Sanremói dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sanremo

A sanremói dalfesztivál (Festival della canzone italiana) Olaszország leghíresebb fesztiválja, minden évben a liguriai Sanremóban rendezik meg februárban.

Története[forrásszöveg szerkesztése]

1951-ben rendezték az első ilyen dalfesztivált, amit kezdetben az olasz dalfesztiválnak neveztek. Az akkori győztes Nilla Pizzi volt. Ez a műsor adta az ötletet az Eurovíziós Dalfesztiválnak. 1955-ben az olasz televízió a Rai Uno is bekapcsolódott a közvetítésbe, addig a RAI rádiója vett részt ebben.

Legismertebb versenyzői[forrásszöveg szerkesztése]

A sanremói fesztiválon több máig ismert és népszerű olasz énekes kezdte pályafutását: Bobby Solo az Una lacrima sul visóval 1964-ben, 1981-ben Al Bano & Romina Power a Felicità című dallal, 1984-ben Eros Ramazzotti a Terra promessával, a Ricchi e Poverinek is innen indult a karrierje, Zucchero, aki később 1987-ben a Senza una donnával lett híres.

A helyszín: il Teatro Ariston

Műsorvezetők[forrásszöveg szerkesztése]

Győztesek[forrásszöveg szerkesztése]

A legtöbbször (négyszer) Claudio Villa és Domenico Modugno diadalmaskodott. A legtöbb női győzelmet (3) Iva Zanicchi érte el. 1956 és 1966 között a győztes dal automatikusan az Eurovíziós Dalfesztivál olasz indulója lett.

A "Giovani" (fiatalok) kategória győztesei[forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[forrásszöveg szerkesztése]