Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)/Archív28

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Egyszerű felsorolások készítése infoboxban

Sziasztok!

Ma kezdtem szerkeszteni, mert egy számomra kedves téma magyar oldala nem volt méltó a téma színvonalához. Szerkesztés közben a következő technikai akadályba ütköztem.

Infobox egyik mezőjének kitöltésekor szeretnék több elemet (neveket) egymás alá írni, hogy minden elem a saját sorában legyen. Ezt a <br> </br> HTML kódokkal sikerült elérnem, viszont az utolsó elem minden eddig általam tapasztalt esetben (minden infoboxban hasonlóan kitöltött mezőben) kicsit lejjebb van, mint az utolsó előtti, azaz az utolsó két elem között nagyobb a függőleges távolság, mint a többi között (ami mindenhol szinte nulla, ahogy szeretném).

Mit lehet tenni ilyen esetben?

Köszönöm a segítséget.

– ChranelDeBrees vita 2019. július 6., 13:44 (CEST)

@ChranelDeBrees: Én nem látok a szócikkben egyetlen <br> címkét sem, csak sima sortöréseket. Ezek ha egyedül vannak, a wikikódban – általában – a HTML-hez hasonlóan egyszerű szóköznek minősülnek. Kivéve valamiért az utolsó (nem teljesen értem, miért), ami új bekezdést kezd, a bekezdés térköze az extra hely. (A többi név egy bekezdésben van, csak pont akkora a hely, hogy egymás alá kerülnek. Ha eléggé belenagyítasz ahhoz, hogy a teljes képernyő szélességét elfoglalja az infobox, már nincsenek egymás alatt.) Akármi is ennek az oka, a legegyszerűbb (és a webes akadálymentesítés szempontjából is legelegánsabb) megoldás a {{plainlist}}(?) sablon használata. Mivel ezt egy másik sablon paraméterébe helyezed, a fent hivatkozott súgólappal ellentétben a forrásszöveges megoldásra van szükséged, tehát a következőhöz hasonlót kell beírnod az infoboxparaméterbe:
{{plainlist|
* listaelem 1
* listaelem 2
}}
– Tacsipacsi vita 2019. július 6., 23:37 (CEST)

Mentorkeresés: Zsofia Erdelyi vita

 • Témáim a Wikipédiában: Budapest, utcák, Fashion Street
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Képfeltöltésben szeretnék segítséget kérni

Zsofia Erdelyi vita 2019. július 9., 13:05 (CEST)

Mentorkeresés: Kovacska99 vita infobox színezése

 • Témáim a Wikipédiában: Hurrikánok,trópusi ciklonok.
 • Néhány szó a hátteremről: 2018. augusztusában csatlakoztam.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Csináltam egy hurrikán infoboxot egy 5-ös erősségű hurrikánról, és azt próbáltam elérni, hogy az infobox háttere zöld színű helyett Crimson piros színű legyen. Próbáltam utánanézni, de sajnos hiába próbáltam, nem sikerült megvalósítani. Főként ezért, és néhány infoboxkészítési praktikáért szeretnék segítőt igényelni.

Kovacska99 vita 2019. július 17., 21:04 (CEST)

Mentorkeresés: Dávidka000 vita

 • Témáim a Wikipédiában: 2019-es atlétikai fedett pályás európa bajnokság
 • Néhány szó a hátteremről: új wikipédia szerkesztő
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Segítséget szeretnék kérni abban, hogy hogyan kell a táblázatban a szövegeket középre "zárni"

Dávidka000 vita 2019. július 20., 23:35 (CEST)

@Dávidka000: Sajnos ez valamiért egyáltalán nem triviális feladat, a vizuális szerkesztőben egyáltalán nem is lehetséges. Át kell hozzá váltani a forrásszöveg-szerkesztőbe (a vizuális szerkesztő eszköztárán a közzététel gomb melletti ceruza ikonnal), ahol a cella tartalma elé be kell szúrni a style="text-align:center;" | kódot (alapesetben; ha nem te készítetted a táblázatot, akkor nem biztos, hogy ilyen „egyszerű” :-(). – Tacsipacsi vita 2019. július 21., 01:21 (CEST)


Készítettem egy lapot a "homokozóban" és szeretném élesíteni.Hogyan lehetséges,mit kell tennem?Köszönettel!

