Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Main Page szócikkből átirányítva)

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 267 021 szócikke van,
ebből 835 kiemelt.

Kiemelt cikk  
Dárajavaus alakja a Dárajavaus-vázán
Dárajavaus alakja a Dárajavaus-vázán
Dárajavaus alakja a perszepoliszi reliefen
Dárajavaus alakja a perszepoliszi reliefen

Dárajavaus (óperzsa 𐎭𐎼𐎹𐎺[𐏃]𐎢𐏁 Da-a-ra-ya-va(-ha)-u-ša, normalizált alakban Dārajava(h)uš, ismert hellenizált alakban ógörögül: Δαρειος, azaz I. Dareiosz, elterjedt latinos írásmóddal Darius, perzsául: داریوش, [dɔːriˈuːʃ], babiloni Dariamuš, elámi Dariyamauiš, arameus Dryhwš, héberül: דַּרְיָוֶשׁ Daryaweš, i. e. 549i. e. 486 októbere) Vistászpa (Vištāspa, Hüsztaszpész) fia, Hakhámanis (Haxāmaniš, Akhaimenész) leszármazottja, perzsa nagykirály volt i. e. 522. szeptember 29. és i. e. 486 októbere között.

Nagy államférfiként és jó szervezőként ismert uralkodó. Teljesen átalakította birodalma kormányzati rendszerét és jogi szabályait (a bizonyítás szabályozása, rabszolga-kereskedelem, vesztegetési ügyek és erőszakos cselekedetek elbírálása). Egyiptomban csatornákat építtetett, létrehozta a királyi utat. Az infrastruktúra fejlesztése révén fejlődött a kereskedelem is.

Hadvezérként, hódítóként közel sem volt olyan sikeres, mint II. Kurus perzsa király. Hadserege csak görög segítséggel menekült meg a szkíták elleni hadjáratban. Többször is megpróbálta elfoglalni Görögországot, de i. e. 492-ben a flottája viharba került és megsemmisült, két évvel később pedig az athéniak győzték le seregét a marathóni csatában.

Maga rendelte el, hogy sírját Perszepolisztól nem messze, a Naks-e Rosztam-i, majdnem függőleges sziklafalba vágják. Az iránta és birodalmának gazdagsága iránt érzett nosztalgia halála után is fennmaradt; erre utal az „Erre még Dárius kincse sem lenne elég!” szólás. A magyar költészetben például Arany János Toldi című művében, a 12. ének 15. versszakában is szerepel a „Dárius kincse” kifejezés.A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Születésszabályozás • Habsburg–török háború (1663–64) • A magyar forint pénzérméi • I. Ágoston mexikói császár • Lengyelországi hadjárat • Húsvét-sziget • Makó 
A nap képe    
Durga-bálvány a durga púdzsa ünnepen India Nyugat-Bengál államában, Bardhamánban

Durga-bálvány a durga púdzsa ünnepen India Nyugat-Bengál államában, Bardhamánban

Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

Kézírásos Vulgata a középkorból
Kézírásos Vulgata a középkorból
Nyomtatott Vulgata 1590-ből
Nyomtatott Vulgata 1590-ből
 • Szent Jeromos a 2. században ólatinra fordított Vetus Latinában talált, helytelenül fordított részeket, betoldásokat kijavította, és az ily módon újrafordított Szentírást nevezték Vulgatának?
 • …2013-ig a világ leghosszabb metróhálózata a szöuli metró volt? Azóta a sanghaji metró rendelkezik ezzel a címmel.
 • …a kispesti Hofherr és Schrantz Gépgyár a két világháború között bevezette az izzófejes motorral hajtott traktorok gyártását, mely újabb világsiker lett?
 • …a perzsa nyelvben a jelzőt a jelzett szóhoz az ehhez hozzáadott külön képző kapcsolja? Ez a modern indoeurópai nyelvekben meglévő birtokos elöljárószónak felel meg.
Aktuális  

Ebola-járványKelet-ukrajnai háború2014-es magyarországi önkormányzati választásIszlám Állam


Új 10 eurós bankjegy
Új 10 eurós bankjegy

Halálesetek a közelmúltban: Antti LovagGallai RezsőDorothy Odam-TylerJermy TiborAilo Gaup
Ezen a napon  

Ma 2014. október 2. van,  

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 267 021 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.