Wikipédia:Állatok műhelye/Nélkülözhetetlen és nagyon fontos állattani szócikkek listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A besorolás általános elvei[szerkesztés]

  • A nélkülözhetetlen szócikkek közé sorolhatók az állatok alapvető rendszertani csoportjairól (pl. állatok, gerincesek, kígyók, méhlepényesek stb.), törzseiről és osztályairól, valamint a gerinces állatok rendjeiről szóló cikkek (egyfajos törzseknél, osztályoknál és rendeknél az adott fajról szólók).
  • Nagyon fontos cikkek közé sorolhatóak, egyéni elbírálás szerint:
    • A gerinctelen állatok rendjei és a gerinces állatok családjai (egyfajos rendeknél és családoknál az adott faj).
    • A hazai védett és fokozottan védett fajok, a világ fokozottan védett fajai, a fontosabb hazai invazív fajok, a gazdasági, ökológiai, vagy kulturális szempontból fontos hazai fajok (elterjedtebb haszonállatok, kártevők stb.).
    • Az olyan fajok, amik nem esnek egyik fenti kategóriába sem, viszont nagyon elterjedtek és ismertek (pl: macska, kutya, vaddisznó, feketerigó, ponty stb.).
    • Az fontosabb, állattani témájú cikkek (pl. etológia, zoológia stb.).

Nélkülözhetetlen szócikkek[szerkesztés]

Kategóriák[szerkesztés]

Az állatvilág törzsei[szerkesztés]

Megíratlan szócikkek:

Csonkok

Már nem csonkok

Az "Ezer fontos cikkből"[szerkesztés]

A nélkülözhetetlen szócikkek közé tartoznak az alábbi állatos szócikkek is, amelyeknek a Wikipédia:Ezer fontos cikk listája szerint minden Wikipédiában lehetőleg magas színvonalon („színvonalas” vagy „kitüntetett”, de legalább „jól használható” minőségben) kellene szerepelnie. A vastag betűs szócikkek magas színvonalú megírása különösen fontos.

Nagyon fontos szócikkek[szerkesztés]

Kategóriák[szerkesztés]

Már létező szócikkek besorolása[szerkesztés]

A már létező nélkülözhetetlen és nagyon fontos szócikkeket a vitalapjukon található cikkértékelő sablonon sorolhatjuk be, ami után automatikusan bekerülnek a megfelelő kategórialapokra, ahol listaszerűen láthatjuk őket.

Az állattani szócikkek fontossági besorolására a többi műhelyben is alkalmazott cikkértékelési rendszert használjuk. Te is segíts a besorolásban, helyezd el a megfelelő sablont a cikkek vitalapján!

Lásd még[szerkesztés]