Mária-oszlop (Kolozsvár)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Mária-oszlop a piarista templom előtt (1859)
A Mária-oszlop a Szentpéteri templom mögött napjainkban

A kolozsvári Mária-oszlop egy barokk fogadalmi szobor, amely a Szentpéteri templom mögött található. Erdély második legrégibb köztéri szobra (Nagyszeben után).

Története[szerkesztés]

Eredetileg a piarista templom előtti téren, a Beltorda (ma Egyetem) és Farkas (ma Kogălniceanu) utcák találkozásánál állt. A szobrot 1744-ben Kornis Antal főkormányszéki tanácsos és felesége Petki Anna állíttatta, hálaadományként az 1738 óta tartó pestisjárvány elmúltakor. A szobrot az osztrák Anton Schuchbauer szobrászművész készítette. Az oszlop tetején egy Mária-szobor áll. Egykor alacsony, kőbábos kerítés övezte a talpazatot. A szobor 1944-ben megrongálódott. A kőbábos kerítést az 1950-es években kőoszlopok közé illesztett vasrács pótolta‚ s néhány fa is nőtt a kerítés mellett. Az 1950-es évek ideológiai viszonyai közt „zavaróan” hatott az egyetem előtti Mária-szobor [forrás?]‚ és akadályozta a közlekedést is‚ úgyhogy miután 1957-ben szakszerűen restaurálták‚ 1959-ben szétszedték és a ferences templomban raktározták. Talpazata hónapokig a temető bejáratától jobbra levő fás‚ ráccsal övezett utcai virágágyásokban hevert szétszedve‚ ugyanis felmerült az a lehetőség‚ hogy ide helyezzék el.[forrás?] A szobor 1961-ben került a jelenlegi helyére. Az állaga az utóbbi évtizedekben sokat romlott. Bár a restaurálására tettek kísérleteket, eredeti formájába mégsem sikerült visszaállítani.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Kovács Zsolt: A kolozsvári Mária-oszlop. Egy közép-európai emléktípus a 18. századi Erdélyben. In Ablakok a múltra. Szerk. Nagy Róbert, Rüsz-Fogarasi Enikő. Kolozsvár: Egyetemi Műhely Kiadó - Bolyai Társaság. 2012. 136–158. o. = Egyetemi Füzetek, 14.