Overprotected

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Britney Spears
Overprotected
Kislemez a Britney albumról
Megjelent2001. december 12.
FormátumCD kislemez, 12" kislemez, zeneletöltés
Felvételek2001
Maratone Studios
(Stockholm, Svédország)
StílusDance-pop, tini pop
Nyelvangol
Hossz3:18
KiadóJive Records
SzerzőMax Martin, Rami Yacoub
ProducerMax Martin, Rami Yacoub
Britney Spears-kronológia
I’m a Slave 4 U
(2001)
Overprotected
(2001)
I’m Not a Girl, Not Yet a Woman
(2002)
Britney album-kronológia
I’m a Slave 4 U
(1)
Overprotected
(2)
Lonely
(3)
Greatest Hits: My Prerogative album-kronológia
Sometimes
(11)
Overprotected
(12)
Lucky
(13)
Hangminta
Overprotected
SablonWikidataSegítség

Az Overprotected (magyarul: Túlvédett) egy dal Britney Spears amerikai énekesnő harmadik, Britney című stúdióalbumáról. Max Martin és Rami Yacoub írta, az ő nevükhöz fűződik a produceri munka is. A szám egy erősen dance-pop befolyású felvétel, dalszövege egy lányról szól, aki belefáradt abba hogy mindig, mindentől meg akarják védeni. 2001. december 12-én lett megjelenítve a Britney második kislemezeként, a Jive Records gondozásában. A szerzemény vegyes kritika fogadta: ellentmondás láttak a dalszövegben, mivelhogy az énekesnő már 12 éves kora óta, önszántából élt reflektorfényben. Az USA-ban és Kanadában 2002 áprilisában külön, az album 3. kislemezeként megjelent a dal egy remixelt változata, The Darkchild Remix címmel, ami az eredeti kislemez B-oldalán volt megtalálható.

Az Overprotected megosztóan szerepelt a kislemezlistákon is. Ugyan az Egyesült Államokban megbukott (a 86. helyig jutott el), Kanadában mérsékelt sikert ért el (22. helyezés) és jó pár európai országban top 10-es lett. A kísérő videóklipet Billie Woodruff rendezte. A videóban Britney egy elhagyatott gyárban, folyosókon és körbezárt falak között énekel és táncol. A remix változat klipjét - amelyben Britney a barátjaival énekel és táncol egy limuzinban, egy csarnokban és végül egy sikátorban a szakadó esőben, miközben a paparazzók állandóan figyelik őt - Chris Applebaum rendezte. Az énekesnő számos alkalommal előadta a dalt promóciós célokból. Ezek mellett még hallható volt a 2001-es Dream Within a Dream Tour-on és a The Onyx Hotel Tour-on is.

Háttér[szerkesztés]

Az Oops!… I Did It Again World Tour zajlása közben Spears elárulta, hogy jó pár hiphop művész/banda is ihletője volt a zenélésben, mint például Jay-Z vagy a The Neptunes. Közelgő albumának irányzatáról is beszélt; funkosabb zenét akart csinálni az eddigi felvételeitől eltérően.[1] 2001 februárjában Britney egy 7-8 millió dollár értékű promóciós szerződést kötött a Pepsi-vel, és kiadta édesanyjával írt könyvét, A Mother’s Gift-et (magyar fordításban: Egy anya ajándéka) címmel.[2] Ugyanebben a hónapban megkezdődtek az énekesnő harmadik stúdióalbumának munkálatai.[3] Az Overprotected ekkortájt lett rögzítve Svédországban, a stockholmi Maratone Studiosban, Max Martin és Rami Yacoub segítségével. A végleges verzió - amiben már a vokálok is kellőképpen megszerkesztették - áprilisban készült el.[3] 2001 novemberében, a Britney című album megjelenése után[1] Britney elárulta a Daily Record-nak, hogy ez a szerzemény az egyik legszemélyesebb felvétel a lemezen, mivel a valóéletben is úgy érzi, hogy túlságosan óvják minden ellen; „Ha akarok valahova menni, mindent le kell szervezni előre. Úgy gondolom, hogy ez minden, az én koromban járó gyerekre igaz lehet egy bizonyos mértékig.”[4]

Kompozíció[szerkesztés]

Az Overprotected egy 3 perc 18 másodperces tinipop és dance-pop dal.[5] Egyes kritikusok europop hatásokat véltek felfedezni benne,[6] míg mások Spears korábbi felvételeihez hasonlították.[7] A dal C-mollban íródott, 96 percenkénti leütésszámmal rendelkezik. Spears hangterjedelme A♭3-tól C5-ig terjed.[5] A szám egy lányról szól, aki belefáradt abba, hogy mindenki meg akarja neki szabni mit hogyan csináljon.[6][8] Dana Alice Heller véleménye szerint ez a szám értelmezhető Britney segélykiáltásaként, hisz a popsztár élete 16 éves kora óta mások által volt irányítva.[9] Később az írónő szóba hozta a dalt Britney első valóságshowjának, a Britney & Kevin: Chaoticnak kapcsán: „A show szintén Britney önállóságát jelképezi, ahogy próbál fellázadni a túlságosan irányítani akaró szülők és menedzsment ellen”.[9]

