Glory (Britney Spears-album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Britney Spears
Glory
stúdióalbum
Megjelent2016. augusztus 26.
Felvételek2014-16
Stílus
Nyelv
Hossz41:26 (standard) 56:35 (deluxe)
KiadóRCA Records
ProducerKaren Kwak (exec.), Jon Asher, BloodPop, Dan Book, Burns, Cashmere Cat, DJ Mustard, Jason Evigan, Warren "Oak" Felder, Andrew Goldstein, Oscar Görres, J Gramm, Ian Kirkpatrick, Mattman & Robin, Mischke, Nick Monson, Alex Nice, Robopop, Lance Eric Shipp, Pat Thrall, Twice as Nice, Tramaine "Young Fyre" Winfrey
Britney Spears-kronológia
Britney Jean
(2013)
Glory
(2016)
Kislemezek az albumról
  1. Make Me...
    Megjelent: 2016. július 15.
  2. Slumber Party
    Megjelent: 2016. november 16.
  3. Mood Ring
    Megjelent: 2020. május 29.
SablonWikidataSegítség

A Glory Britney Spears amerikai énekesnő kilencedik stúdióalbuma. Az album augusztus 26-án jelent meg az RCA Records gondozásában. 2016. augusztus 3-án vált előrendelhetővé a Glory az Apple Music-on, emellett egy új szám jelent meg, melynek a neve Private Show. Az első kislemez, a Make Me... 2016. július 15-én debütált. A következő évben az albumot újra kiadták Japánban.

2017. május 31-én, illetve Kínában 2017. június 18-án. Az újra kiadott album dupla CD-s lett, a Glory dalain kívül tartalmazza a Britney: Live in Concert dallistáját.

Háttér[szerkesztés]

2014 augusztusában Spears megerősítette, hogy megújította a szerződését az RCA-vel és ismét stúdióba vonult. Egy 2015 márciusában készült Billboard interjúban Spears azt mondta, hogy új albumon dolgozik "lassan, de biztosan". 2015 júliusában kép készült arról, hogy Spears Chantal Kreviazuk és Simon Wilcox dalszövegírókkal dolgozik, valamint a producer Ian Kirkpatrickkel. Még ebben a hónapban DJ Mustard bejelentette, hogy ő is dolgozik az albumon. 2016 márciusában Spears azt mondta, hogy "még aktívabban" dolgozik közelgő albumán és ez "a legjobb dolog, amit hosszú idők után csináltam". Szintén megjegyezte, hogy "semmit sem sietek el, szóval a rajongóim értékelni fogják."[1] 2016. augusztus 3-án Spears felfedte új albuma borítóját és nevét, bejelentette a kiadás napját, valamint elmondta, hogy a "Private Show" című száma azonnal elérhető lesz azok számára, akik előrendelik a Glory-t.

Kompozíció[szerkesztés]

Az album kezdeti munkálatai óta Spears elmondta, hogy valami újat szeretne alkotni és irányt váltani. Egy tumblrös Q&A során 2016 júliusában, amikor arról kérdezték, hogy milyen stílusú lesz az album Spears azt válaszolta, hogy "Csak azt mondom, hogy felfedeztünk néhány új dolgot."[2][3] Augusztus 5-én egy rádiós interjú során, az On Air With Ryan Secrest-ben mondta el, hogy az album "sok időt igényelt, de úgy gondolom, hogy egy olyan szintre emeltük, ahol nagyon, nagyon örülök annak amim van. Menő, valóban másabb. Van két vagy három olyan dal, ami sokkal városiasabb irányba megy, amit már hosszú ideje meg akartam tenni és tényleg nem csináltam még ilyet."

Promóció[szerkesztés]

Britney a 2016-os Apple Music Festival-on.

