A Hadseregcsoport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Hadseregcsoport (németül Heeresgruppe A vagy röviden HGr A) volt a neve a második világháború során a német Wehrmacht egyik magasabbegységének.

1939[szerkesztés]

Az "A" hadseregcsoportot 1939 októberében hozták létre a lengyelországi hadjáratban részt vevő Dél Hadseregcsoport átnevezésével. A hadjárat befejezése után a hadseregcsoportot a nyugati frontra vezényelték és itt a 12. és 16. hadseregek alkották állományát.

1940[szerkesztés]

A franciaországi hadjárat első szakaszában (Fall Gelb) a hadseregcsoport feladata volt áttörni a francia és brit csapatok vonalát az Ardenneken keresztül. Gerd von Rundstedt tábornok parancsnoksága alatt 45½ hadosztály, közte 7 páncélos hadosztály állt.

1941[szerkesztés]

1941-ben az A Hadseregcsoportot Lengyelországba vezényelték a Szovjetunió elleni támadás (Barbarossa hadművelet) tervezési szakaszában. A június 22-én meginduló támadás kezdetére azonban átnevezték Dél Hadseregcsoportra.

1942[szerkesztés]

1942-ben a keleti front déli részén a Dél Hadseregcsoport harcolt. A Wehrmacht nagy nyári offenzívájához (Fall Blau) a hadseregcsoportot A és B Hadseregcsoportra osztották. Az offenzíva során az A Hadseregcsoport feladata volt a kaukázusi olajmezők elfoglalása. Alárendeltségébe a következő erők tartoztak:

  • 1. páncélos hadsereg
  • 11. hadsereg
  • 17. hadsereg
  • román 4. hadsereg

1945[szerkesztés]

1945. január 25-én Hitler az A hadseregcsoportot átnevezte Közép Hadseregcsoportra.