Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Main Page szócikkből átirányítva)

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 265 021 szócikke van,
ebből 835 kiemelt.

Kiemelt cikk  
A Scandal tagjai balról jobbra: Ogava Tomomi, Ono Haruna, Szuzuki Rina és Szaszazaki Mami
A Scandal tagjai balról jobbra: Ogava Tomomi, Ono Haruna, Szuzuki Rina és Szaszazaki Mami

A Scandal (スキャンダル?, ’Botrány’; gyakran SCANDAL-ként stilizálva) egy japán pop-rock együttes, amely 2006 augusztusában alakult Oszakában. A zenekar jelenlegi felállása 2006. augusztus 21-én alakult ki, amikor a három alapító tag; Ono Haruna énekes és gitáros, Szaszazaki Mami gitáros és Ogava Tomomi basszusgitáros mellé csatlakozott Szuzuki Rina dobosként. 2008-ban egyetlen kiadott indie kislemezzel meghívásokat kaptak Amerikába, Európába és Ázsiába is. 2008 áprilisában az Epic Records kiadóval szerződtek, a mainstream sikert a 2009-ben megjelent Best Scandal című első stúdióalbumukkal érték el: az ötödik helyen mutatkoztak be az Oricon eladási listáján, melyre egyetlen kizárólag nőkből álló együttes sem volt képes a Zone 2002-es debütálása óta, valamint jelölték őket a legjobb új előadónak járó díjra az 51. Japan Record Awardson.

A második nagylemezük, a Temptation Box 2010-ben jelent meg; megismételte az előző lemez kereskedelmi sikerét, sőt azt valamivel túl is teljesítette; először érték el egy hivatalos slágerlista csúcsát, amikor a Taijó to kimi ga egaku Story kislemez a hongkongi J-pop slágerlista élére állt, saját televíziós műsorukat is az album népszerűségének köszönhették, valamint belekóstolhattak a szinkronszínészi munkába is. Harmadik stúdióalbumukat 2011-ben adták ki, s bár műfaját tekintve eltért a korábbi lemezektől, a kasszáknál mégis hasonlóan teljesített, mint elődei. Negyedik nagylemezükkel, a 2012-ben megjelent Queens Are Trumps: Kirifuda va Queennel új rekordot állítottak fel, mivel az a negyedik helyezést érte el az Oriconon, és korábban ugyanis egyetlen, kizárólag nőkből álló együttesnek sem sikerült, hogy az első négy nagylemezük mindegyike a legjobb ötben mutatkozzon be a japán eladási listán. Következő stúdióalbumukkal, a 2013-as Standarddal tovább javítottak saját rekordjukon.

Saját bevallásuk szerint ők játsszák a „legerőteljesebb lányos japán pop-rock” zenét. Onón, a frontemberen kívül a többi három lány is énekel a dalok többségében. A kezdeti középiskolás imázsukat, amely a sailor fukuhoz hasonlító egyenruhákat és azokhoz illő bakancsokat jelentett, a Baby Action című albumuktól levetették, ez a zenéjükben is nagy változást hozott, mivel a dalok szerkezete bonyolultabb és összetettebb, ennek ellenére összességében mégis lágyabbak lettek.

Két aranylemezük van, animékben hallható dalaiknak és a tengerentúli fellépéseiknek köszönhetően pedig jelentős nemzetközi rajongótáborra tettek szert. A japán sajtó szerint a hangszeren játszó női együttesek számának növekedése a szigetországban elsősorban a Scandalnek is köszönhető, valamint a „lányegyüttesek új korszakának” első számú képviselőjeként tekintenek rájuk.


A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Augustus római császár • Hosszú kések éjszakája • Luton Town FC • Apollo–15 • 2004-es Formula–1 világbajnokság • Kálvin János • Koreai dorama 
A nap képe    
A Westdeutsche Lotterie (röviden WestLotto) irodaépülete a németországi Münsterben

A Westdeutsche Lotterie (röviden WestLotto) irodaépülete a németországi Münsterben

Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

Hatsepszut fáraónő álszakállal
Hatsepszut fáraónő álszakállal
Aktuális  
Új kenyér ünnepe
Új kenyér ünnepeHalálesetek a közelmúltban: Beck TamásLengyel LeventeGulyás GézaÁdám JenőPális Ferenc
Ezen a napon  

Ma 2014. augusztus 22. van,  

Szent Szűz Mária megkoronázása
Szent Szűz Mária megkoronázása

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
  • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
  • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
  • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
  • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
  • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
  • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
  • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 265 021 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
  • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
  • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
  • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.