2016 júliusában Britney egy tumblrös Q&A során kezdte el új albumát népszerűsíteni. Augusztusban szerepelt a Jimmy Kimmel Live!-ban, a műsor produkciójaként Britney feladata az volt, hogy új dalával, a Make Me...-vel felébressze Jimmyt a saját házában. Augusztus 5-én Britney rádiós interjút adott az "On Air with Ryan Seacrest" című műsorban. Augusztus 25-én Britney a The Late Late Show with James Corden című műsorban szerepelt, a "carpool karaoke" részben. Augusztus 27-én Britney élő adásban volt jelen a Most Requested Live-on, ismét egy Q&A során. Augusztus 28-án Britney 9 év után ismét fellépett az MTV Video Music Awards-on. A színpadon társult hozzá az amerikai rapper, G-Eazy, akivel előadták a Make Me...-t, valamint a rapper slágerét, a Me, Myself & I-t.

2016. szeptember 1-én pedig a Today c. Műsorban az NBC csatornán adták le egyenesen Britney Las Vegas-i showjából a "Do You Wanna Come Over?" és "Make Me..." előadását. Szeptember 8-án az énekesnő Ellen DeGeneres műsorában volt vendég, 24-én fellépett az iHeartRadio Music Festival-on, ahol előadta a Las Vegas-i koncertje dalait, illetve a Make Me... "VMA Eazy Remix" változatát G-Eazy-vel. Szeptember 27-én Londonban, az Apple Music Festival-on lépett fel, ahol a Britney: Piece of Me teljes showját adta elő. Az énekesnő a londoni tartózkodása alatt vendége volt a Jonathan Ross Show-ban, ahol előadta a "Make Me..."-t, valamint szerepelt a Loose Women-ben. 2016. november 16-án hozzáadták a Britney: Piece of Me dallistájához a "Slumber Party"-t, illetve a "Change Your Mind (No Seas Cortés)-t, utóbbit egy átvezetővideó alatt játszották le. 2016. december 2-án az énekesnő részt vett a Jingle Ball-on, ahol a 35. születésnapja alkalmából tortát kapott és előadta "Slumber Party"-t Tinashe-val. December 3-án Britney a Triple Ho Show koncertjén is fellépett, majd december 10-én a Pepsi Jingle Bash-on.

Kislemezek[szerkesztés]

2016. július 15-én Spears kiadta az album első kislemezét, a "Make Me"...-t. Ez egy "kihívó", középtempójú R&B dal, amelyen közreműködött az amerikai rapper, G-Eazy is.[2] 2016. november 16-án jelent meg a második kislemez, a "Slumber Party".

Promóciós kislemezek[szerkesztés]

A "Private Show" az első promóció kislemezként jelent meg, az album előrendelésével egyben. A dal neve ihlette legújabb parfümjét is. A dal szövegét Britney Spears, Carla Williams, Tramaine Winfrey, Simon Smith, és Josh Dun írta.[2][4] Augusztus 8-án Spears bejelentette a PopCrush-on keresztül, hogy a héten belül jelenik meg a második promóciós kislemez, a Clumsy.[5] A harmadik promóciós kislemez a "Do You Wanna Come Over?" lett, mely augusztus 18-án jelent meg.

Kritika[szerkesztés]

Az album általánosságban pozitív kritikákat kapott zenei kritikusoktól, akik szerint ezen albumon a legjobb Britney vokálja az In the Zone óta. Sal Cinquemani, a Slant Magazintól 3.5 pontot adott az 5-ből az albumra, mondván, hogy az album "merész és érett", viszont kritizálta a Private Show című dalt, mely szerinte baklövés. A "Boston Globe" szerint az album egyfajta "féktelen energia". Neil McCormick (a The Daily Telegraph-tól) szerint minden dal az albumon kislemeznek való. A "Los Angeles Times" szerint az album vokálja jóval fejletebb, mint Britney korábbi albumán, a Britney Jean-en. A Rolling Stone 5-ből 3.5 pontot adott az albumra. A Metacritic 100-ból 71 pontra értékeli az albumot, míg az AllMusic 5-ből 4 pontot adott a korongra. A Fuse TV "2016-os év 20 legjobb albuma" listáján a Glory a 12. lett. "A Pop Hercegnője megérdemelten szerezte vissza koronáját új albuma megjelenésével. A 2008-ban megjelent Circus album óta ez az egyik legerősebb lemeze. A ragacsos és nyálas pop dalok helyett (kivéve a Private Show-t) Britney visszatért az elektronikus, R&B-s stílushoz. A reggae beütésű "Slumber Party", a francia "Coupure Électrique" és a megunhatatlan "Love Me Down" dalok Britney zenei és hangi tehetségét kiválóan megmutatja, amire régóta nem volt példa."

