Demokratikus szocializmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A demokratikus szocializmus olyan politikai ideológia, amely egyszerre támogatja a demokráciát és a termelőeszközök köztulajdonát, gyakran helyezve a hangsúlyt a munkásönkormányzatokra egy szocialista gazdasági rendszerben. A „demokratikus szocializmus” kifejezést néha a „szocializmus” szinonimájaként használják. A „demokratikus” jelzőt gyakran azért adják hozzá, hogy megkülönböztessék a marxista-leninista típusú szocializmustól, amit általában nem-demokratikusnak tartanak.[1] A demokratikus szocializmust időnként a szociáldemokrácia szinonimájaként is használják, habár sokak szerint ez félrevezető, mert a demokratikus szocializmus a termelőeszközök köztulajdonba vételét támogatja, a szociáldemokrácia viszont nem szükségszerűen, ez pártoktól, irányzatoktól függően változó.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Busky, Donald F.. Democratic Socialism: A Global Survey. Praeger, 7–8. o. (2000. július 20.). ISBN 978-0275968861 „Democratic socialism is the wing of the socialist movement that combines a belief in a socially owned economy with that of political democracy. Sometimes simply called socialism, more often than not, the adjective democratic is added by democratic socialists to attempt to distinguish themselves from Communists who also call themselves socialists. All but communists, or more accurately, Marxist-Leninists, believe that modern-day communism is highly undemocratic and totalitarian in practice, and democratic socialists wish to emphasize by their name that they disagree strongly with the Marxist-Leninist brand of socialism.” 
  2. http://www.dsausa.org/what_is_democratic_socialism

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Democratic socialism című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.