Borovicska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Borovička szócikkből átirányítva)
Borókabogyó

A borovicska (szlovákul: borovička) borókaízesítésű szeszes ital, melyet vagy borókapárlat és finomszesz elegyítésével, vagy a ginhez hasonlóan, finomszesz és borókabogyó együttfőzésével készítenek. Hagyományosan paraffinozott vagy kőrisfa hordókban érlelik, így a hordótól legfeljebb minimális ízt és színt vesz át. Borókaillata jellegzetes, a ginére emlékeztet.

Szlovákiában nemzeti italként tartják számon. A szlovák borovicska (Slovenská borovička) és annak több fajtája is az Európai Unió eredetvédett árujelzője. Ez utóbbiak a szigorúbban szabályozott Slovenská borovička Juniperus, illetve a szepesi, liptói és inóci borovicska. A borovička kifejezés azonban önmagában nem védett, így fantázianévként más országokban is használható.

A szlovák nyelv szótára (Slovník slovenského jazyka) szerint a „borovička” (ejtsd: borovicska) kifejezés a „borókabogyó” (borievka) szóból származik.

Alkoholtartalma általában 38–40%; a szlovák törvények szerint borovička név alatt csak olyan terméket szabad forgalomba hozni, amelyik legalább 37,5% szeszt tartalmaz.

A történelmi dokumentumok szerint borovičkát először a 16. században Liptó vármegyében készítettek. A korabeli elbeszélések szerint a liptói specialitást Budán, illetve Bécsben is kedvelték.[forrás?]

Ma Szlovákia egyik legnépszerűbb röviditala, de Csehországban is gyártják.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A legismertebb borovička-gyártók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]