Sportpark (Kolozsvár)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 46° 45′ 55″, k. h. 23° 33′ 30″

A kolozsvári Sportpark (románul: Parcul Sportiv Universitar „Prof. dr. Iuliu Haţieganu”) a Kis-Szamos és a Malomárok közötti 25 hektárnyi területen található sportlétesítmény és park, a valamikori Csikós-kert helyén. A romániai műemlékek jegyzékében a CJ-II-s-B-07464 sorszámon szerepel.

A sportpark kialakítását az 1930-as évek elején kezdeményezte dr. Iuliu Hațieganu, az egyetem akkori rektora, 8 évesen elhunyt fia emlékére. A parkot 1935–36-ban alakították ki a Mihály királyról elnevezett parkból és az ASTRA (Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român) sporttelepéből Kovács Gyula városi mérnök terve alapján.[1] A park tervét az 1936-os berlini olimpiai játékok alkalmával megrendezett sportépítészeti kiállításon bronzéremmel díjazták.[2] Az épületeket Moll Elemér tervezte.

Eredetileg II. Károly román király, 1940 és 1945 között Horthy Miklós, 1945 és 1948 között I. Mihály román király nevét viselte. 1948 után Egyetemi sportpark volt a neve, majd Victor Babeșről nevezték el, jelenleg pedig Iuliu Hațieganu nevét viseli.

Az avatáskor Károly király az uszoda és a lövölde között a frissen öntött betonba lépett, hogy ily módon örökítse meg lábnyomát az utókor számára. Ezt a betonlapot a pártállamban összetörték és eltüntették.

Jelenleg a parkban három labdarúgópálya, egy rögbipálya, 11 teniszpálya, atlétikai pálya, fedett atlétikai pálya, több tornaterem, valamint egy olimpiai méretű uszoda található. A park 2/3-a zöldterület. 1999 óta a parkban működik a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) testnevelés-sport szakkönyvtára is.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Asztalos: 556. o.
  2. A Sportpark a BBTE honlapján (románul)

Források[szerkesztés]