T–72

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(T-72 szócikkből átirányítva)
T-72A
T-72
T-72

Fejlesztő ország Szovjetunió
Gyártó Uralvagonzavod
Gyártási darabszám 25 000
Általános tulajdonságok
Személyzet 3 fő (parancsnok, vezető és irányzó)
Hosszúság 7, löveggel együtt 9,5 m
Szélesség 4 m
Magasság 2,4 m
Tömeg 41-44 t
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat

Teknő frontpáncél: acél lemezek közé préselt üvegszálas poliuretán. Torony: T-72 tömör öntött acél T-72A, M: kvarcüveg betéttel készült öntött acél

T-72B: BDD-típusú dinamikus lemezpáncélzat
Elsődleges fegyverzet 125 mm-es 2A46M sima csövű harckocsiágyú (L/48)
Másodlagos fegyverzet ágyúval párhuzamosított 7,62 mm-es PKMT géppuska, 12,7 mm NSZVT légvédelmi géppuska; 9K112 és 9K119 irányított páncéltörő rakéta.
Műszaki adatok
Motor V–46 és V-12 típ. léghűtéses dízelmotor
Teljesítmény 582 kW (780-840 LE)
Felfüggesztés torziós rugó,
1., 2. és 6. Z-tengelynél hidraulikus lengéscsillapítók (karos-lapátos szerkezetűek)
Sebesség 75-80 km/h
Fajlagos teljesítmény 13,8 kW/t
Hatótávolság 450, hordótartályokkal 600 km
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz T-72A témájú médiaállományokat.

A T–72 Ural a Szovjetunióban kifejlesztett és gyártott harckocsi. Sorozatgyártása 1971-ben kezdődött a Uralvagonmas vállalatnál, 1973-ban rendszeresítették a Szovjet Hadseregben. Korának egyik legerősebb fegyverzetével ellátott, tömegtámadásra kifejlesztett harckocsi, melynek több továbbfejlesztett változata létezik.

Története[szerkesztés]

Fejlesztése 1967-ben kezdődött, a T-62 tervezője, Leonyid Karcev vezetésével, Valerij Venyegyiktov főkonstruktőr irányítása alatt Nyizsnyij Tagilban, az Uralvagonzavod üzem tervezőirodájában folyt azzal a céllal, hogy előállítsák a T-62 egy modernizált, a korszerű harctereknek megfelelő változatát, jelentősen megnövelt frontális védelemmel és 125mm-es löveggel. A létrehozott Object 167 (nagymértékben módosított, hosszabbított T-62) alapján indult meg a munka, azonban a hadvezetés kikötötte, hogy új, a T-64-ben használt motornál és töltőnél egyszerűbb kivitelű és megbízhatóbb részelemeket kell beépíteni.[1][2] Tévhit tehát, hogy a T-64 olcsóbb változatának szánták volna, már csak azért is mert a T-72 gyártása drágább (bár gyorsabb) volt.[2]

A 167-es modell számos elemet átemelt a T-64 harckocsiból, így a teknő front-páncélzatát és több elektronikai eszközt. Ugyanakkor számos ponton eltértek, mert a már hadrendbe állított T–64 harckocsik üzemeltetése során problémák jelentkeztek a motor, a futómű és az automata töltőberendezés megbízhatóságával. 19681969-ben többféle módosított T–64-gyel végeztek teszteket. Kipróbálták a T–64A harckocsit a V–45 típusú dízelmotorral, a harkovi Morozov Tervezőirodában kifejlesztett új hűtőberendezéssel, valamint más példányokat a V–45 dízelmotorral, a Nyizsnyij Tagil-i Uralvagonzavod tervezőirodájának új, kétszintes automata töltőberendezésével és elszívó rendszerével felszerelve. Az összehasonlító tesztek a változtatásokkal a T–64 megbízhatóságának javulását mutatták.

