Portál:Autópálya/Tudtad, hogy... archívum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ezen a lapon az Autópályaportál, Tudtad, hogy... információk olvashatóak.

... 2009 februárjában az Autópályaportál volt a tizedik leglátogatottabb portál, 1918 érdeklődővel?

... Csehország első autópályája Brno mellett található? A Stáre Dálnice (Régi autópálya) Hitler által kezdeményezett Bécs-Boroszló autópálya része lett volna, de csak a Brno melletti szakasz készült el.

... 2005 novemberében nyílt meg a németországi Aldenhoven mellett Európa egyetlen filmgyári autópályája? Itt forgatják a méltán nagy sikerű akciófilm-szappanoperát, a Cobra 11-et, amelyben Ján és Szemír az évtizedes török-német barátság jegyében tizedelik a lengyel cigarettacsempészeket.

... a csehországi Borovska mellett áll, helyesebben úszik a D1-es autópálya egy korai szakasza? Az 1942-ben félbehagyott völgyhíd alatt folyó patakot az 1960-as években felduzzasztották. Az egykori hídból csak az útpálya látszik ki.

... az A1-es autópálya 1065 m hosszú Črni Kal viaduktja Szlovénia leghosszabb völgyhídja?

... a Kőröshegyi völgyhíd, mely Magyarország legnagyobb völgyhídja lett, hossza 1872 méter, magassága 120 méter és a völgyhídon a megengedett legnagyobb sebesség 110 km/h?

... a 2008 június 26-án átadott M7-es szakaszon található Magyarország első előzési sávos autópálya-szakasza? Ebben az esetben az emelkedőn nem a külső oldalon nyílik a lassú járművek részére kapaszkodósáv, hanem a belső oldalon a személygépkocsik részére előzési sáv?

... Németországban összesen 6875,7 km autópálya van?


... minden ötödik autópálya-baleset Magyarországon a leállósávon történik?

... a Megyeri híd elemeinek beemelésekor Magyarországon először páros úszódarus emelést és úsztatást végeztek?

... a legnagyobb autópálya-hálózattal az Amerikai Egyesült Államok rendelkezik, a többsávos utak hossza összesen 6,43 millió kilométer?

... ha az A8-as autópálya végig megépül Boroszlónál lesz Lengyelország legnagyobb hídja, ami az Odera folyón fog átívelni?

... Bosznia-Hercegovinában eddig csak egy autópálya (A1) épült meg, de az sem teljes egészében?

... Magyarországon már több, mint 1100 km autópálya van?

... az első autópályát 1921-ben adták át a forgalomnak Olaszországban. Milánót Varesével kötötte össze.

... a legmagasabban elhelyezkedő közút a Karakorami autópálya, amely Kínát és Pakisztánt köti össze. A legmagasabb pontja 4730 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el.

... a leghosszabb nemzetközi autópálya a pánamerikai. Alaszkában kezdődik és Chilében ér véget. Hossza 26 000 kilométer.

... a leghosszabb nemzeti autópályával Ausztrália rendelkezik, amelynek jele 1, a part mentén húzódik a földrész körül, hossza pedig 20 000 km.

... 2006 májusában nyílt meg az M0 Látogató Központ az M3-as 12. kilométerénél. Itt az autópálya építés múltját és történetét mutatják be.

... az M0-ás M5-ös autópálya és az M4-es autóút közötti szakasz strapabíróbb beton borítással készült, ugyan ezzel a technológiával építik a Keleti- és az Északi szektort is.

... a Pentele-híd neve Dunapentele falura utal, ami Dunaújváros "elődje" volt a szocialista városépítés előtt.

... az E79 európai folyosó, már nemcsak Nagyváradtól, Theszaloníkiig tart, hanem Miskolctól Theszaloníkiig, ezzel érintve az M3-as egyik szakaszát, az M35-ös autópályát és a 42-es főutat is.

...Magyarországon eddig négy autópálya ill. autóút éri el az országhatárt. (M1, M15, M5 és M70) Amúgy az M70 eléri az államhatárt, csak még nincs kész a szlovén folytatás.

...az M6-oson lesz négy alagút, Véménd és Palotabozsok környékén.

... Magyarországon, 1964-ben adták át az első autópályát, az M1-es és M7-es közös szakaszát.

... eddig a leghosszabb autópálya hazánkban az M3-as.

... Közép-Európa legnagyobb völgyhídja az M7-es Kőröshegyi völgyhídja.