Mentorkeresés: Lanjah Tlosz vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

helló, wiki amatör vagyok és valamiben bénázom végigolvastam és megszerkesztettem életem első oldalát ( a feleségem wikioldala) de nem tudom mit kell tenni, h éles legyen én vagyok béna, h egy fukciót nem találok vagy be kell küldeni vkinek kérlek segítsetek kösz hajnal zsolt

Lanjah Tlosz vita 2019. július 18., 14:57 (CEST)

Kedves Lanjah Tlosz látom, hogy a vitalapodon csináltad meg a cikket, ami nem jó, az nem arra van, ilyesmire a próbalapod való (de nem tudhattad, nem úgy mondom). Ezt a cikket viszont sehogy nem lehet élesíteni, mert egy fia forrás nincs hozzá megadva, és ebben az állapotában nem kerülhet ki a szócikkek közé. Azt, hogy kiről lehet és kiről nem szabad szócikket írni, azt a Wikipédia úgynevezett nevezetességi irányelve határozza meg. Az, hogy ez az irányelv teljesül-e - azaz a szócikk alanyának az élete teljeskörűen feldolgozott-e - csak a feltüntetett források alapján ítélhető meg. Légy kedves az egész szócikket tedd át a próbalapodra (a felső menüsorban van egy próbalap link, oda kell), és a leírtakhoz illesz be forrásokat, amihez itt is találsz segítséget. Palotabarát vita 2019. július 21., 21:30 (CEST)

Jegyzetek átemelése angol szócikkből? Angol sablonok használata?

1 Cikket fordítok angolból, ahol a megjegyzések a szövegben csak referenciával vannak megadva (pl. <ref name="surface gravity" group="lower-alpha" />), a megjegyzések szövege pedig a jegyzetek fejezetben van megadva (pl. {{reflist | group = lower-alpha | refs = <ref name="surface gravity">Bla bla ...</ref> <ref name="anything else">Bla bla ...</ref> ... }}). Ez a szövegben a, b, stb. betűkkel lesz jelezve mind a hivatkozásoknál, mind a jegyzeteknél. Mármint az angol szövegben, mert a magyar oldalon a hivatkozás [lower-alpha 1] lesz, ami nem különösebben mutat jól.

A kérdés természetesen az, hogy hogy lehetne ezt elkerülni, anélkül, hogy átírogatnám az egészet {{jegyzet}}-re, ami egyrészt fárasztó, másrészt hosszabb jegyzetek szövegének kényszerű beemelése a főszövegbe a későbbiekben nagyon megnehezíti a szerkesztést.

2 Ha jól látom, akkor Pl. a w:en:Template:Unbulleted list-nek nincs magyar megfelelője. (A Sablon:Plainlist hasonló, de nem ugyanaz.) Lehet valahogy az eredeti angol sablont használni? Van egy csomó hasonló, aminek nincs párja, pl. w:en:Template:Gr, w:en:Template:V2, stb.

K. Prutkov vita 2019. július 21., 20:23 (CEST)

Mentorkeresés: Szerkesztő 01 vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Szerkesztő 01 vita 2019. július 31., 22:46 (CEST) Üdvözletem!Készítettem egy lapot a homokozóban.Azt szeretném megtudni,hogyan élesíthetem?Köszönettel

Szia Szerkesztő 01! Mindenekelőtt: a homokozót kérlek úgy tekintsd, mint egy igazi játszótér nagy közös homokozóját. Ha ott felépítettél egy várat, egy óra múlva már lehet, hoyg jön valaki más (aki szintén szeretne egy szócikkel kísérletezgetni) és lerombolja/átépíti az egészet. Az olyan próbálkozások, amiket hosszabb távon szeretnél megtartani, a próbalapodra valók: a legfelső felső menüsorban a szerkesztői neved mellett találsz egy "próbalap" linket, javaslom, másold át oda a próbálkozásod.

Másrészt van egy irányelvünk, hogy kiről, miről lehet írni a Wikipédián. Ezt mi nevezetességnek mondjuk, itt találsz róla leírást: Wikipédia:Nevezetesség. Az abban foglaltak alapján vannak kétségeim, hogy Herédi Péter Róbertről lehet-e szócikket írni. Egyelőre ezt nem tudjuk eldönteni, mert olyan kevés folyószöveg szerepel a cikkben, ami miatt ez nem lexikonszócikk, csak vázlat, de az is elképzelhető, hogy róla nem is lehet többet írni. Néd meg más mesterszakácsok szócikkeit (Kategória:Szakácsok), és próbáld a szócikked tartalmát, felépítését is azokhoz igazítani.