A T-64 fejlesztése során nyert tapasztalatok felhasználásával átépített a 167-es objektumra alapuló járművbe 1969 novemberében a korszerűbb és nagyobb teljesítményű, 573 kW-os (780 LE) V–46 dízelmotort építették, és a harckocsik Nyizsnyij Tagilban tervezett új, nagyobb futógörgőkkel épített futóművet kapták.

A jelentős módosításon átesett változat kapta a 172-es objektum gyári típusjelzést. 1973-ban a szükséges tesztek és csapatpróbát követően T–72 típusjelzéssel és Ural néven rendszeresítették a Szovjet Hadseregben. A T-64, a T-64A számos lényegi módosítással előáltatott váltótípusa pedig a T-80 lett.[2]

Műszaki jellemzői[szerkesztés]

Jelenleg több mint 45 országban teljesít szolgálatot, a legyártott példányok száma eléri a harmincezret. Ránézésre egy igen agresszív harckocsi, ez a valóságnak meg is felel, ugyanis - kifejlesztése idején - korát megelőző, nagyon hatékony fegyverzetet kapott. Mivel tömeges támadásra találták ki, tűzereje nagy, de a páncélvédettsége viszonylag gyenge, az elterjedt páncéltörő eszközökkel könnyen sebezhető. Irakban kudarcot szenvedtek az előbb leírtak miatt, bár ott a kiképzetlen személyzetnek, a rossz stratégiának, illetve a gyenge támogatásnak is betudható ez. Megfelelő személyzet, megfelelő stratégia mellett, mind a mai napig igen nagy veszteségeket okozhat az ellenségnek, illetve nagy a harcértéke. Ugyanakkor mivel védelmi rendszere gyenge, könnyen sebezhetővé válik, főleg a levegőből, illetve a városi harcokban. A harckocsik könnyen áldozatul estek harckocsivadász helikoptereknek. Ezt a sebezhetőséget mára orvosolták a T–72-ből kialakított, tovább fejlesztett, jobb páncélzattal ellátott típusoknál. Többek között ellátták reaktív páncélzattal, ez jelentősen megnövelte a levegő-föld és a vállról indítható rakéták elleni védelmét. Az így felszerelt harckocsikat a csecsen konfliktusban is bevetették.

Belső lőszerrobbanás miatt megsemmisült harckocsi, a jármű legnagyobb gyengesége a rendkívül nagy gyúlékonysága.

A 780 (egyes változatoknál több mint 800) lóerős dízelmotorral hajtott jármű mozgékonysága és terepjáró-képessége kiváló. Páncélzata többrétegű, a legjobban védett helyen 520 mm vastag (ez a kumulatív töltetekkel szemben 950 mm vastag acélnak felel meg). Az újabb típusokon megtalálható a Kontakt-5 reaktív páncélzat, ami a kumulatív működésű páncéltörő rakéták ellen nyújt védelmet. A reaktív páncélzat kis méretű robbanótöltetekből áll, ezek találat esetén felrobbannak, így mielőtt a rakéta által kibocsátott ún. kumulatív sugár elérné a páncélzatot, és megkezdené annak átfúrását, a reaktív töltet kitéríti útjából.

Célfelülete kicsi, terepfedezetet jól ki tudja használni, de a hőkibocsátása infravörös érzékelők számára könnyen felderíthetővé teszi. Mint minden harckocsi, leginkább a levegőből érkező támadás ellen a legvédtelenebb, de radarelhárító rendszere jó.

A T–72-es harckocsi egy üzemanyag feltöltéssel 480 km-t képes megtenni. A dízelmotor üzemanyaga alapesetben gázolaj, de az adagolószivattyú kenését nem a tüzelőanyag végzi (be van kötve a motor kenési rendszerébe), ezért alacsonyabb teljesítményen, de petróleummal vagy akár benzinnel is üzemeltethető. Beépített előmelegítő berendezésnek köszönhetően nagy hidegben is (viszonylag) könnyen indítható. A dízelmotor légnyelése (a gázturbinához képest) kicsi, ezért légzőcsővel víz alatt kb. 1 kilométert képes megtenni. Speciális légtisztító (centrifugális porleválasztó + légszűrő) rendszerének köszönhetően a harckocsi vegyi- és nukleárisan szennyezett környezetben is tovább tevékenykedhet.

