Málta himnusza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A himnusz szövege és kottája
Málta himnusza

A L-Innu Malti Málta nemzeti himnusza. Dr. A. V. Laferla, a máltai általános iskolák igazgatója bízta meg Karmenu Psaila (Dun Karm) ismert pap-költőt 1922-ben, hogy írjon iskolai indulót dr. Robert Sammut zenéjére. Dun Karmnak, miközben írta a szöveget, az az ötlete támadt, hogy ima formájában írja meg.

Dun Karm, akit Málta nemzeti költőjeként tisztelnek, át akarta hidalni a politikai pártok közti szakadékot és egyesíteni akarta a népet a vallás és hazaszeretet erejével. A himnuszt 1923. február 3-án énekelték először az akkori Manoel Színházban (ma Nemzeti Színház), majd 1936-ban hangzott el először nyilvánosan a vallettai King's Own Band Club előadásában. 1941 februárjában lett az ország hivatalos nemzeti himnusza, amit az 1974-es alkotmány is rögzített.[1]

Máltai szöveg[szerkesztés]

Lil din l-art ħelwa, l-Omm li tatna isimha,
Ħares, Mulej, kif dejjem Int ħarist:
Ftakar li lilha bl-oħla dawl libbist.
Agħti, kbir Alla, id-dehen lil min jaħkimha,
Rodd il-ħniena lis-sid, saħħa 'l-ħaddiem:
Seddaq il-għaqda fil-Maltin u s-sliem.

Magyar fordítás[szerkesztés]

(May Butcher angol fordítása alapján)
Istenem, ahogy még nem vigyáztál senkire,
Úgy vigyázz édes anyaföldünkre, amelytől nevünket kaptuk.[2]
Tartsd gondolataidban Őt, kit oly szépnek teremtettél!
Bölcsességéért tiszteljék az Urat,
Legyen könyörületes az Úr és erős az ember:
Erősíts meg bennünket az egységben és békében!

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Málta nemzeti himnusza ”L-Innu Malti”, melynek kezdő sora ”Lil din l-art ħelwa l-Omm li tatna isimha”. Ld: Málta Alkotmánya, Első fejezet 4. cikk., Nemzeti alkotmányok az Európai Unióban. Budapest: KJK – KERSZÖV, 672. o. (2005) 
  2. "...anyaföld, amelytől nevünket kaptuk": szójáték, a máltai szóhasználatban az anya megszólítása sokszor Ma, amely a Malta első szótagja is, és az országnévből képzett Malti(ja) jelöl minden máltait.

Források[szerkesztés]

  • Dun Karm Psaila Boys' Secondary School, Zebbug: Dun Karm (angol nyelven). Schoolnet.gov.mt. [2010. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 2.)
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap