Istenszülő elszenderedése katedrális (Kolozsvár)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ortodox katedrális
műemlék
Vallás ortodox keresztény
Felekezet ortodox
Egyházmegye Rév–Felek–Kolozsvári érsekség
Püspök(ök) Bartolomeu
Építési adatok
Építése 1923–1933
Stílus bizánci
Tervezője George Cristinel, Constantin Pomponiu
Felszentelés 1933. november 5.
Felszentelő Miron Cristea
LMI-kód CJ-II-m-B-07354
Elérhetőség
Település Kolozsvár
Hely Cluj-Napoca, Piata Avram Iancu nr.18
Elhelyezkedése
Ortodox katedrális (Kolozsvár)
Ortodox katedrális
Ortodox katedrális
Pozíció Kolozsvár térképén
é. sz. 46° 46′ 19″, k. h. 23° 35′ 46″Koordináták: é. sz. 46° 46′ 19″, k. h. 23° 35′ 46″
Az Ortodox katedrális weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ortodox katedrális témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A kolozsvári Istenszülő elszenderedése ortodox katedrális a Bocskai (Avram Iancu) tér közepén áll, a Rév–Felek-Kolozsvári érsekség, egyben a Kolozsvár–Máramaros–Szilágysági Metropólia székesegyháza. A romániai műemlékek jegyzékében a CJ-II-m-B-07354 sorszámon szerepel.

Története[szerkesztés]

Az építést Nicolae Ivan püspök kezdeményezte 1919-ben. A város a Kis sétateret jelölte ki építkezési helyül és kezdetnek 2 millió osztrák koronát szavazott meg erre a célra. A tervezésre kiírt pályázatot George Cristinel és Constantin Pomponiu bukaresti építészek nyerték (az ő alkotásuk a mărășești-i mauzóleum is).

Az építkezés 1923. szeptember 10-én kezdődött. A hivatalos alapkőletételt 1923. október 7-én tartották, az ünnepségen részt vettek Károly román trónörökös és a kormányfő Ion I. C. Brătianu is. Az építkezés (szünetekkel) tíz évig tartott, többnyire pénzhiány miatt. Ezt a magyar állami alkalmazottak (vasutasok) pénzéből fedezték, arra kötelezvén őket, hogy fizetésük egy részét az ortodox katedrális építésére ajándékozzák. Az épület festését a Művészeti Akadémia professzorai, Demian és Catul Bogdan végezték.

A katedrálist 1933. november 5-én szentelték fel. A felszentelést a román pátriárka, Miron Cristea végezte. Az ünnepélyen jelen voltak II. Károly román király, Mihály trónörökös, valamint a kormány tagjai.

1993-ban a katedrális elé Avram Iancu szobrát állították fel.

Leírása[szerkesztés]

A katedrális váza vasbeton, ez téglával van beépítve, majd a külseje kisbácsi kövekkel díszítve. A kétezer személyre méretezett templom 64 méter magas, ebből 40 méter a kupola. A kupola átmérője 12 méter. A kupola a Hagia Szophia mintájára készült. A katedrálisnak négy harangja van, amelyeket Magyarországról hozattak; a legnagyobb közel két tonna.

Források[szerkesztés]