DAS Air Cargo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
DAS Air Cargo
OrszágEgyesült Királyság
IATA: WD  ICAO: DSR   Hívójel: DAIRAIR
Adatok
Alapítás1983
Megszűnés2007
LeányvállalatokRoyal Daisy Airlines
Bázisrepülőtér
Központok
  • Jomo Kenyatta nemzetközi repülőtér
  • Dubaji nemzetközi repülőtér
  • Murtala Muhammed nemzetközi repülőtér
  • Amszterdam-Schiphol repülőtér[1]

  • SzékhelyEntebbe, Uganda
    A DAS Air Cargo weboldala
    A Wikimédia Commons tartalmaz DAS Air Cargo témájú médiaállományokat.

    A DAS Air Cargo egy ugandai áruszállító légitársaság, amelynek a székhelye Entebbében volt. A vállalat Európa, Afrika, a Közel-Kelet és Kelet-Ázsia között üzemeltetett járatokat. Entebbe egy jelentős központja volt a légitársaságnak, ahonnan Közép-Afrikát és Kelet-Afrikát, illetve a bangkoki járatokat szolgálta ki. A cég bázisrepülőterei a London–Gatwick repülőtér és az Entebbei nemzetközi repülőtér, míg a fókuszrepülőterei a Jomo Kenyatta nemzetközi repülőtér, a Dubaji nemzetközi repülőtér, az Amszterdam-Schiphol repülőtér és a Murtala Muhammed nemzetközi repülőtér voltak. A légitársaság európai irodája az angliai Crawleyban volt.

    2006. október 12-én a légitársaságot kitiltották az Európai Unió légteréből. Azonban 2007. március 6-án az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve törölte a céget a kitiltott légitársaságok listájáról, miután számos biztonsági fejlesztést hajtottak végre.[2]

    A vállalat 2007. szeptember 17-én kihívta a vagyonfelügyelőiket és leállították az összes járatukat. A repülőgépeiket az angliai Manston légibázison tárolták, amelyet aztán 2015-ben bezártak.

    2007. november 20-án bejelentették, hogy a Continental Aviation Services Ltd. megvásárolta a légitársaságot, azonban a cég tartozásai továbbra is a Das Air Ltd. tulajdonában maradtak.

    Története[szerkesztés]

    Egy McDonnell Douglas DC–10-es az Amszterdam-Schiphol repülőtéren 2004-ben

    A légitársaságot 1983-ban alapították Ghánában, és 1983 júniusában kezdte meg működését. Kezdetben a cég más légitársaságok számára üzemeltetett járatokat. 1987-ben menetrendszerű teherszállító járatokat indított London és Lagos, valamint Entebbe között. A légitársaság 1990-ben megnyitotta az egyesült államokbeli részlegét, amely a légitársaság nevében szállított árut az Egyesült Államokban. A részleg székhelye a floridai Miamiban volt, és a DAS Air Cargo fő üzleti partnerével, a First Choice Airways charter légitársasággal osztozkodott az irodáin.

    A DAS Air Cargo teljes egészében Joseph Roy (elnök-vezérigazgató) illetve Daisy Roy (ügyvezető igazgató) tulajdonában állt, és 228 alkalmazottat foglalkoztatott 2007 márciusában.

    A DAS Air Cargo az Egyesült Királyságban, a Manstoni repülőtéren EASA 145-ös jóváhagyással rendelkező karbantartó üzemmel is rendelkezett. A létesítményt a saját, valamint a World Airways, a Gemini Air Cargo és az Avient Aviation repülőgépeinek karbantartására használták.

