009. május 20. (Hozzáférés: 2010. december 21.)
  47. Britney Spears Album & Song Chart History: Hot 100. Billboard. Prometheus Global Media. (Hozzáférés: 2012. június 29.)
  48. Discography Britney Spears. 'australian-charts.com'. Hung Medien. (Hozzáférés: 2012. június 29.)
  49. Peak chart positions for singles in Canada:
  50. Discographie Britney Spears (francia nyelven). 'lescharts.com'. Hung Medien. (Hozzáférés: 2012. június 29.)
  51. Chartverfolgung / Britney Spears / Single (német nyelven). 'musicline.de'. Media Control Charts. [2013. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 29.)
  52. Discography Britney Spears. 'irish-charts.com'. Hung Medien. (Hozzáférés: 2012. június 29.)
  53. Discography Britney Spears. 'charts.org.nz'. Hung Medien. [2016. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 29.)
  54. Britney Spears (Charts) (német nyelven). 'hitparade.ch'. Hung Medien. (Hozzáférés: 2012. június 29.)
  55. Discography Britney Spears. 'swedishcharts.com'. Hung Medien. (Hozzáférés: 2012. június 29.)
  56. Peak chart positions for singles in the United Kingdom:
  57. ARIA Charts – Accreditations – 2000 Singles. Australian Recording Industry Association. (Hozzáférés: 2012. július 5.)
  58. International Federation of the Phonographic Industry – Austria: Austrian Certification, 1999. április 13. [2010. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 14.)
  59. a b c Certifications Singles Argent – année 2001 (francia nyelven). Syndicat National de l’Édition Phonographique. [2012. július 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 29.)
  60. a b c Germany Datebank. (Hozzáférés: 2009. július 14.)
  61. Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers: Dutch certification, 2000. [2007. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 14.)
  62. a b c Top 50 Singles Chart: Chart #1222 (Sunday 13 August 2000). Recording Industry Association of New Zealand. [2013. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 5.)
  63. International Federation of the Phonographic Industry – Switzerland: Swiss Certification, 1999. (Hozzáférés: 2009. július 14.)
  64. a b c (Guld & Platina) ÅR 2000 (svéd nyelven) (PDF) pp. 1–9. International Federation of the Phonographic Industry. [2011. június 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 5.)
  65. a b British Phonographic Industry: U.K. Certification, 2000 [2018. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 14.)
  66. a b ARIA Charts – Accreditations – 1999 Singles. Australian Recording Industry Association, 1999. (Hozzáférés: 2011. április 2.)
  67. International Federation of the Phonographic Industry – Austria: Austrian Certification, 2000 [2010. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 14.)
  68. a b Gold & Platinum: Spears, Britney. Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége. [2012. december 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 29.)
  69. Archivált másolat. [2012. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 15.)
  70. Guld og Platin 2001 (dán nyelven). IFPI Danmark. [2002. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 6.)
  71. Britney Spears - When Your Eyes Say It (CDr) at Discogs. Discogs.com. Hozzáférés ideje: October 17, 2010.
  72. Britney Spears - You Got It All (CDr). Jive Records. Discogs, 2000. május 16. (Hozzáférés: 2011. május 17.)
  73. „A dal, amiből sohasem lett kislemez.” közönségszavazás (angol nyelven), 1999. [2011. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 8.)
  74. a b c d e Britney Spears Filmography. IMDb.com
  75. a b c d Craig Rosen: Britney Spears Debuts At Number One In UK & Talks UK Tour. Yahoo! Music News, 2000. május 9. [2013. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 21.)
  76. a b Kara Manning: Britney Spears On Working With "Mutt," Shania. MTV, 2000. május 9.
  77. Craig Rosen: Britney Spears Postpones Tennessee Tour Date. Yahoo! Music News, 2000. április 7. [2012. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 23.)
  78. Craig Rosen: Britney Spears Hopes To One Day Perform With Madonna. Yahoo! Music News, 2000. május 1. [2012. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 24.)
  79. MTV: 2000 MTV Video Music Awards, 2000. szeptember 7. (Hozzáférés: 2009. január 3.)
  80. Basham, David: Britney, Eminem, 'NSYNC Get Wild, Weird For VMA Sets. MTV News, 2000. szeptember 7. (Hozzáférés: 2009. január 10.)
  81. a b Craig Rosen: Britney Spears In Hawaii To Tape Tv Special. Yahoo! Music News, 2000. április 24. [2011. július 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 1.)
  82. Craig Rosen: Britney Spears Has A 'Heart To Heart' With Mom. Yahoo! Music News, 2000. május 5. [2012. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 1.)
  83. David Basham: Britney Spears Announces Summer Tour. MTV, 2000. február 22.
  84. Basham, David. „Britney Spears Announces Summer Tour”, MTV, MTV Networks, 2000. február 22. (Hozzáférés: 2010. január 20.) 