A legfontosabb szempont azonban az, hogy legyen az élete teljeskörűen feldolgozott, és független, hiteles forrásokban szerepeljen mindaz, ami a szócikkbe kerül. Vagyis egyelőre nem tudjuk élesíteni a cikket, még dolgozni kell vele. Szia! Palotabarát vita 2019. augusztus 1., 01:42 (CEST)

Mentorkeresés: Yksi11 vita

 • Témáim a Wikipédiában: fizikai kemia, fizika, kurtoskalacs
 • Néhány szó a hátteremről: fizikus
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

hivatkozasi problemak (pl. konyvek, tezisek)

gond uj oldal letrehozasaval kapcsolatban

gond az angol wikipedia szerkesztokkel

Yksi11 vita 2019. augusztus 6., 21:42 (CEST)

Kedves Yksi11, így a konkrét problémák ismerete nélkül csak annyit tudok mondani, hogy a próbalapodon amennyire látom jól használod a hivatkozásokat és a sablonokat, esetleg még az oldalszámok feltüntetése az, amire szükség lehet. Van egyébként magyar forrássablonunk is, technikailag mindegy melyiket használod, de talán a sablondokumentáció érthetőbb a magyar példákkal {{CitLib}}(?) és {{CitWeb}}(?). Arra majd figyelj kérlek, hogy folyószövegben nem szoktunk külső linket beszerkeszteni, ha úgy gondolod, olyasmiről van szó, aminek lehet(ne) szócikke, linkeld a Wikipédián belül, nem baj, ha piros lesz a link, vagyis nincs megírva, majd megíródik egyszer. A születési helyet majd ne felejtsd el megadni (szintén forrással)! Kösz, szia Palotabarát vita 2019. augusztus 6., 22:00 (CEST)

Koszi szepen!

Javitom a hibakat. Attettem mindent a probalapra, de ott nem tudom a forrasszoveget szerkeszteni. Tudnal abban segiteni hogy valahogy visszaterhessek a html-szeru sima szoveg szerkesztesehez? Yksi

Az szerintem nem azzal függ össze, hogy próbalapon vagy a homokozóban csinálod, hanem valszeg véletlenül átállítottad a szerkesztődet. A szerkesztőd jobb felső sarkában van egy ceruza ikon, ha rákattintasz, váltani tudsz a két szerkesztési mód között. Remélem tényleg ez volt a gond. Palotabarát vita 2019. augusztus 6., 22:14 (CEST)

Remek, sikerult is! Koszi!

Mentorkeresés: Yksi11 vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Lehet angol wikipedia szocikkeket hivatkozni? Yksi11 vita 2019. augusztus 6., 22:21 (CEST)

@Yksi11: ha belső linkre gondolsz (a szövegben található kék link, ami az angol Wikipédia valamelyik szócikkére mutat), akkor azt nem szoktuk alkalmazni. (Technikailag lehet, de a szokások és a megegyezés szerint nem.) Bővebben lásd ezen az oldalon: Wikipédia:Hivatkozások. Samat üzenetrögzítő 2019. augusztus 6., 22:52 (CEST)


Koszi! Volna egy masik kerdesem: A probalapomon levo szocikk forrashivatkozasi reszeben van egy szerkesztesi hiba. A nem szamokkal hivatkozott kulso forrasok kozul az utolso megzakkan, es teljesen maskent jelenik meg. Tudnal segiteni lecci?

Asszem megoldottam ugy hogy kulon pontba tettem a hivatkozasokat


Ha ugy gondolom hogy elkeszult a szocikk, kinel kell kerni a jovahagyasat es folrakasat?


Talaltam ugyanerrol a wikipedia szocikkrol egy eszperanto valtozatot. Hogyan lehet azt baloldalt, a nyelvvaltasnal megjelolni? Elore is koszonom!

A vitalapodon válaszolok most már. Palotabarát vita 2019. augusztus 7., 09:41 (CEST)

Mentorkeresés: zsombor23 vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

zsombor23 vita 2019. augusztus 9., 20:45 (CEST)

vitalap

Szeretnék egy szerkesztőnek a vitalapjára írni, de sehol nem látom, hogyan kell. Segíccség!

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Tévémaci (vitalap | szerkesztései) 2019. augusztus 12., 11:01‎

Ha XXX-nek akarsz írni, írd be a keresőbe (jobbra fent): Szerkesztő:XXX, majd a bejövő lapon kattints a vita fülre (felső sor balra), majd azután az új téma fülre (középen). Itt megadsz egy címet, majd beírod a szöveget, a végén pedig aláírod (pl. négy hullámvonallal). Wikizoli vita 2019. augusztus 12., 20:53 (CEST)

Mentorkeresés: Totmat vita

 • Témáim a Wikipédiában:

M4 metro építészeti vonatkozásaival szeretnék foglalkozni

 • Néhány szó a hátteremről:

Építészmérnök vagyok, és a négyes metró tervezésében résztvevő egyik cégnek dolgozok évek óta. A munka során sok ismeretet gyűjtöttem össze a témában, sok résztvevővel ismerkedtem meg.

