Halászlé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Halászlé
Egy bogrács és egy tányér halászlé
Egy bogrács és egy tányér halászlé
Nemzet, ország Magyarország
magyar konyha
Alapanyagokponty, többféle hal, halikra, haltej, vöröshagyma, paradicsom, zöldpaprika
+tészta
Fűszerekerős paprika, pirospaprika, só
Ismertebb receptekSzegedi halászlé
Halászlé halászosan
Bajai halászlé
Szegedi halászlé

"Sobri" Farkas Józsefnek, Magyarország örökös halfőző bajnokának receptje
A Wikimédia Commons tartalmaz Halászlé témájú médiaállományokat.

A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással. 1871-ben jelent meg Szegeden Rézi néni szakácskönyve, amelyben megtalálhatjuk a "Halpaprikás halászosan" nevű étel elkészítési módját. A „halászos mód” lényege az, hogy minden hozzávalót egyszerre tesznek bele a bográcsba. A valódi népi halászlének a sok és jóféle hal (főleg a ponty), a sajátos elkészítési mód, a szolgafa és bogrács, a megfelelő és egyéb fűszerek mellett fontos és elmaradhatatlan kelléke a fűszerpaprika, azaz a "törökbors", és a vöröshagyma. Sokak véleménye szerint nem kell passzírozni a halászlét, ugyanis a halászlé elkészítési módja és lényege a jófajta paprikában, a sok hagymában és halban rejlik. Azonban már a 19. századtól különféle készítési hagyományok alakultak ki a Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán, a Balatonnál, a halásztanyákon és a polgári konyhákon. A klasszikus szegedi halászlé lényeges eleme például a passzírozás. A halászlé főzését akkor kell befejezni, ha a hüvelyk- és mutatóujj összeragad az étel gőzében.

Forrásszöveg a balatoni halászlé receptjének 19. századi kialakulásáról:

... visszamenénk a szöllőhegybe egy szíves keszthelyi lakoshoz halászlére meghivatva. Ennek mi Vas vármegyében csak hírét hallánk, de azt a jóságot, mellyet ez a szájjal éreztet, nem is képzelheted; pedig mi együgyü annak készítése! Összeszednek tudniillik mindennemű halat, s annál jobb, minél többnemű kevertetik össze, ezeket darabokra metélvén, bográcsba rakják, s megsózván, egy egész paprikát s fél marok vörös hagymát közibe hintnek, s eképpen a bográcsba befojtván tulajdon gőzében párolják. Annakutána egy kis sárgás rántást csinálnak, mellyet vízzel kevert vörös borral -- melybe ismét petrezselymet és kakukkfüvet hánynak --, felöntik s egyszer felforrni engedvén, kitálalják. Valamint igen egyszerű ennek készítése, úgy íze felséges.

– Horváth József Elek (1784-1835) kaposvári iskolaigazgató 1832-ben a "Sas" folyóiratban megjelent tudósításából

A magyar halászlé lényege[szerkesztés]

A hal[szerkesztés]

A magyar halászlevet csak pontyból érdemes elkészíteni. A többi hal csak kiegészítője lehet, amely javítja a halászlét. A fehér húsú (egyébként drágább) halakat, mint a csukát, vagy a süllőt kár lenne megfőzni, hiszen szétesik a húsuk. A tengeri halak egyáltalán nem illenek a magyar konyhába.

A hagyma[szerkesztés]

A halászléhez csak az ún. „öreg” hagyma való. Aki igazi halászlevet akar csinálni, az tartogatott a tavalyi vöröshagymából, mert a zöldhagyma és a főzőhagyma alkalmatlan erre a célra. Ne próbálkozzunk hagymakrémmel és szárított hagymával sem.

A paprika[szerkesztés]

A halászlének talán a legfontosabb alkotórésze a fűszerpaprika.

Halászlécsoportok[szerkesztés]

Ha a magyaros halászleveket csoportosítani akarjuk, akkor a fő csoportok a következők lennének: dunai halászlé, tiszai halászlé és a balatoni halászlé. Ez nem azt jelenti, hogy csak 3 fajta halászlé van. Például a Duna mentén minden egyes városban másképpen készítik a halászlevet, másképpen főzik Komáromban, mint Pakson. A különbség a 3 csoport között a receptben van. Például a dunai halászleveket gyakran tésztával készítik. Külön érdekesség még a drávai/drávamenti halászlé.

Dunai halászlevek[szerkesztés]

  • Tolnai halászlé
  • Bajai halászlé
  • Paksi halászlé
  • Komáromi halászlé
  • Dunai halászlé
  • Mohácsi halászlé
  • Szigetközi halászlé

Tiszai halászlevek[szerkesztés]

Balatoni halászlevek[szerkesztés]

  • Balatoni halászlé
  • Füredi halászlé
  • Lellei halászlé

A hagyományos (fentiekben részletezett) halászlén kívül készítenek korhely halászlét is. Ez utóbbit babérlevéllel és citrommal főzik, majd tejfölös habarással sűrítik.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

  • Halászlé receptek
  • Nemere Ilona: A tiszai halászlé... és egyéb halétkek; Homonnai, Nyíregyháza, 2000
  • Zelenák János: A halászlé titkai. Tejtelmek, trükkök, praktikák; Duna International, Bp., 2009

Külső hivatkozások[szerkesztés]