Piarista rendház (Kolozsvár)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Piarista rendház

A kolozsvári volt piarista rendház épülete az Egyetem utca (str. Universității) 7. szám alatt található, közel a piarista templomhoz. A romániai műemlékek jegyzékében a CJ-II-m-B-07501 sorszámon szerepel.

Története[szerkesztés]

Eredetileg a jezsuiták építtették, nemesi ifjak konviktusaként, majd a rend megszüntetése után Mária Terézia a piaristáknak adta át. Az épület valószínűleg 1735-ben készült el, mivel a barokk főkapu felett ez az évszám olvasható, mellette az alapítók, Báthory István és gróf Apor István címerével és a „I(esus)H(ominum)S(alvator) CON(victus) NOB(ilium)” felirattal. A 18. században a konviktus keleti szárnya volt a város első kétemeletes épülete.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alatt előbb me­ne­kül­tek laktak benne, utána ka­szár­nyá­vá ala­kí­tot­ták, majd katonai szabóság kapott helyet benne. Az épület 1860 körül üresen maradt, és felújítás után az Er­dé­lyi Ki­rá­lyi Táb­la hasz­nál­atába került. 1866-tól kezdve ismét kollégiumként funkcionált.

1948-ban a piarista rend megszüntetésekor az épületet az egyetem használta bentlakás és étkezde céljára, később irodák és orvosi rendelő is került ide. A hajdani refektóriumot klubhelyiségként hasznosították. 1969-től itt volt az egyetem diáklapjának, az Echinox-nak a szerkesztősége.

Leírása[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]