 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Szócikket szeretnék létrehozni a Sporaarchitects és Palatium tervezőirodáknak. Mindkettpő fő műve a négyes metró állomásaink tervezése volt ezidáig, ennek ellenére sehol nincsenek megemlítve sem az M4 metróvonal szócikkben, sem az érintett állomások oldalain. A beruházás mérete, és építészeti minősége( több nagy elismertségű nemzetközi díjat nyertek az állomások építészeti kialakításai) szerintem megérdemelnének szócikkeket, és említéseket a tervezőirodák amik számtalan magyar és külföldi cikkben be a lettek már mutatva a vonal építészeti tervezőiként. Mentorálást azért kérek mert el szertném kerülni hogy a szócikkek a "reklám" bélyegét rásütve törlésre kerüljenek. Totmat vita 2019. augusztus 15., 17:20 (CEST)

Nyugodtan kezdj hozzá a cikkekhez, ha valahol elakadnál, vagy úgy gondolod, jó állapotban vannak, bátran írj a vitalapomra! 50Forintos vita 2019. augusztus 19., 22:14 (CEST)

Mentorkeresés: Pekker Andrea vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Én egy internetes cégnél dolgozom othonrol és ahoz hogy jutalékot kapjak szükségem van eladásra is de sajnos nem tudom hogy tudok jól fel rakni hirdetést.Ebben kérném a segitségére. Köszönettel Andrea mentor szeretnék kérni

Pekker Andrea vita 2019. augusztus 20., 09:31 (CEST)Hirdetések

A Wikipédia enciklopédia, tehát csak enciklopédikus tartalmat lehet írni. Hirdetéseket ide nem lehet feltenni. Érdemes ezt elolvasni. Wikizoli vita 2019. augusztus 20., 09:41 (CEST)

Középen

Az egyéb kocsmafalról áthozva (ne a leglátogatottabb kocsmafalat lepjék el a magánérdekű kezdő kérdések). Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. augusztus 21., 08:10 (CEST)

Szép napot mindenkinek! Kérdésem van: Mint például itt, hogyan kell egy táblázat celláiban középre írni a szöveget? – Napkirály postaláda 2019. augusztus 11., 09:05 (CEST)

Nagyjából középen vannak a szövegek, ahol balra igazítás van, ott az szerintem úgy jobb, mintha középen lenne. Mit szeretnél még középre tenni? Ha mégis valamit szeretnél középre igazítani, akkor le lehet lesni a már középre igazítottakról. Lásd a <center>...</center> közé írt szövegeket. – Dodi123 vita 2019. augusztus 11., 10:32 (CEST)

Az ilyen kérdéseket szerencsésebb a kezdők kocsmafalára írni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. augusztus 11., 12:06 (CEST)

@Dodi123: Vizuális szerkesztői módban akarom megcsinálni. De nem tudom lelesni. Hogyan kell? – Napkirály postaláda 2019. augusztus 21., 08:07 (CEST)

@Bináris: Te nem tudnád megmondani? – Napkirály postaláda 2019. augusztus 21., 15:31 (CEST)

Mentorkeresés: Zizelma vita

 • Témáim a Wikipédiában: Élő személy életrajzát szerkesztem
 • Néhány szó a hátteremről: van némi html ismeretem, de alapvetően nem informatikus vagyok
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: képpel, sablonokkal szeretnék átlátható oldalt szerkeszteni, de nem tudom, mit használjak - hogyan

Zizelma vita 2019. augusztus 21., 08:53 (CEST)

Zizelma ez így túl általános kérdésfelvetés, erre csak a - szintén általános leírást tartalmazó - oldalunkat tudjuk ajánlani: Wikipédia:Képek és Wikipédia:Sablonok. Ha leírod, hogy konkrétan mit akarsz csinálni és ennek mi a konkrét akadálya (mi az, ami nem sikerül), akkor próbálunk konkrét segítséget nyújtani. Ha valahol már elkezdtél próbálkozni, akkor azt is linkeld be kérlek. Palotabarát vita 2019. augusztus 21., 11:14 (CEST)