  85. Radio Network, MTV. „Britney Spears: Once Is Not Enough”, MTV, MTV Networks (Hozzáférés: 2010. január 20.) 
  86. Merle, Kessler. „The Britney place”, Salon.com, Salon Media Group, 2000. augusztus 9.. [2011. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. január 21.) 
  87. Resumee & Awards”, jamieking.com (Hozzáférés: 2010. január 28.) 
  88. Kenny, Tom. „TOUR PROFILE”, Mix, Penton Media, 2001. november 1.. [2010. január 31-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. január 28.) 
  89. Connelly, Chris. „Britney Spears: Doing It Again, Part II”, MTV, MTV Networks (Hozzáférés: 2010. január 20.) 
  90. Carter, Nick. „Spears' flashy show somehow both innocent and sexy”, Milwaukee Journal Sentinel, Journal Communications, 2000. július 10. (Hozzáférés: 2010. január 20.) [halott link]
  91. Leiby, Richard. „The Britney Gap”, The Washington Post, Washington Post Company, 2000. július 6.. [2011. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. január 20.) 
  92. Aquilante, Dan. „BEACH BLANKET BRITNEY”, New York Post, News Corporation, 2000. június 29.. [2011. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. január 20.) 
  93. Britney Spears on 100 Top Celebrities”, Forbes.com, Forbes. [2012. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. január 21.) 
  94. Ault, Susanne. „CCE Steers Spears' Tour Towards Changing Audience”, Billboard, Nielsen Media, 2004. február 7. (Hozzáférés: 2009. december 25.) 
  95. Hiatt, Brian. „Tina Turner, 'NSYNC Had Year's Top-Grossing Tours”, MTV, MTV Networks, 2000. december 28. (Hozzáférés: 2010. január 20.) 
  96. a b Andy Battaglia: Sharps & Flats. Salon, 2000. június 19. (Hozzáférés: 2012. július 5.)
  97. Britney Spears: Oops!... I Did It Again. Billboard, 2000. május 20. [2000. június 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 5.)
  98. CG: Britney Spears. Robert Christgau. (Hozzáférés: 2011. szeptember 19.)
  99. a b David Browne. „Oops!... I Did It Again Review | Music Reviews and News”, 'Entertainment Weekly', 2000. május 19.. [2010. december 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. szeptember 19.) 
  100. a b Lennat Mak: Britney Spears: Oops!... I Did It Again. MTV Asia. [2006. augusztus 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 5.)
  101. a b NME Album Reviews - Oops!... I Did It Again. NME, 2000. május 29. (Hozzáférés: 2011. szeptember 19.)
  102. a b Critic Reviews for Oops!... I Did It Again. Metacritic. CNET Networks, Inc. (Hozzáférés: 2009. július 11.)
  103. a b Rob Sheffield: Oops...I Did It Again | Album Reviews. Rolling Stone, 2004. június 9. [2013. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 4.)
  104. a b c Eminem, ’N Sync Nab 6 MTV VMA Noms. Billboard. Prometheus Global Media, 2000. július 25. [2012. december 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 16.)
  105. D'Angelo, Joe: Britney Spears To Debut New Single At Video Music Awards. MTV. Viacom, 2001. augusztus 15. (Hozzáférés: 2011. augusztus 20.)
  106. D'Angelo, Joe: 2001 American Music Awards. MTV. Viacom, 2001 (Hozzáférés: 2011. augusztus 20.)[halott link]
  107. a b D'Angelo, Joe: 2000 Billboard Music Awards. MTV. Viacom, 2000 [2013. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 20.)
  108. a b D'Angelo, Joe: 2001 Grammy Award Winners. MTV. Viacom, 2024. február 26. (Hozzáférés: 2011. augusztus 20.)
  109. a b Billboard: Britney Spears - Teen Choice Awards, 2000. (Hozzáférés: 2009. július 14.)
  110. Richard Skanse: Oops!... She Sold 1.3 Million Albums. Rolling Stone magazine, 2005. május 25. [2009. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. február 11.)
  111. Craig Rosen: Flashback 2000: ’N Sync, Britney, Eminem, and Backstreet Boys Set Sales Records. Yahoo! Music News, 2000. december 31. [2012. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 15.)
  112. More Than A Million Take Norah 'Home'. Billboard. (Hozzáférés: 2004. február 18.)
  113. Taylor Swift's 'Red' Sells 1.21 Million; Biggest Sales Week for an Album Since 2002. Billboard. (Hozzáférés: 2012. október 31.)
