Addax

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Addax
Mendesantilope 1402.JPG
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Lóantilopformák (Hippotraginae)
Nem: Addax
Faj: A. nasomaculatus
Tudományos név
Addax nasomaculatus
Blainville, 1816
Szinonimák
  • Mendeszantilop
Elterjedés
Addax nasomaculatus distribution (IUCN 2015).png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Addax témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Addax témájú médiaállományokat és Addax témájú kategóriát.

AddaxP2.jpg

Az addax, más néven mendeszantilop (Addax nasomaculatus) a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a lóantilopformák alcsaládjába tartozó ritka, afrikai kérődző.

Előfordulása[szerkesztés]

Az addax hajdan egész Észak-Afrikában jelen volt, azonban mára a Szaharától északra eső területekről kipusztult, és a sivatagtól délre élő állomány is kis létszámú, elszigetelt populációkra szakadt. Ma addaxszal Csád, Mali, Mauritánia, Niger és Szudán területén találkozhatunk, azonban előfordulása ezeken a területeken – az állat hosszú vándorlásokra való hajlama és az adatok bizonytalansága miatt – inkább csak valószínűnek tekinthető.

Megjelenése[szerkesztés]

A kifejlett addax nyáron alapvetően piszkosfehér-világosbarna színű, nyaka és feje némileg sötétebb a test többi részénél. A téli időszakban szőre besötétedik, és egyértelműen barnássá válik lábait és hasát kivéve, amelyek megőrzik világos színezetüket. Egy-egy világosabb folt megfigyelhető a füleken, az orron (innen a latin név: nasomaculatus = foltosorrú) és a száj körül. A homlokon fekete szőrpamacs van.

A nemek alapvetően hasonlóak, bár a bikák némileg nagyobbak. Az addax testhossza 150–170, marmagassága 95–115, a farok hossza pedig 25–35 centiméter. A testtömeg 60–120 kilogramm. Mindkét nemnek vannak szarvai, amelyek átlagosan 75 centiméter hosszúak, hegyesek és 1,5-3 spirálba hajlanak. A paták szélesek, így alkalmazkodott az állat a sivatagi homokon való közlekedéshez.

Életmódja[szerkesztés]

A mendeszantilop életét a sivatagban vándorolva tölti 5–20 példányt számláló csordákban, amiket egy-egy domináns bika vezet. A csorda tehenei között szigorú, életkoron alapuló hierarchia áll fenn. Minden antilop közül az addax alkalmazkodott leginkább a szélsőséges körülményekhez: vízhez rendkívül ritkán jut, de a gyér sivatagi növényzetből fedezni képes szükségleteit. Hogy elviselje a rekkenő hőséget, alkonyattól pirkadatig aktív, amikor hűvös van. Néhány csordához nem jutó hím territóriumot próbál fenntartani, ahol az összes áthaladó nőstényt igyekszik megtermékenyíteni.

Szaporodása[szerkesztés]

Addaxtehén és borja

A mendeszantilopok párzása nem évszakhoz kötött, bár az ellések zöme télre és kora tavaszra esik. A bikák kétéves korukra, a tehenek kicsit korábban, egy-másfél évesen válnak ivaréretté. A vemhesség 257–264 napon át tart, és gyakorlatilag mindig egyetlen borjú születik. Az elválasztás 23–39 hét után történik meg.

Védettsége[szerkesztés]

Az addax robusztus felépítése miatt meglehetősen lassú futó, és a helyiek előszeretettel fogyasztják húsát, erős bőrét pedig többek között lábbelik készítésére használják. A turizmus is sok kárt okoz, ugyanis a nappal felzavart, félénk antilopok akár ki is szenvedhetnek a forróságban a végkimerültségtől. A sivatag terjeszkedése és a népességnövekedés is károsan befolyásolta a faj állományát.

A mendeszantilopot a Nemzetközi Vörös Könyvet készítő IUCN a kihalással fenyegetett állatfajok közé sorolja.

Megmentése érdekében az állatkertek tenyészprogramot indítottak. Ritkasága miatt nem túl gyakori állatkerti állat, Magyarországon egyedül a Nyíregyházi Állatparkban és a Kecskeméti Vadaskertben él .

Rokonai[szerkesztés]

Az addax nemének egyetlen képviselője. Legközelebbi rokonai a lóantilopok és az Oryx-nem tagjai.

Források[szerkesztés]

Lóantilopformák (Hippotraginae)
Addax Oryx Gazella Namibia(1).JPG Arab bejza
Fakó lóantilop Bejza
Fekete lóantilop Kardszarvú antilop
Kék lóantilop Nyársas antilop