Étienne Jacques Joseph Macdonald

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Étienne Jacques Joseph Macdonald
MacDonald par Antoine Jean Gros.jpg
Született 1765. november 17.
Sedan
Meghalt 1840. szeptember 2. (74 évesen)
Courcelles
Nemzetisége Flag of France.svg francia
Szolgálati ideje 1785–1830
Rendfokozata tábornagy
a francia császárság marsallja
Csatái jemappes-i csata, trebbiai csata, marengói csata, wagrami csata, lützeni csata, lipcsei csata
Kitüntetései Taranto hercege, francia becsületrend nagy sas, Franciaország pair-je
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Étienne Jacques Joseph Macdonald témájú médiaállományokat.
Joseph J. Macdonald marsall

Étienne Jacques Joseph Macdonald (Sedan (Ardennes), 1765. november 17.Courcelles-le-Roy (Centre), 1840. szeptember 2.) francia tábornok, a napóleoni háborúk hadvezére, Franciaország marsallja, Taranto hercege.

Élete és pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Apja Franciaországban letelepült skót jakobita emigráns volt, a Hebridák egyik szigetéről származott. A francia hadseregbe belépett és a forradalmi háborúkban gyorsan haladt előre a ranglétrán. 1792-ben már mint tábornok harcolt Dél-Németalföldön és Hollandiában. 1796-1797-ig Napoléon Bonaparte tábornok parancsnoksága alatt harcolt Itáliában. 1798-ban az Pápai Állam francia kormányzója lett, 1799-ben Moreau segítségére sietett, de június 17-20-ig a trebbiai csatában vereséget szenvedett az egyesült osztrák-orosz hadseregtől.

1804-ben elveszítette Napóleon császár kegyét, de 1809-ben ismét belépett a hadseregbe, és nagy része volt a wagrami győzelem kivívásában. Ezért Napóleon császár marsallá és Taranto hercegévé nevezte ki. Macdonaldnak jelentős szerep jutott a győri csatában, ahol a franciák szétverték a nemesi feudális kontingensekből álló, szinte középkori harcmodorral küzdő magyar sereget.

1810-ben Spanyolországban harcolt, az 1812-es oroszországi hadjáratban pedig a legszélső balszárnyat vezette, mely Friedrich August von York herceg, tábornagy porosz hadtestéből állott. 1813-ban mint önálló hadvezér augusztus 28-án súlyos vereséget szenvedett a Katzbach mellett Blücher porosz fővezértől. Az 1814-es szerencsétlen hadjárat után ő javasolta Napóleonnak, hogy mondjon le.

1815-ben a száz nap alatt nem csatlakozott Napóleonhoz, ezért XVIII. Lajos király Franciaország pair-jévé és a Becsületrend nagykancellárjává nevezte ki. A júliusi forradalom után courcelles-i kastélyába vonult vissza.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Étienne Jacques Joseph Macdonald témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]