Remixek[szerkesztés]

A Jive Records felbérelte Rodney Jerkinst arra hivatkozva, hogy szüksége van a dalnak egy "őrült jó remixre".[10] Jerkins a következőt nyilatkozta a felvétellel kapcsolatban: „A remix az "old school" hiphop elemeivel van tele, ami szerintem már csak azért is jó, mert ez egy olyan műfaj ami Britneyre sose volt jellemző. Egy egész éjjelembe került összehozni a dolgot. A dalszöveg ugyanaz, csak újradolgozva.”[10] The Darkchild Remix eredetileg 2002 márciusában lett volna elküldve az államokbeli rádiókba,[10] de végül 2002. április 1-én jelent meg.[11] Az újradolgozott dalt rengeteget játszották a klubokban, amint Jerkins nem is volt meglepődve: „Britney magára talált. Mindenki azt hitte, hogy egy újabb Oops!… I Did It Again-nel tér vissza, ehelyett a másik irányba ment el és egy I’m a Slave 4 U stílusú dallal jött elő”.[10] Jaakko Salovaara finn zenei producer szintén készített 2 remixet a szerzeményhez.[12] Az egyik újradolgozás helyett is kapott Britney debütáló filmjének, a Crossroads-nak a filmzenei albumán.[13]

Eredeti verzió videóklipje[szerkesztés]

A videóklipet Billie Woodruff rendezte, míg a koreográfus Brian Friedman volt.Spears egy 2011-es interjúban elmondta: "A klip nagyon sokat jelent számomra, olyan színes és a tánc csodálatos,,. A videóklipben Britney egy elhagyott gyárban táncol és énekel a barátaival. A videó végén Spears mozgó falak között táncol, amin az ő fényképei vannak.

Remix változat[szerkesztés]

A videóklipet Chris Applebaum rendezte, a koreográfus Brian Friedman volt. A forgatás 23 óráig tartott, Chris Applebaum elmondta: "Lenyűgöz Britney kitartása és türelme". A videóban Britney és barátai egy szállodai szobában vannak, ahol egy interjút néznek, melyben Britney-t kritizálja egy riporter. Ekkor Spears elhatározza, hogy többé nem fogja befolyásolni a média. A videóban ezután sorozatos tánc látható, majd Britney és barátai elindulnak egy Dance Clubba, azonban mielőtt megérkeznének, paparazzókkal találkoznak, és tánc közepette elered az eső.

Élő előadások[szerkesztés]

Spears számtalanszor előadta ezt a dalt, először a Dream Within Dream Tour-on.A fellépésen Spears lézer fények közepette táncolt és énekelt.A turné során néhány változás történt, az eredeti dal helyett a remix dalt adta elő Spears.Később A The Onyx Hotel Tour-on is előadta Britney a dal remix változatát. 2002-ben a dal szerepelt az énekesnő debütáló filmjében a Crossroads-ban.

Slágerlistás helyezések[szerkesztés]

Slágerlista Legjobb helyezés
Ausztrália(ARIA) 16
Belgium (Ultratop 50 Flanders) 9
Belgium (Ultratop 40 Wallonia) 14
Europe (Music & Media) 8
Finnország(Suomen virallinen lista) 7
Írország (IRMA) 9
Olaszország(FIMI) 5
Norvégia(VG-lista) 9
Románia(Romanian Top 100) 5
Svédország(Sverigetopplistan) 2
UK Kislemezlista 4
Franciaország (SNEP) 15
Spanyolország(PROMUSICAE) 14
(Canadian Hot 100) 22
US Pop Songs (Billboard) 37

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Moss, Corey: Britney Says Britney Reflects Who Britney Is. MTV. MTV Networks, 2011. október 25. (Hozzáférés: 2010. június 5.)
  2. Reporter, Staff: Britney Spears' Biography. Fox News, 2008. július 31. [2012. július 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 6.)
  3. a b Britney liner notes. Jive Records (2001)
  4. Dingwall, John. „OTR..Off the Record: Your Time Is Up, Jacko; Britney Wants Album Top Slot”, Daily Record , 2001. november 5., 19. oldal (Hozzáférés: 2011. december 27.) 
  5. a b Britney Spears Overprotected – Digital Sheet Music. Music Notes. Universal Music Publishing Group. (Hozzáférés: 2011. április 1.)
  6. a b "Britney Review". Entertainment Weekly. (Hozzáférés: 2011. április 1.)
  7. Britney. Yeah. Britney. PopMatters. (Hozzáférés: 2011. április 1.)
  8. Vineyard, Jennifer: Britney Was 'Nervous' Recording With Justin. MTV. MTV Networks, 2011. augusztus 23. (Hozzáférés: 2011. június 18.)
  9. a b Heller 2007, p. 90
  10. a b c d Reid, Shaheem: Britney's Bangin' The Clubs, Thanks To Rodney Jerkins. MTV. MTV Networks, 2002. február 21. (Hozzáférés: 2011. április 1.)
  11. D'Angelo, Joe: Britney Addresses Her Critics In 'Overprotected' Video. MTV. MTV Networks, 2002. március 8. (Hozzáférés: 2011. november 2.)
  12. Sablon:Cite AV media notes
  13. Sablon:Cite AV media notes