A harckocsinak olyannyira sikeresek a tovább fejlesztett változatai, hogy azokat több országban sem váltották le mind a mai napig, a T–72 leváltására szánt T-90 harckocsikkal. A konstrukció sikerességét mutatja, hogy az ukránok modernizálták, alkalmassá tették a NATO-kompatibilis lőszerek kilövésére. 1200 lóerős motort kapott, így erősebb a T-80-nál. A muníciót a tank gyomrában helyezik el, automata töltőrendszere pedig katonai szakértők szerint egyszerűen példaértékű.

A T–72-esek új nemzedéke, komoly fedélzeti számítógéppel is rendelkezik. Ez azonban csak a támadást és a védekezést segíti, sérülése esetén semmi gond, legfeljebb kézi vezérléssel folynak a dolgok tovább. A T-80 és T-90-es harckocsik komputere sokkal inkább beleszól a vezérlésbe, bár messze nem annyira, mint az az amerikai harckocsikra jellemző, amelyek számítógépes hiba miatt is képesek megbénulni, részben, vagy teljesen harcképtelenné válni.

Fegyverzet[szerkesztés]

A harckocsiparancsnok a lövegtoronyban a csőfartól jobbra, az irányzó balra ül. A 125 milliméteres ágyút egy 12,7 mm-es légelhárító és egy - a löveggel párhuzamosított - 7,62 mm-es géppuska támogatja. Egyes modellekre ágyú helyett rakétavetőt építettek. A T–72A modellt (1979 és 1985 között gyártották) lézeres célkövetővel szerelték fel, éjjellátót és új motort kapott. Többek között ilyenekkel rendelkezik India, Irán, Szíria, Algéria, Líbia, Kuvait, sőt Finnország (bár a finnek elkezdték váltásukat) is. 1985 óta csak a B modellt gyártják, ennek sokkal jobb a stabilizátora, és erősebb a motorja, az ágyú hatásos lőtávolsága pedig 4000 méter.

A 125 mm-es, sima csövű, lézeres távolságmérővel felszerelt löveg képes más tankok megsemmisítésére, főleg ha oldalról vagy hátulról lepi meg azokat. Nyílt terepen, megfelelő taktika mellett ez ritkán fordul elő, de városi harcokban nehezen kerülhető el, hogy a szűk utcákban, vagy más fedezet alatt megbúvó harckocsik váratlan iránybók tüzelhessenek.

A lövegből páncéltörő rakéta (ATGM) is indítható, amely akár 4000 méterig is hatásos, és 550 mm acélon tud áthatolni. A harckocsi fegyverzetéhez tartozik egy, a löveggel párhuzamos géppuska, és még egy, a toronyra felszerelt, mozgatható "légvédelmi" géppuska, amely azonban a tapasztalatok szerint nem hatásos nagy sebességű légi célok, és harci helikopterek ellen sem, így azt is inkább élőerő, gépjárművek, és könnyű páncélozott eszközök (gyalogsági harcjárművek) ellen alkalmazhatják eredményesen.

