Szent György-szobor (Kolozsvár)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent György-szobor
Sárkányölő Szent György szobra
Közigazgatási adatok
Ország Románia
TelepülésKolozsvár
CímFarkas utca
Építési adatok
Felavatás ideje1904. szeptember 28.
Felhasznált anyagokbronz
Elhelyezkedése
Szent György-szobor (Románia)
Szent György-szobor
Szent György-szobor
Pozíció Románia térképén
é. sz. 46° 46′ 05″, k. h. 23° 35′ 43″Koordináták: é. sz. 46° 46′ 05″, k. h. 23° 35′ 43″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent György-szobor témájú médiaállományokat.

A kolozsvári Szent György-szobor (románul Statuia Sfântului Gheorghe) egy másolat, amely a Farkas utcai református templom előtt áll. Az eredeti művet 1373-ban készítette a Kolozsvári testvérpár, Márton és György, és jelenleg a prágai Szent György-kolostorban van. Másolata van a prágai Hradzsin udvarán is.

Története[szerkesztés]

I. Ferenc József király a prágai Szent György-szoborról két gipszmintát készíttetett, ezek közül az egyiket az Erdélyi Múzeumnak ajándékozta. Az 1900-as évek elején Kolozsvárott gyűjtést indítottak a gipszminta alapján készítendő bronzszobor felállítására. A másolat Róna József budapesti öntödéjében készült el és 1904. szeptember 28-án leplezték le az Arany János téren (utóbb Szent György, Gheorghe Sion, Béke, jelenleg Lucian Blaga tér). A korhű talapzatot a Műemlékek Országos Bizottságának Kolozsvárt tartózkodó műépítésze, Lux Kálmán készítette. Itt állt 1961-ig, amikor a tér átépítése során a Diákművelődési Ház építésekor a Farkas utcai református templom elé költöztették. Ekkor talapzatáról a magyar feliratot eltüntették, s helyébe a prágai eredeti szövegét vésték, amiből viszont már nem derül ki, hogy a prágai szobor másolata. A szobrot a kolozsváriak, a Mátyás királyéhoz viszonyított kis mérete miatt, tréfásan Gyurica-szobornak is nevezték.[1]

További másolatok[szerkesztés]

Ma Budapesten a szobornak több másolata ismert. Egyik köztéren felállított példánya a Halászbástya lépcsősorának alján található. Egy másik az Epreskertben, a Magyar Képzőművészeti Egyetem intézetének parkjában látható. Belső térben a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is látható egy-egy példány.

Magyarországon vidéken Szegeden áll e nevezetes szobor másolata, mivel az első világháború után a kolozsvári egyetem Szegedre költözött.

2012. május 5-én Sepsiszentgyörgyön is felállítottak a szoborról egy másolatot.[2]

Szoborváltozatok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Asztalos, Lajos. Kolozsvár épített kincsei, 2008, Kolozsvár: Stúdium. ISBN 978-973-643-159-3 
  2. Székelyhon.ro
  3. A BME területén található szobrok listája

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Statue of Saint George and the Dragon in Cluj-Napoca
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent György-szobor (Kolozsvár) témájú médiaállományokat.