  114. Eminem Topples Britney In Debut-Heavy Week. Billboard. (Hozzáférés: 2000. június 1.)
  115. Enimem Makes It 3 At The Top. Billboard. (Hozzáférés: 2000. június 15.)
  116. Nelly, Janet Hang On To Top Chart Spots. Billboard. (Hozzáférés: 2000. augusztus 24.)
  117. Robert Mancini: Britney, Nelly, Eminem Continue Chart Ride. MTV, 2000. augusztus 9.
  118. Nelly, Madonna Hold On To No. 1 Spots. Billboard. (Hozzáférés: 2000. szeptember 14.)
  119. Britney, Creed Taken Higher In RIAA Certs. Billboard. (Hozzáférés: 2000. szeptember 14.)
  120. Craig Rosen: It's Official: Britney Spears And Justin Timberlake An Item. Yahoo! Music News, 2000. szeptember 15. [2012. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 15.)
  121. Madonna Knocks On Janet's Door, Nelly Holds Fast. Billboard. (Hozzáférés: 2000. augusztus 31.)
  122. New Albums On The Horizon For Spears, ’N Sync. Billboard. (Hozzáférés: 2001. február 9.)
  123. a b Billboard.com: Oops!...I Did It Again Chart History. Billboard, 2000. (Hozzáférés: 2012. október 15.)
  124. [https://web.archive.org/web/20130602153443/http://www.avrev.com/home-theater-news/music-software-news/record-sales-up-4-percent-in-2000-despite-napster-and-mp3-com.html Audio/Video Revolution: Record Sales Up 4% in 2000 � Despite Napster & MP3.com]. Avrev.com, 2001. január 3. [2013. június 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 15.)
  125. a b The Billboard 200 Year End Charts 2000. Billboard. [2009. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva].
  126. Barry David: Shania, Backstreet, Britney, Eminem and Janet Top All-Time Sellers. Music Industry News Network, 2003. február 18. [2003. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  127. Recording Industry Association of America: U.S. Certification, 2005. január 24. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  128. Britney's Debut Tips 14 Million Mark. Billboard, 2001. január 13. [2009. június 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 13.)
  129. American album certifications – Britney Spears – Baby One More Time. Recording Industry Association of America. (Hozzáférés: 2009. április 10.)
  130. Britney sells 1.4M in first week. Jam!. [2012. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 2.)
  131. Canadian Recording Industry Association: Canadian Certification, 2000. június 23. [2016. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  132. Discos de Oro y Platino: Britney Spears. CAPIF. (Hozzáférés: 2010. október 15.)[halott link]
  133. a b Brazilian Certification Database. Associação Brasileira dos Produtores de Discos. [2010. szeptember 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 15.)
  134. a b Certificaciones Encontradas: Britney Spears. AMPROFON. [2012. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 15.)
  135. a b c d Chart Stats - Britney Spears - Oops!... I Did It Again. The Official Charts Company, 2000. február 5. [2012. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 13.)
  136. British album certifications – Britney Spears – Baby One More Time (angol nyelven), 1999. [2011. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 8.)
  137. a b Syndicat National de l’Édition Phonographique: French Albums Chart. Les Charts, 2000. május 27. (Hozzáférés: 2009. július 13.)
  138. a b c French Certification. InfoDisc.fr. [2013. december 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 15.)
  139. a b c Chart Data: Britney Spears. Mariah Charts, 2000. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  140. a b c Gold-/Platin-Datenbank (Britney Spears; 'Oops!... I Did It Again') (német nyelven), 1999. (Hozzáférés: 2010. augusztus 8.)
  141. a b c d Finnish album certifications – Britney Spears – Oops!... I DId It Again. Musiikkituottajat – IFPI Finland. [2009. március 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 10.)
  142. Sonique Hits No. 1 In Her Homeland. Billboard. (Hozzáférés: 2000. május 30.) [halott link]
  143. a b International Federation of the Phonographic Industry: IFPI Platinum Europe Awards. ifpi.org, 2001. [2012. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  144. a b MAHASZ – Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége. mahasz.hu. (Hozzáférés: 2011. június 2.)
  145. MAHASZ – Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége. mahasz.hu. (Hozzáférés: 2011. június 2.)
  146. MAHASZ – Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége: Díjak története. mahasz.hu. (Hozzáférés: 2011. június 2.)
  147. a b Australian Recording Industry Association: Australian Albums Chart. Australian Charts, 2000. május 28. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  148. a b Australian Recording Industry Association: Australian Annual Chart, 2000. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  149. a b ARIA Charts - Accreditations - 2001 Albums. Aria.com.au. Hozzáférés ideje: October 17, 2010.
  150. a b Recording Industry Association of New Zealand: New Zealand Albums Chart. New Zealand Charts, 2000. július 2. [2009. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  151. a b Recording Industry Association of New Zealand: New Zealand Certification, 2001. április 1. [2014. május 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  152. Britney Spears: Biography: Rolling Stone. Rolling Stone. Jann Wenner, 2008. (Hozzáférés: 2008. augusztus 9.)