Mentorkeresés: GT Mea vita

 • Témáim a Wikipédiában: társasjáték leírás
 • Néhány szó a hátteremről: társasjétékokat tervezek
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Megpróbáltam átrágni magam az irányelveken és tiltólistákon, de nem találtam egyértelmű választ arra, hogy bemutathatok-e egy terméket a wikipédián vagy nem? Olyan leírásra gondolok, mint a filmekről szokott lenni. Rövid elősztori, egy bekezdésben, és egy részletes leírás a társasjátékról. Természetesen harmadik személy nézőpontjából írnám meg a cikket. Azért is tartom fontosnak, mert a játék neve egy új szó is egyben, ami eddig még nem létezett, de el tudom képzelni, hogy később még használatba veszik. Konkrétan a szén átalakulásának adtam egy külön nevet a latin szén szó (carbon) és az átalalkulás (metamorphozis) szavak egyesítésével: carbomorphozis.

Köszönöm előre is a segítséget! GT Mea vita 2019. augusztus 21., 14:07 (CEST)

@GT Mea: Ez elég vékony jég... Nem néztem utána, de a cikkíráshoz először az szükséges, hogy az adott témáról mások írjanak, ami nem csak triviális említés, hanem annál jóval több. Természetesen ez lehet a saját írásod is (mivel a valódi nevedet nem kutatjuk), de megfelelően "komoly" oldalon kellett megjelennie az írásnak (ami lehet valami hosszabb ismertető, kritika, összehasonlítás, vagy ezekhez hasonló). A "komoly" megjelenés kizárja például a saját személyes közreműködéseddel készült oldalt, blogot például vagy ilyesmit. Lehet online újság. Volt valami ilyesmi? Itt olvashatsz erről: Wikipédia:Nevezetesség.

Első megjelenésre nem a Wikipédia való. Sokan próbálkoznak ezzel. misibacsi*üzenet 2019. augusztus 21., 19:56 (CEST)

Mentorkeresés: Mélység vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Hello új vagyok sok mindent nem tudok még .Hogy lehet posztolni képet,vagy videot .Hogy tudnak kovetni az emberek .Honan làtom hogy mit raktam ki.Szóval kérek segitséget köszönöm.

Mélység vita 2019. augusztus 26., 06:52 (CEST)

Szia! Ennek az oldalnak nem ez a célja, ez nem egy közösségi felület, úgyhogy nincs követés. Posztolni sem lehet, csak fájlokat feltölteni (amit kezdőknek nem ajánlok, rengeteg szerzői jog által védett kép van, amit nem lehet csak úgy feltölteni. 50Forintos vita 2019. augusztus 31., 08:40 (CEST)

Mentorkeresés: Morakonyvkiado57 vita

 • Témáim a Wikipédiában: LÜK és a Móra Könyvkiadó
 • Néhány szó a hátteremről: Szakmai gyakornok vagyok a Móra Könyvkiadónál és azt a feladatot kaptam, hogy a Móra wikipédia oldalait szerkesszem, de egyszerűen nem tudok továbbjutni két problémán.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Morakonyvkiado57 vita 2019. szeptember 2., 09:54 (CEST) Az egyik, hogy miután megírtam a szócikket, és már a google keresőjében is fellelhető találatként, a bevezető továbbra is a "Szerkeztette:xy/próbalap formájában található, és hiába megyek a [bevezető szerkesztésére], egyszerűen nem tudom ezt átírni/módosítani/eltűntetni, és nem csak én, mint szerkesztő, de mások is ugyanilyen formátumba látják a szócikket. Ilyen ügyben mit lehet tenni, hogy ez a formátum eltűnjön/módosuljon? Illetve mint kiderült, ha rákeresek a LÜK wikipédiára, a bal felső sarokban, ahol a "szócikk" illetve "vitalap" fülnek kéne lennie (mint a többi szócikknél), a LÜK-nél "szerkesztői lap" illetve "vitalap"

A másik kérdésem pedig, hogy hogyan lehet egy szócikket törölni? A problémánk ugyanis az, hogy évekkel ezelőtt valaki létrehozott a a Móra Könyvkiadóról egy szócikket, ami már elavult, nem releváns információkat tartalmaz. Többször is próbáltuk már javítani, módosítani, illetve szerkezteni, viszont valaki ezeket a módosításokat nem hagyja jóvá, így ezek a szerkesztések nem is jelennek meg a szócikkben, továbbra is a régi, elévült információkat hordozva. Mivel nem tudjuk, ki készítette a szócikket, így nem is tudjuk felvenni vele/velük a kapcsolatot, hogy a módosításokat megbeszéljük, viszont a reakció hiánya miatt arra gondolunk, hogy ez az illető(K) már nem aktív(ak), és ezért nem történik módosulás a szócikkben. Mellékelem a szóban forgó szócikket: https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%B3ra_K%C3%B6nyvkiad%C3%B3 – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Morakonyvkiado57 (vitalap | szerkesztései) 2019. szeptember 2., 09:54 (CEST)‎

Kedves Morakonyvkiado57!