Védettség[szerkesztés]

A korai T-72 tömör öntött acél toronnyal készült, amely alapvetően a T-62 alapján készült, de jelentősen megnövelt (280-380 mm) legnagyobb vastagsággal. A teknő frontpáncélja a T-64 megoldását örökölte, azaz 80 mm vastag külső és 30 mm-es belső, 68°-ban döntött páncél lemezek között két összesen 105 mm vastag üvegszálas poliuretán került. Ezzel a jármű frontális védettsége megközelítőleg kinetikus lövedékkel szemben 400 mm a teknő pedig kumulatív fegyverek ellen 500 mm vastag függőleges hengerelt acélpáncéllal egyenértékű védelemmel rendelkezett. Azonban fontos kiemelni, hogy a lövegpajzs, a vezető búvónyílása előtti rész, és a jármű elejének alsó 30%-a, az oldalsó és hátsó részek lényegileg a T-62 védettségét tartotta meg.[3][4]

A T-72A és T-72M páncélzatát jelentősen módosították, hogy a torony is a teknővel azonos védettséget kapjon, ennek érdekében a torony 530 mm maximális vastagságú páncélzatából 130 mm-t a kvarcüveg betét tett ki. A T-72M1 páncélzatát a teknő frontpáncélja esetében további 16mm-es keményített acél réteg ráhegesztésével erősítették.[3][5] Érdekesség, hogy a BDD páncélzattal kiegészített T-55AM járművek védettsége a kumulatív lőszerek ellen meghaladta a T-72M járművekét.[6]

A T-72B lényegileg különböző páncélzattal készült, ezért e jármű szerkezetileg is eltér a korábbi változatoktól, tulajdonképpen a korábbi T-72 járművek és a B változat között legalább akkora a különbség, mint a T-64 és a T-80 között. Így a T-72A és M semmilyen módon nem alakítható át B-vé, ennek jelentősége a PT-91 és T-72M3 kialakításában döntő volt[7]. A T-72B páncélzata a tévhitekkel ellentétben nem tartalmaz kerámiát (a "nyugati" harckocsikhoz hasonlóan). A jármű üreges öntött torony-páncélzattal készült, ennek külső 130 és belső 40 mm vastag fala 400-450 mm széles üreget képez. Ebbe a T-55AM-re kifejlesztett BDD páncélzat tapasztalataira alapuló[6], ú.n. deformálódó lemezpáncél (броня с опадающими листьями) rendszere került, amelyben a rideg (törő) és rugalmas (hajló) lemezek, valamint a közöttük lévő légrések mechanikusan károsítják a behatoló lőszert. Védettsége kinetikus lőszerek ellen 450-500, kumulatívok ellen 700-800 mm-re nőt, amelyet a később felszerelt külső robbanó-reaktív páncélzat is fokozott. A T-90 páncélzata gyakorlatilag megegyezik ezzel, csupán a lemezpáncélban használt polimereket cserélték korszerűbbekre.[1][8][9]

Fontos tehát kiemelni, hogy az orosz haderőben rendszeresített T-72B, ennek exportváltozata a T-72Sz, és az ezekre alapuló T-72BM (ebből jött létre a T-90 némi átalakítással) frontális relatív védettsége közel kétszeres a hazánkban is használt A és M szériákhoz képest.

Minden T-72 széria rendelkezett (bár igen eltérő fejlettségű) NBC védelemmel és tűzoltórendszerrel. A T-72 legnagyobb hátránya azonban a jármű belső kialakításában található. Az elégő burkolatú lőszerhüvelyek a jármű belsejében találat esetén nagyon könnyen tüzet fognak és ez a járművet teljesen megsemmisítő belső robbanást okoz szinte minden esetben. Ezt még a T-72B fejeltebb tűzoltó rendszere sem tudja ellensúlyozni, ezért a T-72 változatai nagyságrendileg nagyobb eséllyel pusztulnak el olyan találat esetén (pl. RPG oldalsó találata), ami után a nyugati járművek még javíthatóak maradnak.[4][9] De még belső elektromos hiba okozta szikra is elég ilyen detonáció bekövetkeztéhez[10].

