Richard Lydekker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Richard Lydekker
Született 1849. július 25.
London
Elhunyt 1915. április 16. (65 évesen)
Harpenden, Anglia
Állampolgársága brit
Foglalkozása természettudós
Iskolái Trinity College (–1871)
Kitüntetései
  • Royal Society tagja
  • Lyell Medal (1902)
Sírhely St Nicholas Churchyard
A Wikimédia Commons tartalmaz Richard Lydekker témájú médiaállományokat.

Richard Lydekker (London, 1849. július 25.Harpenden, Anglia, 1915. április 16.) angol zoológus, geológus és természetíró. Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: „Lydekker”.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Richard Lydekker Londonban született. A cambridge-i Trinity College-ban tanult, ahol 1872-ben a Natural Science Tripos szakon tanított is először.[1] 1874-ben a Geological Survey of India-hoz (ez geológiai felméréseket és vizsgálatokat végzett Indiában) szegődött és ennek köszönhetően Lydekker számos felfedezést tett, főleg a gerinces őslénytan terén. Felfedezései Észak-Indiában voltak, főleg a Kasmír régióban. Lydekker e térségben maradt 1882-ig. Miután átvette Oldfield Thomas helyét a londoni Természettudományi Múzeumban (Natural History Museum), Lydekkerre jutott a fosszilis emlősök, hüllők és madarak kategorizálása (10 kötet, 1891).[2]

Lydekker több könyvet is írt a természetről és a felfedezéseiről. Íme néhány belőlük: „A Manual of Palaeontology” két kötetben, 1889, ezt Henry Alleyne Nicholson paleontológus segítségével írta; „Phases of Animal Life” (1892), „The Royal Natural History”[3] (ezt W. H. Fowler segítségével írta, 8 vols., 1893-6) és „The Wild Animals of India, Burma, Malaya, and Tibet” (1900). Lydekker hozzájárult az „Encyclopædia Britannica” tizenegyedik kiadásához.

Richard Lydekker tevékenysége nagy hatással volt a biogeográfiai ágazat fejlődésére is. 1895-ben Indonézián keresztül „meghúzta” a biogeográfiai vonalat, amelyet manapság »Lydekker vonalának« neveznek. Ez a vonal elválasztja Wallaceát (az indonéz szigetek középső szigeteinek az állatvilága) Ausztrália-Pápua Új-Guineától.

Az 1894-96-ban írt 12 kötetes, „Royal Natural History London” c. műve, amelyet a Frederick Warne & Co segítségével adott ki, igen nagy sikernek örvendett.

Richard Lydekker által alkotott és/vagy megnevezett taxonok[szerkesztés]

Az alábbi linkben megnézhető Richard Lydekker taxonjainak egy része.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sablon:Venn
  2. Catalogue of the Fossil Mammalia in the British Museum Natural History, Dept. of Geology, Richard Lydekker
  3. The Royal Natural History

Források[szerkesztés]

  • "Lydekker, Richard". Encyclopædia Britannica (12th ed.). 1922. [1]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Richard Lydekker című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]