A Wikipédia számos alappillére közül az egyik nagyon fontos az, hogy a feltüntetett adatok és információk ellenőrizhetők legyenek. Ezt független források jelölésével érjük el. Egy másik pillér, hogy a Wikipédián semmilyen reklám nem jelenhet meg, vonatkozik ez a szócikkekbe rejtett reklámjellegű megfogalmazásokra is. A helyzet most a következő: megírtad a LÜK című szócikket, amit a vitalapon olvasható bejegyzés szerint pont fél évvel ezelőtt töröltünk, mert egyrészt a megfogalmazása reklámjellegű volt, másrészt nem volt hozzá független forrás. Most is vannak benne ellenőrizhetetlen és túlzónak tűnő fordulatok , mint például az Európa legnagyobb múltra visszatekintő fejlesztő termékcsaládja, ráadásul három forrás van megadva: a magyarországi terjesztő weboldala, a termék saját Facebook-oldala, valamint a gyártó weboldala. Na ez a három forrás az, ami nem független. Feltehetően törölni fogjuk a cikket, mert ez így csak reklám, amivel kapcsolatban korábban lefolytattunk már egy törlési megbeszélést.

Én a Móra Könyvkiadó szócikkben csak teszt jellegű szerkesztéseket látok ezzel a felhasználóneveddel, amiket bizonyára törölni fogunk, mert technikailag nem jók. Ha korábban más felhasználónévvel vagy belépés nélkül szerkesztettél a cikkben, és nem adtál meg forrásokat a szerkesztésedhez, akkor feltehetően amiatt törölték azokat.

Fontos tudnod, hogy a cikkeket alapvetően nem töröljük ha nem vagyunk elégedettek vele, (hacsak korábban már meg nem beszéltük, hogy törölni fogjuk, mint történt az a LÜK esetében), hanem fejlesztjük, átírjuk, a legrosszabb esetben újraírjuk. Én például rengeteg lexikális adatot látok a Móra Könyvkiadó cikkben most is, amiket semmiképpen nem törölnék. Ilyen például az, hogy mikor alapították, kik a vezetői, mi az árbevétele, melyek a legfontosabb sorozatai. Őszintén szólva egy lexikon szócikkbe nagyjából ennyi is kell, ezek közül szerintem egyik sem elavult, legfeljebb a bevételi adatok szorulnak aktualizálásra. Kérlek tartsd szem előtt, hogy ez egy lexikon, nem reklámweboldal. Sokkal fontosabb leírni források alapján a cég létrehozásának körülményeit, az akkori politikai befolyást, a rendszerváltást követő évek talponmaradásának a körülményeit, mint bővíteni a termékpalettát és a kiadványokat. Ez utóbbi ugyanis már kevésbé lexikális adat, mint az előbbi. Ha ilyen irányban tervezel fejlesztéseket, vannak hozzá független forrásaid, azt örömmel fogadjuk, de ha marketingjellegű fejlesztés van a szemed előtt, akkor kérlek fogadd el, hogy a bővítéseid egy része esetleg akár törlésre is kerülhet.

Szóval a legfontosabb a független forrás és a lexikális feldolgozás, ha ezt a vonalat követed, akkor megmaradnak a szerkesztéseid. Palotabarát vita 2019. szeptember 2., 11:54 (CEST)

Palotabarát Köszönöm az információt és a segítséget, a LÜK-öt igyekeztem úgy formálni, hogy lexikálisabb legyen,kerülve a reklámszagúságot. A Mórával kapcsolatban annyit tennék hozzá az észrevételeidhez, hogy célunk nem a termékeink reklámozása, hanem a lexikális adatok korszerűsítése és frissítése. De mivel nem kaptunk reakciót a módosításokra, és minden maradt a régiben, ezért kérvényeztük a megszüntetést. Említetted továbbá, hogy láttad a teszt szerkesztéseimet. Ezzel kapcsolatban felmerült bennem, hogy ezek szerint a minőségi javításokat is látnád ugye? És ebben az esetben, amennyiben megfelelőek a javítások, jóvá is tudnád őket hagyni, pontot téve ezzel egy hónapok óta húzódó ügynek? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Morakonyvkiado57 (vitalap | szerkesztései) 2019. szeptember 2., 16:19‎ (CEST)

