Utolsó idő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Milei.vencel (vitalap | szerkesztései) 2016. február 9., 05:30-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (Új oldal, tartalma: „Az '''utolsó idő''' ('''végidő''', '''utolsó napok''') ...... A bűn már az első emberpár óta uralkodik. Csak kevesen maradtak hűségese…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Az utolsó idő (végidő, utolsó napok)

......

A bűn már az első emberpár óta uralkodik. Csak kevesen maradtak hűségesek Isten örök törvényeihez és megváltozatlan parancsaihoz. A vízözön előtti emberek kielégítettèk bűnös kívánságaikat addig, míg istentelenségük mértéke betelt és Isten vízözön által tisztította meg a földet az erkölcsi tisztátalanságtól. Szodoma és Gomora elpusztítása szintén bűneik sokasága miatt következett be. Tobzódás bénította meg lakosaiknak erkölcsi érzékét és bűneik oly utálatosakká váltak Isten előtt, hogy mértékük betelt és tűzzel égetettek meg. A Szentírás ma is figyelmezteti világot:

Miként a Noé napjaiban volt, úgy lesz az ember Fiának napjaiban is. Ettek, ittak, házasodtak, mindama napig, amelyen Noé a bárkába beméne, és eljöve az özönvíz és mindenkit elveszte. Hasonlóképpen mint a Lót napjaiban is volt; ettek, ittak, vettek, adtak, ültettek, építettek; De amely napon kiment Lót Sodomából, tűz és kénkő esett az égből, és mindenkit elvesztett: Ezenképpen lesz azon a napon, melyen az embernek Fia megjelenik... [1]

Napjainkban ugyanazok a bűnök uralkodnak, amelyek a Noé és a Lót idejében élt emberekre hozták Isten haragját.

Isten minden nagyobb esemény bekövetkezése előtt figyelmezteti az embereket a reá váró veszedelemre és a döntés fontosságára. Így volt ez az özönvíz, Szodoma pusztulása, Ninive megintése [2], Krisztus első földrejövetele és Jeruzsálem pusztulása alkalmával (zsidó-római háború), és így történik Krisztus 2. eljövetelével kapcsolatos világpusztulás előtt is.

Féljétek az Istent, és néki adjatok dicsőséget: mert eljött az ő ítéletének órája; és imádjátok azt, aki teremtette a földet! [3]

- hirdeti a Jelenések angyali üzenete. Az üzenet nem félelemre szólít, hanem őszinte istentiszteletre. Ez az üzenet a mai világban rendkívül időszerű - abban a korban, amikor az emberek szem elől tévesztették a Teremtőt; elfelejtették, hogy a Teremtőben mindannyian testvérek vagyunk. Az emberek önzőkké lettek, a felebaráti szeretet helyét a rideg, anyagias küzdelem foglalta el. Az emberek egyrészt szükségletükön felett vagyon után törtetnek, s ezzel elvonják a felebarátaik elől azt, ami őket megilletné, másrészről pedig a testi élvezeteket hajszolják és Isten helyett embereket dicsőítenek. Az emberek nagy része hitetlen Isten létezésében; a hitetlenség dédelgetett gyermeke: a fejlődéselmélet. Az a tan, mely szerint minden a semmiből keletkezett és évmilliókon keresztül való fejlődés útján állt elő. Ez vált útkészítőjévé a materializmusnak is, amely az általános erkölcsi szintet még mélyebbre húzza.


Jegyzetek

  1. Lukács 17:26-30
  2. Jónás próféta könyve
  3. Jelenések könyve 14:7

Forrás

  • E. G. White: Nagy küzdelem
  • Gyarmati Béla: A világdráma utolsó felvonása, Gyarmati és társa kiadás
  • Jelenések könyvének magyarázata, Advent Kiadó
  • Biblia kommentár, Apostoli Szentszék, 1982.