Limoncello

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Limoncello
Limoncello di Sicilia
Limoncello di Sicilia

Származási helyOlaszország
Főbb összetevők
Alkoholtartalom%
A Wikimédia Commons tartalmaz Limoncello témájú médiaállományokat.

A limoncello olasz eredetű citromlikőr, melyet számos likőrkészítő vállalkozás készít világszerte. Egyre népszerűbb Olaszországon kívül és általában desszertitalként ajánlják éttermekben. Különböző fajtái vannak és több fajta déli-gyümölcsből készítenek hasonló likőrféleségeket. Ismertebb hasonló italok a limoncino, a limonello, a limonetta, a tejszínes-tejes „crema di limoncello”, a mandarinból készített mandarinetto, a gyömbérből készített zenzerino, a málnából készített raspicello és az őszibarackból készített peachcello.

Az Európai Unióban nem szabályozott likőrfajta, így a kereskedelemben limoncellóként forgalmazott likőrök nem feltétlenül citromhéjjal készülnek.[1]

A citrom héjának felhasználásával készítik, hagyományosan sorrentoi citromból alkohol, víz és cukor hozzáadásával. A színe sárga, de az íze édes-keserű és semmiképpen se savanyú, hiszen nem tartalmaz citromlevet. A limoncello alkoholtartalma változó: általában 20% körül mozog, és finomszesz vagy vodka használatával készítik.

Eredete[szerkesztés]

A limoncello eredetét tekintve elsősorban Dél-Olaszországhoz köthető, de országszerte közkedvelt és házilag is sokak által készített ital. Híres limoncello készítő vidékek a Nápolyi-öböl és környéke, az Amalfi-part, a Szicília, Szardínia, Ischia, Capri szigetek, valamint a Sorrentói-félsziget településeinek likőrkészítő üzemei. Olaszországon kívül is készítenek ízletes limoncellót, ilyenek például a Málta és a Gozo szigetek és a francia Menton városa is.

Fogyasztása[szerkesztés]

Hagyományosan étkezés után fogyasztják az emésztés elősegítésére. Legjobban élvezhető hűtve akár lefagyasztva és kitűnő frissítő nyári estéken. Étkezések esetén, az ételsor végén szolgálják fel és igen közkedvelt elsősorban hölgyek körében. Az Amalfi-parton előre fagyasztott kicsi kerámiapohárban szolgálják fel, mely hagyományt egyre több helyen követik.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Limoncello című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Limoncello című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]