Szerkesztővita:Zsofia Erdelyi

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Zsofia Erdelyi!
If your Hungarian is sub-optimal, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
A Wikipédia alapelvei
A projekt alapvető elvei, céljai
Wikifogalmak szójegyzéke
A leggyakrabban használt kifejezések és rövidítések
Szerkesztői lap
Bemutatkozhatsz
a többieknek saját szerkesztői lapodon
Felküldési útmutató
Ha olyan fényképet akarsz felküldeni, amit magad készítettél, feltöltheted az összes Wikimédia-projekt közös tárhelyére, a Wikimédia Commonsra
Szócikkírásnál, illetve módosításnál ne másolj más weblapokról, illetve mindig tüntesd fel forrásaidat!
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Regasterios vita 2019. július 9., 11:35 (CEST)Válasz

Mentort keresel[szerkesztés]

Szia! Képfeltöltések kapcsán kértél segítséget a kezdők kocsmafalán. Ha tudok, szívesen segítek. E hozzászólás alá írd, kérlek, a kérdéseidet. Üdvözlettel, – Regasterios vita 2019. július 9., 13:15 (CEST)Válasz

Kedves Zsófia! A File:Deák Ferenc utca, Budapest V. 2008.jpg nevű képet, amit ma elhelyeztél a Fashion Street című cikkben, az EXIF-adatok szerint (a kép oldalán legalul van) Szemerey Bence készítette. Nem tudom, hogy esetleg van-e közöd a kép feltöltéséhez is, de ide a Wikipédiára más fotóit csak abban az esetben töltheted fel, ha a szerző erre írásos engedélyt adott. Anélkül az ilyen fotókat sajnos törölnünk kell, így ezt is. Üdvözlettel, – Regasterios vita 2019. július 10., 21:23 (CEST)Válasz

Kedves Regasterios! Ebben az esetben abban szeretném a segítséged kérni, hogy mi a teendőnk, ha ezek a képek megrendelésre készültek a Fashion Street Kft-nek, így azok szerzői joga átkerült a céghez. Hogyan tudnánk felhasználni a fotókat a cikkben? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Zsofia Erdelyi (vitalap | szerkesztései)

Kedves Zsófia! Jól látom, hogy ezek a fotók a http://fashionstreet.hu/ oldalról valók, pontosabban ennek az oldalnak a tulajdonosai egyben a fotók megrendelői is voltak? Amennyiben igen, a szerzői jog tulajdonosának a marketing@fashionstreet.hu címről (vagy másik fashionstreet.hu címről) kellene küldenie egy engedélyt az alábbi szöveggel, értelemszerűen kitöltve, a jelzett e-mail címre:

Címzett: permissions-hu@wikimedia.org


Kijelentem, hogy az alábbi kép(ek) szerzői jogainak tulajdonosaként jogosult vagyok a képek szerzői jogairól nyilatkozni:

  • <<a Wikimedia Commonsra felküldés pontos helye (vagy a kép(ek) webcíme (URL), vagy a képek bármilyen, egyértelmű meghatározása)>>

Beleegyezem, hogy a képek a Wikimédia-projektek oldalain a „Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0” (CC-BY-SA 4.0) licenc alatt kerüljenek közzétételre.

A hozzájárulás nem korlátozódik a Wikipédiára, vagy az ahhoz kapcsolódó oldalakra. Elfogadom, hogy biztosítom a jogot a képek terjesztésére, kereskedelmi vagy nemkereskedelmi célból történő felhasználására, vagy igény szerinti módosítására, amennyiben betartják ezen licenc és a törvények szabta feltételeket.

Kérem, hogy engem mint szerzőt az alábbi módon jelöljenek meg:

  • <<a megjelölés formája>>

Jelen engedélyemmel szerzői jogaimról nem mondok le, de a mások által végzett módosítások nem lesznek nekem tulajdonítva.

Elfogadom, hogy ezt a beleegyezésemet nem vonhatom vissza. Tudomásul veszem, hogy a képeket a Wikimédia-projektek nem biztos, hogy örökké megőrzik.

[Dátum]
[A szerzői jog tulajdonosának neve]


Üdvözlettel, – Regasterios vita 2019. július 11., 20:40 (CEST)Válasz

Reklám vagy enciklopédia?[szerkesztés]

Kedves Zsófia! A Fashion Street fotóira vonatkozóan megérkezett az általad küldött hozzájárulás a megfelelő helyre. Mielőtt azonban véglegesítenénk az engedélyt, néhány dolgot szükséges tisztáznunk.