Típusváltozatok[szerkesztés]

A T–72-es oktató verziója

A sorozatgyártás során készült változatok:

 • T–72 – Alapváltozat, képosztásos optikai távmérővel, tömör öntöttacél toronnyal.
 • T–72K – Parancsnoki változat.
 • T–72A (1979) – A T–72 modernizált változata TPDK–1 lézertávmérővel, TPN–3–49 éjszakai irányzékkal és L–4 infrafényszóróval, kompozit páncélzattal, új harckocsiágyúval, 902B ködgránát-vetővel, V–46–6 motorral felszerelve.
 • T–72AK – A T–72A parancsnoki változata.
 • T–72AV (1985) – A T–72A dinamikus páncélvédelemmel ellátott változata.
 • T–72M (1980) – A T–72A egyszerűsített kivitelű, némileg csökkent harcértékű exportváltozata, Csehszlovákiában és Lengyelországban is gyártották.
 • T–72M1 (1982) – A T–72M megerősített páncélzatú, modernizált változata, Csehszlovákiában és Lengyelországban is gyártották.
 • T–72B – Jelentősen áttervezett, a korábbiaktól szerkezetileg is különböző generáció, mely új reaktív eleven működő páncélzatot, új tűzvetető rendszert és fokozott ABC védelmet kapott. Képes 9M119M Refleksz–M irányított páncéltörő rakéta indítására a lövegcsőből.
 • T–72BK – A T–72B parancsnoki változata.
 • T–72B1 – A T–72B egyszerűbb felszereltségű változata. Nem rendelkezik a rakétaindítás képességével.
 • T–72BM – A T–72B továbbfejlesztett változata, Kontakt-5 reaktív páncélzattal felszerelve. Ebből alakították ki a T-90 harckocsit.
 • T–72SZ (1987) – A T–72B exportváltozata, eredeti típusjelzése T–72M1M volt. A T–72B típusnak a T–72M páncélvédettségi szintjére feljavított verziója.

Külföldi változatok:

 • M–84Jugoszláv javított változat kvarc helyett gránitot tartalmazó páncélzattal, kizárólag Kuvait részére 200 példányban készült exportváltozat.
 • PT–91 Twardy – A T–72M1-en alapuló lengyel változat, ERAWA kiegészítő páncélzattal.
 • T–72M2 (Moderna) – Szlovákia által készített változat, új tűzvezető rendszer, motor, reaktív páncélzat, lézerbesugárzás jelző, valamint opcionálisan két 20mm-es légvédelmi gépágyú a torony hátsó oldalán.
 • T–72M3CZ – Cseh változat, javított motort, tűzvezető rendszert és reaktív páncélzatot kapott.
 • T–72M4CZ – Cseh változat, új tűzvezető rendszer, motor, reaktív páncélzat. A harci tömeg 48 tonnára nőt.
 • TR–125 – A T–72 Romániában gyártott kísérleti változata megerősített páncélzattal és erősebb motorral.
 • T–72MP – A harkivi Morozov Tervezőiroda által modernizált változat. A modernizálás során erősebb (ukrán TD6–2) motort, új harckocsiágyút és hőképalkotóval ellátott francia SAVAN–15 tűzvezető berendezést kapott.
 • T–72AG – A harkivi Morozov Tervezőintézet által készített modernizált változat.
 • T–72–120 – A harkivi Morozov Tervezőiroda által készített, szabványos 120 mm-es NATO-lőszerek használatára alkalmas harckocsiágyúval felszerelt változat.
 • Zulfiqar – A T–72, valamint az amerikai M48 és M60 típusok fődarabjaiból épített iráni harckocsi.

