Panzerkampfwagen VII

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Panzer VII Löwe szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Panzer VII Löwe VK7001
PzKpfw VII (schwere) Löwe.png
Fejlesztő ország Harmadik Birodalom
Háborús részvétel második világháború
Általános tulajdonságok
Személyzet 5 fő
Hosszúság 7,74 (löveggel) m
Szélesség 3,84 m
Magasság 3,08 m
Tömeg 90 t
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat 240/120 mm (homlok/oldal)
Elsődleges fegyverzet L/40 15 cm vagy L/60 12,5 cm vagy L/70 10,5 cm löveg
Másodlagos fegyverzet 1 db párhuzamosított MG42-es géppuska
Műszaki adatok
Motor Maybach HL230 P30, 12 henger, benzin, vagy Daimler Benz
Teljesítmény 700/1000 kW (Maybach/Daimler Benz)
Felfüggesztés átlapolt futógörgős, torziós rugós
Sebesség 30/15 (út/terep) km/h
Hatótávolság 160/80 (út/terep) km

A Panzer VII Löwe második világháborús német harckocsi. Ismert egyéb elnevezés: „papirpanzer”,[1] mivel a tervezőasztalról soha nem gurult le. A tervek szerint a Tigris I, illetve a Tigris II utódjának szánták, ezt megerősíti a kilenc darab, átlapolt futógörgő. Kinézetre mégis inkább a Pantherre hasonlított volna, mivel a Tigris függőleges és vízszintes páncéllemezeit ferde helyzetű elemekkel helyettesítették. Alaposan megnézve azonban a hátsó rész és a torony is inkább a Tigrisre hasonlít.

Fejlesztés[szerkesztés]

A szupernehéz harckocsi fejlesztése 1941-ben indult meg a Henschel cégnél, amelyik később a Tigris II rendszeresített tornyát is tervezte, valamint a Krupp cégnél, amely az egyik legnagyobb fegyvergyártó volt. A harcjármű meghajtására eredetileg Maybach motort, később a Daimler-Benz-féle 1000 lóerős torpedónaszád motort nézték ki. Tervezett súlya 90 tonna. A tervezett utcai sebessége 30 km/óra volt. A projekt második szakaszában erősebb fegyvert (többfélét) és 150 mm-es páncélzatot terveztek hozzá.

A terv alapját a Krupp VK7001 (Tiger-Maus) projekt képezte. A kiírás szerint L/40 űrmérethosszú 15 cm-es löveg vagy L/70 10,5 cm-es löveg hordozására kellett volna alkalmasnak lennie. Két alapvető verziója a Leichte és a Schwere fedőnevet kapta. A Leichte (könnyű) változat hátsó elhelyezésű tornyot kapott volna, amely az L/70 10,5 cm-es löveg igényeihez igazodott. A Schwere (nehéz) variáns a 15 cm-es löveghez optimalizált, de már a tervezőasztalon 70 tonnáról 90 tonnára módosították az össztömeget. Mindkét verzió 120 mm-es frontpáncélzattal került tervezésre, a Leichte gömbölyített formákkal, míg a Schwere a Tigris II tapasztalataiból okulva 30°-ban döntött síklemezekkel. A tervezett hatalmas tömeg ellensúlyozására majdnem 1 méter széles lánctalpakat képzeltek hozzá.

1942 februárjától májusáig 6 különböző terv született. 1942. március 6-án nagyobb tankra született igény – Adolf Hitler parancsára a nehezebb verziók fejlesztését folytatták. A projektet 1942 júliusában végleg leállították, így prototípus sem készült. Minden szempontból e modell fejlesztése szolgáltatta az alapot a Porsche-féle Maus tervezéséhez.

Változatai[szerkesztés]

A még terv szinten sem elkészült Löwe alvázára már megtervezték a rohamlöveg-változatot is, amely a 15 cm-es löveg hosszúcsövű változatát hordozta volna.

Egyéb adatok[szerkesztés]

  • Lőszerjavadalmazás: 22 db gránát és 2700 db GPU-lőszer

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek, forrás, külső h ivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A papírpáncélos megnevezést eredetileg a légifelderítés megtévesztésére használt harckocsimodellekre alkalmazták. Ezért ez a név kissé gúnyos színezetű.

Forrás[szerkesztés]

Panzerkampfwagen VII Löwe (Lion) (angol nyelven). (Hozzáférés: 2009. július 14.)

Külső hivatkozás[szerkesztés]