Morakonyvkiado57: mindenki látja a szerkesztéseidet, ahogy Te is másokét: elég a laptörténet fülre kattintani. A Móra Könyvkiadó cikkében ezzel a felhasználónévvel négy szerkesztést látok: beírtál egy angol nyelvű törlési szöveget, meg hogy "Itt lesz ha javítok bele?", majd törölted. Ezeket értelemszerűen nem hagyjuk jóvá. Jelenleg nincs benne olyan szerkesztés, amit jóvá lehetne hagyni, amiket korábban szerkesztettél, vagy szerkesztettetek, azt újra meg kell csinálni forrással, lexikális megszövegezéssel. Palotabarát vita 2019. szeptember 3., 03:06 (CEST)

Mentorkeresés: Bela olah vita

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Mit kell szerkeztenem?

Bela olah vita 2019. szeptember 14., 17:10 (CEST)

@Bela olah: Amit szeretnél. A Wikipédia úgy működik, hogy mindenki azt teszi bele, ami érdekli. Nincsenek tematikus megkötések, amíg a cikk tárgyát megbízható, független források behatóan feldolgozzák (ezt hívjuk nevezetességnek a Wikipédián); nincsenek kötelező feladatok, csak a gyakorlott szerkesztők szoktak rendszeres jelenlétet igénylő feladatokat elvállalni. Ha szeretnéd, írhatsz a kedvenc együttesedről, a szülőfaludról vagy éppen egy érdekes állatfajról, amíg ezek a fenti nevezetességi feltételnek megfelelnek (és a cikkbe beírt adatok is megbízható forrásokból származnak); de ha ahhoz van több kedved, szépítgethetsz meglévő cikkeket is, javíthatod a helyesírást, átfogalmazhatod a kacifántos megfogalmazásokat stb. És, mint említettem, nincsenek kötelező feladatok, így az is teljesen rendben van, ha csak ritkán nézel be (persze minél többet fejleszted a Wikipédiát, annál jobban örülünk). – Tacsipacsi vita 2019. szeptember 14., 18:35 (CEST)

Mentorkeresés: 2A02:AB88:373E:8C00:A9E5:E9E8:D9A7:EA9B (vita)

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

2A02:AB88:373E:8C00:A9E5:E9E8:D9A7:EA9B (vita) 2019. szeptember 15., 00:27 (CEST)Kérek szépen segítséget, nemtudom feltenni az alábbi irodalmi önéletrajzomat. köszönettel LuBett,


