Brian Molko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Brian Molko
Brian Molko at 2007 Coachella Valley Music and Arts Festival.jpg
Életrajzi adatok
Született 1972december 10. (49 éves)
Brüsszel,  Belgium
Gyermekei Cody Molko
Iskolái Goldsmiths, Londoni Egyetem
Pályafutás
Műfajok alternatív rock
Aktív évek 1994 -
Együttes Placebo
Hangszer
Hang tenor
Tevékenység
Kiadók EMI, Virgin Records, PIAS Recordings, Hut Records, Caroline Records

Brian Molko weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Brian Molko témájú médiaállományokat.

A félig skót, félig amerikai Brian Molko (Brüsszel, 1972. december 10. –) a Placebo nevű brit együttes énekeseként vált híressé.

Életrajza[szerkesztés]

Brüsszelben született, majd gyermekkorának első évei azzal teltek, hogy a világ egyik végéből utazott a másikba, mivel családja Belgium után Libanonba költözött, majd végül Luxemburgban kötöttek ki.

Brian Molko

Művészi hajlamai igen hamar megmutatkoztak; tizenegy éves korára a zene és a színészkedés volt a két legnagyobb szenvedélye. Körülbelül ebben az életkorban kezdődtek nézeteltérései az édesanyjával, aki rendkívül vallásos volt és fiától is ezt követelte volna meg. Szerette volna, ha Brianből pap lesz, de a fiú erről másképp gondolkozott. Tizennégy éves volt, mikor járni kezdett első barátnőjével, egy 16 éves, Carol nevű francia lánnyal.

A biszexualitását mindig is nyíltan felvállaló Brian első homoszexuális kapcsolata 16 éves korában volt egy fiatalabb francia fiúval.

Amint befejezte a középiskolát, Londonba ment, drámát tanulni a Goldsmith egyetemen. Ennek a szülei egyáltalán nem örültek; apja, aki bankár volt szerette volna, ha Brian – bátyjához hasonlóan – ugyanezt a szakmát választja.

Az egyetem után Brian főleg azzal keresett pénzt, hogy különböző bárokban vállalt fellépéseket. Akkoriban már rendszeresen kifestette magát, s hatalmas kék szemeivel meg hosszú fekete hajával valóban elég nőiesen festett. Nem egyszer megesett, hogy miután bemutatkozott egy férfinak, az meglepetten így szólt: „elég furcsa név egy lánynak az, hogy Brian”. Ő erre ártatlanul azt válaszolt, hogy: „de én nem is vagyok lány”.

Egyik éjjel, mikor Brian épp a metróra várakozott megpillantotta Stefan Olsdalt, aki a középiskolában évfolyamtársa volt. Stefan ekkoriban érkezett Svédországból Londonba, ahol zenét tanult a konzervatóriumban. Brian rávette, hogy nézze meg az egyik fellépését, ami olyan nagy hatással volt a svéd fiúra, hogy felvetette a zenekar-alapítás ötletét. Úgy gondolta, ő fog basszusgitározni, Brian pedig majd énekel. Már csak egy dobosra volt szükségük. Így került a képbe Steve Hewitt, s ezzel megalakult az Ashtray Heart nevű formáció. Steve-nek azonban hamarosan el kellett hagynia a bandát, így Stefan megkérte az egyik ismerősét, Robert Schulzberget, hogy lépjen a helyébe. Az új együttes úgy döntött, hogy a Placebo nevet veszi fel.

Első albumuk, a Placebo után Schulzberg kivált az együttesből, míg Steve visszakerült a dobosnak, ezúttal végleg. Amint a Placebo híressé vált, Brian féktelen hedonizmusba kezdett; sohasem titkolta, hogy a drogokat sem veti meg – ez néhány dalszövegből is megtudható.

Párkapcsolatait sem lehetett éppen kiegyensúlyozottaknak nevezni; egyik lány után jött a másik. Az egyik exbarátnője öngyilkos lett, miután Brian elhagyta. (A Without You I'm Nothing album nem egy dala utal erre.) Azonban egy ideje már megvan Brian állandó partnere, Helena Berg; 2005-ben született meg Cody nevű kisfiuk. (Nevét Brian egy régi barátja után kapta, aki autóbalesetben életét vesztette.) Brian filmszerepet is vállalt a Velvet Goldmine című 1997-es filmben, mely a hetvenes évek glam-rock őrületét mutatja be.

Placebo diszkográfia[szerkesztés]

  • 1996Placebo
  • 1998 – Without you i'm nothing
  • 2000 – Black Market Music
  • 2003 – Sleeping with ghosts
  • 2006 – Meds
  • 2009 – Battle for the Sun
  • 2013 – Loud Like Love

Források[szerkesztés]

  • Kaththea Azzurra Rowland: Bruised and Broken c. könyve

További információk[szerkesztés]