Elismerések[szerkesztés]

Társulat Lista Év Helyezés
AOL 2016 legjobb albumai 2016 5.
Rolling Stone 2016 legjobb pop albumai 2016 5.
Slant Magazine 2016 huszonöt legjobb albumai 2016 10.
Digital Spy 2016 húsz legjobb albumai 2016 11.
Fuse 2016 legjobb albumai 2016 12.

Az album promóciós kislemezeit is megválasztották az év dalának. A Billboard és az Entertainment Weekly szerint a "Do You Wanna Come Over?" lett az év egyik legjobb popdala, míg a Rolling Stone a "Clumsy"-t választotta meg az év egyik popdalának.

Eladás[szerkesztés]

A Media Traffic információi szerint az első héten 147.000 példány kelt el az albumból. Az USA-ban 111.000 példányt értékesítettek, így a Billboard 200 harmadik helyen debütált. Az album a 2. helyen debütált az Egyesült Királyságban, Írországban 1. helyen, így ezek Britney legjobb helyezései a brit és ír slágerlistán a Blackout óta. Németországban 3. helyen nyitott az album, az olasz slágerlistán 1. helyezést ért el, ez Britney első albuma, mely number one lett Olaszországban. A Mahasz Top 40 listáján a 10. helyen nyitott az album.

Az album dalai[szerkesztés]