Lugosi BaBett 1959-ben született NYÍRBÁTORBAN, gyermekkorát NYÍRLUGOSON töltötte, amely akkor még falu volt, azóta városi rangra emelkedett. A középiskolai tanulmányait NAGYECSEDEN kezdte, és a fővárosban fejezte be. Már diák korában is megszállott tollforgatóként, a mindennapi események tényszerű ám mégis fanyar kifigurázásával bosszantotta osztálytársait. A középiskolai években tanárai támogatásával már szavaló - és történelmi versenyeken saját verseit, esszéit olvasta fel, melyekért elismerő díjakat is kapott. Munkahelyein a BHG Híradásipari vállalat „Megafon” újságjában jelentek meg a közösségi és kulturális élet ösztönzésére felhívó cikkei, majd rendezvényekről szóló összegzései. A HM Protokoll Igazgatóság titkárságvezetőjeként a közösség összefogására számos kvíz és irodalmi délutánnak volt szervező háziasszonya, ahol már saját novelláit is felolvasta, festményeit, szobrait is bemutatta, jelentős elismeréseket elérve. Egy 40 éves gyermek Édesanyja, első könyvét Illés fiának írta Harminc éves a Prófétám címmel, családi szösszenetek, szívet melengető sztorikról, bosszantó rosszcsont történetek visszaidézésével emlékezve fia első 30 évére, kiegészítve egy-egy szituációhoz tartozó fotóval, ide illő stilizált rajzzal. Ezekhez a kiegészítésekhez RAGASZTKODIK TOVÁBBI KÖNYVEIBEN IS! Második könyve AZ ELTÖRÖT MENYASSZONYI RUHÁM címet kapta,, harmadik AZ ILLATOS KATTINGA sejtelmes címmel hívja fel magára a figyelmet, a negyediknek saját gyermekkori találmánya sugallta a címet, A VÍZSZINTES FAGYLAT lett látványos, vizuális magyarázattal szolgáló fotóval a borítólapon. Valamennyi NOVELLÁS KÖTET, melyek elsősorban a nyírségi gyermekkor mindennapjainak tapasztalatait örökíti meg, humoros, meglepő fordulatokat, életszagú, valós megtörtént eseményeknek emléket állítva. A hétköznapok, és ünnepek mikéntjébe kaphatunk betekintést, plasztikus írásával megelevenednek szemünk láttára a szereplők és a helyszínek egyaránt. Ötödik könyve RENDHAGYÓ, mert ismeretlen területre merészkedve a családjában, környezetében hallott, és megélt Trianoni utóhatásról ír, ESZMÉLÉS címmel, szívet-lelket megrázó módon emlékezve a FOJTOGATJÁK A GYÖNÖGYŰ NŐT - A VÉN EURÓPÁT, A BÜSZKE NŐT című könyvében. Az APORSZTRÓF KIADÓ az Eszmélés c. novelláját 2018-ban KÜLÖNDÍJJAL jutalmazta. Könyvei nagy érdeklődést váltottak ki Művelődési házakban, Irodalmi Műhelyekben, a fővárosi könyvhéten egy évtizede, évről-évre jelen van. Az X-média tehetségkutató ,,SIKERES NŐK” c. felkutatásával foglalkozó riport sorozat keretén belül a YOUTUBON IS FELLELHETŐ riportok láthatók róla. Két riport a HADIK KÁVÉHÁZBAN történt könyvbemutatók kapcsán készült 20 perces időkeretben, egy harmadik riport a Kálvária téri könyvtárban, ahol egyben a TÍZÉVES ÍRÓI MUNKÁSSÁG összegzésekor egy újabb művészeti ágban tett,,kirándulásról” is szó esik (40 perc). A riportok mindegyike taglalja Lugosi BaBett kezdeti írói lépéseinek segítőit, kiknek sorában JÓKAI ANNA, dr. Várszegi Asztik Pannonhalmi Főapát, Placid atya, és dr. Kállay Emil piarista rendfőnök neve is megtalálható. Az Európa védelmi könyvhöz, MEGÍRTA EURÓPA VÉDELMI DALÁT, melynek szövegét és zenéjét is Ő írta. Az Orgona és hegedű kísérettel felvett dal mélyen fülbemászó, öt versszakával vallási és történelmi soraival, taktusaival mélyen megérinti a hallgatóságot. Könyveivel, novelláival, és dalaival egyaránt CSALÁDI, NEMZETI, ÉS KATOLIKUS értékeink védelméért kiált, bíztat, és ésszerű, megfontolt cselekvésre sarkall. 2019.március 15 én Debrecenbe hazahívták a közelből származó írót ünnepi beszéd megtartására, 2019 áprilisban dr. Nógrádi György professzor úrral volt közös könyvbemutatója Európa védelmi könyvére, és dalára összpontosítva, melynek aktualitása vitathatatlan! SZÁMOS MŰVÉSZETI ÁGBAN TETT KIRÁNDULÁSA ELLENÉRE AZ ÍRÁSNÁL MARAD!! 2019. április 27-én közéleti ténykedése, és Irodalmi munkássága elismeréseként a NEMZETKÖZI SZENT GYÖRGY LOVAGREND, amely 1326-ban alakult, DÁMÁJÁVÁ FOGADTA Lugosi BaBettet. Jelenleg az igen termékeny írónak KÉT KÖNYVE VAN ELŐKÉSZÍTÉS ALATT, hatodik könyvének ÜLTESSÜNK FÁT, ÉS LELKIISMERETET a címe, a hetedik NOVESZTEM A RUHÁIMAT címmel, szabás, varrás, átalakítási tanácsokkal szolgál majd.

Lugosi BaBett: 

Kedves Lugosi BaBett! Itt valami félreértés van, a Wikipédia nem önéletrajzok gyűjteménye. Azt, hogy kiről/miről születhet szócikk ebben az internetes lexikonban, egy irányelvünkben olvashatod el: Wikipédia:Nevezetesség. Ebből kiderül, hogy minden szócikkünket források alapján írunk meg. Egyébként javaslom, hogy regisztrálj nálunk, enélkül elég egyoldalú lesz a kommunikáció. (A telefonszámodat kitöröltem a hozzászólásodból, légy óvatos a személyes adataid kezelésével) Palotabarát vita 2019. szeptember 15., 02:13 (CEST)