  153. Ruggieri, Melissa. „Music Notes”, Richmond Times-Dispatch , 2000. december 19., D.13. oldal 
  154. a b Oops! ... I Did It Again (Special UK Edition): Britney Spears: Amazon.co.uk: Music. Amazon.co.uk. (Hozzáférés: 2011. szeptember 19.)
  155. Ultratop: Belgian Flemish Albums Chart, 2000. május 27. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  156. Ultratop: Belgian Walloon Albums Chart, 2000. június 3. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  157. MegaCharts: Dutch Albums Chart. Dutch Charts, 2000. május 27. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  158. GFK Album Chart Archives Ireland. GFK Chart-Track. [2015. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 19.)
  159. Japanese Main Albums Chart. Oricon. (Hozzáférés: 2009. július 13.)
  160. Top Albums/CDs - Volume 71, No. 4, May 29, 2000. RPM. [2011. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 31.)
  161. VG-lista: Norwegian Albums Chart. Norwegian Charts, 2000 (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  162. Austrian Albums Chart. Austrian Charts, 2000. május 28. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  163. Swiss Albums Chart. Swiss Charts, 2000. május 28. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  164. Sverigetopplistan: Swedish Albums Chart. Swedish Charts, 2000. május 25. (Hozzáférés: 2009. július 17.)
  165. Britney Spears Billboard Charts. AllMusic. (Hozzáférés: 2011. január 22.)
  166. Britney Spears Catalog Albums. Allmusic. Rovi Corporation, 1999. január 20. (Hozzáférés: 2009. július 13.)
  167. Discos de oro y platino (spanyol nyelven). Cámara Argentina de Productores de Fonogramas y Videogramas. [2011. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 4.)
  168. Austrian album certifications – Britney Spears – Oops!… I Did It Again. International Federation of the Phonographic Industry. (Hozzáférés: 2009. április 10.)
  169. Ultratop − Goud en Platina – 2000. Belgian Entertainment Association. (Hozzáférés: 2009. április 10.)
  170. Oops!... I Did It Again in Chile. Chile. [2011. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 10.)
  171. a b American album certifications – Britney Spears – Oops!... I Did it Again. Recording Industry Association of America. (Hozzáférés: 2009. április 10.)
  172. Austrian album certifications – Britney Spears – Oops!… I Did It Again. International Federation of the Phonographic Industry. [2017. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 10.)
  173. Britney Spears - Oops!....I did it again (x2) (holland nyelven). NVPI. [2007. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 15.)
  174. Bell, Mike: Oops! Can she do it again?. Canoe.ca, 2003. március 7. [2012. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 15.)
  175. Polish album certifications – Britney Spears – Oops!... I Did It again. Polish Society of the Phonographic Industry. [2010. április 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 10.)
  176. Trofeer (norvég nyelven). International Federation of the Phonographic Industry – Norway, 2011 [2012. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 4.)
  177. Amoroso, Henrique (2001. július 7.). „Zomba Opens New Operation in Lisbon”. Billboard Magazine 113, 6. o, Kiadó: Nielsen Business Media, Inc.. (Hozzáférés: 2011. január 20.)  
  178. Spanish album certifications – Britney Spears – Oops!... I Did It Again. Productores de Música de España. (Hozzáférés: 2009. április 10.)
  179. The Official Swiss Charts and Music Community: Awards (Britney Spears; 'Oops!... I Did It Again'). International Federation of the Phonographic Industry. (Hozzáférés: 2009. április 10.)
  180. Guld- och Platinacertifikat − År 2000. Swedish Recording Industry Association. [2012. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 10.)
  181. a b 2000 best selling albums in Belgium (angol nyelven), 2000
  182. 2000 best selling albums in UK (angol nyelven), 2000. [2017. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 7.)
  183. [musikindustrie.de 2000 best selling albums in Germany] (német nyelven), 2000
  184. 2000 best selling albums in Austria (német nyelven), 2000
  185. 2000 best selling albums in Swiss (angol nyelven), 1999
  186. 2001 best selling albums in Belgium (angol nyelven), 2001
  187. 2000 best selling albums in Belgium (angol nyelven), 2001
  188. 2000 best selling albums in UK (angol nyelven), 2001
  189. 2001 best selling albums in Swiss (angol nyelven), 2001
  190. Billboard 200 2000. Year End (angol nyelven), 2001
  191. Best of the 2000s Billboard 200 Albums. Billboard. Nielsen Business Media, Inc, 2009. december 31. [2012. július 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 2.)
  192. Canadian Albums (angol nyelven). Billboard. Nielsen Business Media, Inc.. (Hozzáférés: 2010. szeptember 22.)
  193. (2000) Album jegyzetek for Oops!... I Did It Again by Britney Spears [Liner notes]. Jive Records (01241-41651-21).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Oops!... I Did It Again (album) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]