Digitális standard kiadás[6][7][8]
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
1. InvitationBritney Spears, Julia Michaels, Justin Tranter, Nick MonsonMonson, Mischke 3:18
2. Make Me... (G-Eazy közreműködésével)Spears, Matthew Burns, Joe Janiak, Gerald GillumBurns, Mischke 3ː51
3. Private ShowSpears, Carla Williams, Tramaine Winfrey, Simon Smith, Josh DunYoung Fyre 3ː54
4. Man on the MoonJason Evigan, Ilsey Juber, Phoebe Ryan, Sterling Fox, Marcus LomaxEvigan, Dan Book, Pat Thrall 3:46
5. Just Luv MeDaniel Omelio, Magnus August Høiberg, MichaelsCashmere Cat, Robopop, Mischke 4:01
6. ClumsyTalay Riley, Warren Felder, Alex NicefordWarren Felder, Alex Nice, Mischke 3ː02
7. Do You Wanna Come Over?Mattias Larsson, Robin Fredriksson, Michaels, Tranter, Sandy ChilaMattman & Robin 3:22
8. Slumber Party (Tinashe közreműködésével)Larsson, Fredriksson, Michaels, TranteryMattman & Robin, Mischke 3:34
9. Just Like MeSpears, Michaels, Tranter, MonsonMonson, Mischke 2:44
10. Love Me DownEvan Kidd Bogart, Andrew Goldstein, Jesse St. John, Jessica KarpovGoldstein, Mischke 3:18
11. Hard to Forget YaOscar Görres, Ian Kirkpatrick, Brittany Coney, Denisia Andrews, Edward DrewettGörres, Kirkpatrick, Mischke 3:29
12. What You NeedSpears, Williams, Winfrey, SmithWinfrey, Mischke 3:07
Fizikai standard kiadás
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
1. InvitationBritney Spears, Julia Michaels, Justin Tranter, Nick MonsonMonson, Mischke 3:18
2. Do You Wanna Come Over?Mattias Larsson, Robin Fredriksson, Michaels, Tranter, Sandy ChilaMattman & Robin 3:22
3. Make Me... (G-Eazy közreműködésével)Spears, Matthew Burns, Joe Janiak, Gerald GillumBurns, Mischke 3:51
4. Private ShowSpears, Carla Williams, Tramaine Winfrey, Simon Smith, Josh DunYoung Fyre 3:54
5. Man on the MoonJason Evigan, Ilsey Juber, Phoebe Ryan, Sterling Fox, Marcus LomaxEvigan, Dan Book, Pat Thrall 3:46
6. Just Luv MeDaniel Omelio, Magnus August Høiberg, MichaelsCashmere Cat, Robopop, Mischke 4:01
7. ClumsySpears, Talay RileyWarren Felder, Alex Nice, Mischke 3:02
8. Slumber PartyLarsson, Fredriksson, Michaels, TranteryMattman & Robin, Mischke 3:34
9. Just Like MeSpears, Michaels, Tranter, MonsonMonson, Mischke 2:44
10. Love Me DownEvan Kidd Bogart, Andrew Goldstein, Jesse St. John, Jessica KarpovGoldstein, Mischke 3:18
11. Hard to Forget YaOscar Görres, Ian Kirkpatrick, Brittany Coney, Denisia Andrews, Edward DrewettGörres, Kirkpatrick, Mischke 3:29
12. What You NeedSpears, Williams, Winfrey, SmithWinfrey, Mischke 3:07
Deluxe kiadás
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
13. BetterSpears, Michaels, Tranter, Michael TuckerBloodpop, Mischke 3:09
14. Change Your Mind (No Seas Cortés)Larsson, Fredriksson, Michaels TranterMattman & Robin, Mischke 3:00
15. LiarEvigan, Breyan Isaac, Danny Parker, Nash OverstreetEvigan 3:16
16. If I'm DancingKirkpatrick, Simon Wilcox, Chantal KreviazukKirkpatrick, Mischke 3:24
17. Coupure ÉlectriqueSpears, Lance Eric Shipp, Nathalia Marshall, Rachael KennedyShipp, Mischke 2:20
Japán kiadás
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
18. Mood RingJon Asher, Melanie FontanaDJ Mustard, Twice as Nice, Jon Asher 3:49
Koreai kiadás
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
18. Make Me... (feat. G-Eazy) (videóklip)Spears, Burns, Janiak, GilumBurns, Mischke 4:54

Slágerlistás helyezések[szerkesztés]

Megjelenési dátumok[szerkesztés]

Régió Dátum Formátum Kiadás Kiadó
Világszerte 2016. augusztus 26. CD, digitális letöltés Standard, deluxe RCA, Sony Music
Japán 2016. Szeptember 14. CD Japán kiadás Sony Music Japan
Korea 2016. augusztus 30. CD Koreai kiadás Sony Music Korea

Források[szerkesztés]

  1. Testino, Mario: V100: Living For Britney. V Magazine, 2016. március 1. [2016. május 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 3.)
  2. a b c Hear Britney Spears' Slinky New Song With G-Eazy, 'Make Me'”, Rolling Stone, 2016. július 15.. [2016. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2016. július 17.) 
  3. Britney Spears Tumblr Q&A”, Tumblr, 2016. július 29. 
  4. Britney Spears Unveils Her 20th Perfume 'Private Show,' Scent Inspired in Part by Singer’s Love of Iced Coffee”, Entertainment Tonight, 2016. június 17. (Hozzáférés: 2016. augusztus 4.) 
  5. Clumsy
  6. Glory (Deluxe Version) [Explicit]. Amazon.com. (Hozzáférés: 2016. augusztus 6.)
  7. Glory (Deluxe Version). iTunes. (Hozzáférés: 2016. augusztus 8.)
  8. EXCLUSIVE INTERVIEW: BRITNEY SPEARS REVEALS TRACK “INVITATION” AND MORE! @BRITNEYSPEARS. Britney Galaxy . (Hozzáférés: 2016. augusztus 10.)