  1. A képekkel kapcsolatban leginkább azt, hogy az engedélyben említett {{cc-by-sa-4.0}} licenccel, valamint a megfogalmazott szöveggel ahhoz járulsz hozzá, hogy a fashionstreet.hu, illetve az fsmag.hu honlapján található összes képet bárki és bárhol, ismétlem: bárki és bárhol (nem csak a Wikipédián!) felhasználhatja a továbbiakban mindenféle további engedélykérés nélkül, akár üzleti célokra is. Például a File:Fashion Street Magazine Covers.jpg képen látható három címlapot is, hogy csak egy példát említsek: tehát akár egy másik magazin is ráteheti a saját címlapjára ezeket a fotókat, vagy bármelyiket a honlapról, ha ez az engedély érvénybe lép. És ezért utána pénzt nem kérhettek már! Semelyik fotóért a honlapon! Biztos tehát, hogy ezt így gondoltátok?
  2. Fontos tisztázni azt is, hogy a Wikipédia nem reklámfelület (bővebben erről: Wikipédia:Mi nem való a Wikipédiába?). Tehát nem azt a célt szolgálja, hogy különböző üzleti vállalkozások egy újabb felületen népszerűsítsék akár a cégüket, akár valamelyik terméküket vagy tevékenységüket. Természetesen számos szócikket találhatsz a Wikipédián, amely cégekről, termékekről szól, de mindegyikkel szemben követelmény, hogy megfeleljen a nevezetességi útmutatónknak (lásd: Wikipédia:Nevezetesség), illetve magának a cikknek a szövegezése tárgyszerű, más szóval lexikonszerű legyen, és mellőzze azokat a reklámízű fordulatokat, amely a Fashion Street című cikkre mostani állapotában jellemző. Az ilyenekre gondolok:

„A Fashion Street brand 2008-as elindulása óta tudatos márkastratégiával dinamikusan fejlődik.”

„A legújabb kollekciók, hírek és divatcikkek mellett saját, belső divatanyagok és közismert személyekkel készült interjúk teszik izgalmassá az angol-magyar kétnyelvű, kb. 120 oldalas magazint.”

„A Fashion Street számos látványos és grandiózus eseménynek ad otthont.”

Összegezve: a Wikipédia egy bárki által szabad szerkeszthető enciklopédia, amelynek azonban megvannak saját belső irányelvei. Megértem, hogy ezt a szócikket úgy szeretnéd vagy szeretnétek felépíteni, hogy az a Fashion Streetet mint üzleti vállalkozást (is) népszerűsítse, ez azonban így, ebben a formában sajnos nem fog menni. Előbb vagy utóbb ezek a reklámszerű megfogalmazások kikerülnek a cikkből, semlegesebb mondatok kerülnek a helyükre, vagy egyszerűen törölve lesznek, és minden bizonnyal nem úgy fog felépülni, ahogy az az eredeti elképzelésetekben szerepelt.

Ennek tudatában gondold át, kérlek, hogy biztosan a két honlap teljes képanyagára vonatkozóan szeretnétek-e engedélyt adni a fenti licenc alatt. Elnézést kérek továbbá, ha esetleg nyersen fogalmaztam némelyik mondatommal. Köszönöm, hogy végigolvastál. – Regasterios vita 2019. július 15., 16:11 (CEST)Válasz

Kedves Regasterios!

Nem voltál nyers, ez már nekem is beötlött, hogy át kellene írnunk objektívebbre, meg is tesszük :) Nagyon köszönöm. A képeket átgondoljuk gyors Köszönöm még egyszer! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Zsofia Erdelyi (vitalap | szerkesztései) 2019. július 16., 09:31 (CEST)Válasz

Szívesen. Hozzászólást aláírni egyébként négy tildével tudsz: ~~~~. A szerkesztőablak bal felső sarkában van is egy olyan gomb, amelyre kattintva a program odateszi az aláírásodat, ahol a kurzor éppen van (értelemszerűen többnyire a hozzászólás végén). Az alábbi képen pirossal bekarikázva.

– Regasterios vita 2019. július 16., 15:00 (CEST)Válasz

Fájl:Sandor Peter.jpg[szerkesztés]

Kedves Zsófia! Ehhez a képhez érkezik majd engedély? – Regasterios vita 2019. augusztus 14., 19:07 (CEST)Válasz

Segíts a Wikipédia jobbá tételében egy rövid kérdőív kitöltésével![szerkesztés]

Kedves Zsofia Erdelyi!

Azért kaptad ezt az üzenetet, mert a közelmúltban szerkesztettél először a magyar Wikipédiában. A Wikimédia Magyarország Egyesület programot indított a Wikipédia szerkesztőinek megtartására. A program hangsúlyos része, hogy megpróbáljuk pontosabban megérteni a szerkesztők Wikipédiával kapcsolatos élményeit, problémáit, és azt, hogy mi vezet a szerkesztők megmaradásához, vagy ahhoz, hogy abbahagyják a szerkesztést.

Adataidat bizalmasan, adatvédelmi irányelveinkkel összhangban kezeljük, azokhoz kizárólag Samat, a kutatással kapcsolatban fér hozzá. A válaszokat nem hozzuk anonimizálás nélkül nyilvánosságra.

Kérjük, szánjál 5-10 percet a kérdőív kitöltésére!

Válaszaid segítenek abban, hogy az újonnan érkező közreműködők a jövőben könnyebben bekapcsolódhassanak a Wikipédia szerkesztésébe. Köszönjük!

Ha nem szeretnél többet ilyen üzenetet kapni, helyezd el a vitalapodon a [[Kategória:Tömeges üzenetküldésből kijelentkezettek]] karaktersort.


Üdvözlettel: Samat üzenetrögzítő 2019. szeptember 4., 01:13 (CEST)Válasz