    Egy DC-10-es a London–Gatwick repülőtéren, Angliában

    Célállomások[szerkesztés]

    A DAS Air Cargo célállomásainak listája
    Ország Város Repülőtér Megjegyzés Források
    Belgium Brüsszel Brüsszeli repülőtér
    Oostende Oostende–Brugge nemzetközi repülőtér
    Dél-afrikai Köztársaság Johannesburg O. R. Tambo nemzetközi repülőtér
    Egyesült Arab Emírségek Dubaj Dubaji nemzetközi repülőtér
    Sardzsa Sardzsai nemzetközi repülőtér
    Egyesült Királyság London London–Gatwick repülőtér
    Manchester Manchester repülőtér
    Finnország Helsinki Helsinki nemzetközi repülőtér
    Franciaország Saint-Louis Bázel–Mulhouse–Freiburg-EuroAirport repülőtér
    Châlons-en-Champagne Châlons Vatry repülőtér
    Ghána Accra Kotoka nemzetközi repülőtér
    Kína Sanghaj Sanghaj-Hungcsiaói nemzetközi repülőtér
    Magyarország Budapest Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér
    Málta Luqa Máltai nemzetközi repülőtér
    Olaszország Róma Róma-Fiumicino nemzetközi repülőtér
    Szerbia Belgrád Belgrádi repülőtér

    Flotta[szerkesztés]

    A DAS Air Cargo flottája Boeing 707-320C és McDonnell Douglas DC-10-30F típusú repülőgépekből állt.

    Balesetek[szerkesztés]

    A légitársaságnak összesen három balesete volt, mindegyik Afrikában. A balesetek leírása az alábbiakban látható:

    • 1992. november 25-én egy Boeing 707-320C teherszállító repülőgép a nigériai Mallam Aminu Kano nemzetközi repülőtér megközelítése közben lezuhant egy katonai laktanya területén. A fedélzeten tartózkodó mind a négy személy túlélte a balesetet. A látási viszonyok korlátozottak voltak a port és a homok miatt. A 06-os futópálya műszeres leszállító rendszere és távolságmérő berendezése nem működött.[3]
    • 1996. június 30-án egy Boeing 707-369C típusú teherszállító repülőgép bal szárnya a Bamako-Sénoui nemzetközi repülőtér 06-os kifutópályára való leszállás után röviddel a hirtelen erős szél miatt felemelkedett. Emiatt a jobb szárnya a repülőgépnek a talajnak csapódott és a repülőgép kicsúszott a kifutópályáról. A gép jobb szárnya végül egy bunkerbe csapódva letört. A fedélzeten tartózkodó mind a négy személy túlélte a balesetet.[4]
    • 2000. április 30-án a DAS Air Cargo McDonnell Douglas DC–10-30F Londonból érkező, több mint 50 tonna rakományt szállító teherszállító repülőgépe megközelítette az Entebbei nemzetközi repülőtér 35-ös kifutópályáját. A repülőgép későn ért földet; körülbelül 900-1200 méternél a 3,6 kilométeres kifutópályán. Az orrfutómű 13 másodperccel a fő futómű után ért földet. A DC-10-est nem sikerült megállítani, és a kifutópálya déli végétől mintegy 100 méterre a Viktória-tóba csúszott. A repülőgép egyes és hármas hajtóművei elsüllyedtek, míg a pilótafülke levált a törzsről. A legénység tagjait a balesetet követő 10 percen belül mentőcsónakkal mentették ki.[5][6]

    Jegyzetek[szerkesztés]

    1. Das Air Cargo Logistics and Transportion Services. www.dasair.com. (Hozzáférés: 2022. január 5.)
    2. Airlines black list: Commission adopts new measures
    3. Ranter, Harro: ASN Aircraft accident Boeing 707-321C 5X-DAR Kano International Airport (KAN). aviation-safety.net. (Hozzáférés: 2022. január 5.)
    4. Ranter, Harro: ASN Aircraft accident Boeing 707-369C 5X-JON Bamako Airport (BKO). aviation-safety.net. (Hozzáférés: 2022. január 5.)
    5. Ranter, Harro: ASN Aircraft accident McDonnell Douglas DC-10-30F N800WR Entebbe Airport (EBB). aviation-safety.net. (Hozzáférés: 2022. január 5.)
    6. 2000-05-09T00:00:00+01:00: DC-10 landing ends in Lake Victoria (angol nyelven). Flight Global. (Hozzáférés: 2022. január 5.)