A BAL – Balpárt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Táncsics - Radikális Balpárt(röviden: Táncsics) magyarországi radikális baloldali párt.[1] 2014. március 13-án alakult Budapesten. Parlamenten kívüli ellenzéki pártként működik.

Táncsics - Radikális Balpárt
Adatok

Alapítva

2014. március 13.

(mint párt)
Székház BK41Budapest, 1081 Budapest, Rippl-Rónai utca 11.

Ideológia szocializmus reformkommunizmus Radikális Baloldal
Politikai elhelyezkedés Radikális Baloldal
Nemzetközi szövetségek Európai Baloldal Pártja (partner)
Hivatalos színei piros, fekete

Magyarország politikai élete
Weboldala

Története[szerkesztés]

Elnöke Zollai András alelnökei Kalmár Szilárd és Szabó János. A jelenlegi elnökséget a párt V. kongresszusán, 2017. március 18-án választották meg.[2]

2014 márciusában a Munkások Újságának szerkesztői döntöttek az alapítás mellett, de már a kezdeteknél sok más baloldali irányzatból is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A tagok és szimpatizánsok közt jelen vannak volt MSZP, 4k! és kisebb baloldali szerveződések támogatói is.

A párt első elnöke Galba-Deák Ádám 2010-ben a Zöld Baloldal főpolgármester jelöltje volt. Őt Kalmár Szilárd váltotta, aki 2009-ig volt az MSZP tagja, majd a Zöld Baloldal ügyvezető elnökeként tevékenykedett 2010 és 2011 között. Berta Tibort első alkalommal 2015. november 21-én választották meg elnöknek, a párt IV. kongresszusán tisztségében megerősítették. A párt ötödik, tisztújító kongresszusát 2017 március 18-án tartotta, amelyen elnöknek Zollai Andrást, két alelnöknek pedig Szabó Jánost és Kalmár Szilárdot választották.

Ideológiája[szerkesztés]

A BAL - Balpárt radikális és antikapitalista baloldali irányzatok szövetségeként határozza meg önmagát. A párton belül meghatározó szerepe van a marxista irányzatnak, de nem zárkóznak el más radikális baloldali vagy szociáldemokrata irányt képviselőktől sem. A párt modern baloldali értékrendszert vall magáénak, markánsan el kívánják magukat határolni a posztszovjet politikai kísérletektől.

A párt a nemzetközi politikában az Európai Balpárthoz tartozó pártokat tekinti követendőnek, elsősorban a németországi Die Linke-t, a görög Syrizát és a portugál Blocot.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2014. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 9.)
  2. Archivált másolat. [2017. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 6.)