Alkalmazási tapasztalatok[szerkesztés]

Egyáltalán nem igaz az a nézet, hogy egyszerűsége miatt megbízható a jármű. A T-72 üzembiztonsága meglehetősen alacsony, különösen a hetvenes évek technikai színvonalán tervezett elektronikai és hidraulikai egységek hajlamosak elromlani, ráadásul az esetek jelentős részében a hibás elemek nem javíthatóak, cserélni kell őket. Emellett a komplex töltőmechanizmus is hajlamos meghibásodni, amin csak a T-72B szériánál sikerült némi javulást elérni. A problémát fokozza, hogy a jármű tervezésénél (szemben a "nyugati" járművekkel) nem vették figyelembe a könnyű szerelhetőség és ergonómia kívánalmait eléggé, ezért bármilyen karbantartási munka lényegesen tovább tart és több erőforrást igényel, mint akár egy Leopard 2 esetében. A lengyelországi tapasztalatok alapján ezért a T-72 üzemben tartása drágább, mint a korszerű nyugati harckocsiké.[11][12][2]

Az Öbölháború előtt, (1980 környékétől) elkezdték felszerelni a szovjet T–72-eseket a jelentős többletvédettséget nyújtó reaktív páncélzattal, az iraki hadvezetés rendelt és állított szolgálatba Lengyelországban kifejlesztett, az izraeli ERA-hoz hasonlító reaktív páncélzatot járművein (ERAWA-1). Ezek darabszáma nem ismert, valószínűleg a Köztársasági gárda (vagy dandár) harckocsijainak egy részét szerelték fel velük, kis számuk miatt jelentőségük nem tűnik nagynak.

Kilőtt iraki T–72 az Ali Al Szalem légi támaszpont közelében. Jól megfigyelhető egy kumulatív lövedék-becsapódás a torony bal hátsó felén

A koalíciós haderő a legmodernebb (de lényegileg az T-72M1-el egyidős!) fegyverzet (M1 Abrams, Challenger 1) mellett a régebbi típusokat (AMX 30, M60A3, Chieftain) is sikerrel vetette be az iraki páncélos erőkkel szemben. A tévhitekkel ellentétben ugyanis (különösen miután a felderítést az olajtüzek füstje nehezítette) számos harckocsicsata zajlott le a háborúban. A harckocsi-harckocsi harcok tapasztalatai alapján még ezen elavultabb járművek is sikeresen vették fel a harcot a T-72M ellen, különösen annak gyenge elktro-optikai felszereltsége miatt.[4]

További jelentősebb hatása volt az eltérő hadvezetési filozófiának, amelynek következtében sok T–72-est oldalról vagy hátulról lőttek ki a sivatagban. A harckocsikat nem megfelelő körültekintéssel állították fel, így könnyen megkerülhetőek voltak. Két szempontból valóban jelentős hátrányban voltak a T–72-esek az amerikai harckocsival szemben: egyrészt az éjjellátó berendezésük gyengébb (ez a felgyújtott olajkutak füstje miatt nappal is jelentős tényező volt), másrészt a T–72-est harcképtelenné tévő találatokat általában nem élte túl a személyzet, míg a találatot kapott nyugati harckocsik többsége javítható maradt.[4]

Grúziában kiégett T-72

Még ahol a jobban képzett gárdaseregek használatában álló BMP-1-el és T-72M-el felszerelt csapatok harcoltak az amerikai járművek ellen (1991. február. 23., Easting 73) ott sem tudtak sikereket elérni, mert a jobb kommunikáció és a tüzérek jobb kiképzése miatt a 4 amerikai páncélos dandár frontális összecsapásban letarolta a három iraki páncélos csapatot, 340 páncélost kilőve, miközben csak egy sajátot vesztettek.[13]

Csecsenföldön kiégett orosz harcjárművek

Az Afganisztáni, Csecsenföldi és Grúziai harcokban a T-72A rendkívül leszerepelt, még az elavultabb páncéltörő eszközök (RPG-7) ellen is védtelennek bizonyult, ráadásul a sorozatos műszaki hibák miatt is sok járművet vesztettek. Pozitívumként azonban megemelhető, hogy a nyugati járművekhez képest a T-72 optikai berendezése védettebb kialakítású. A tagolt terepen a T-72 lövegemelési korlátai és megfigyelési képességei szűknek bizonyultak, míg a támogató BMP-2 járművek (amelyek fegyvere jó lett volna a tagolt és városi terepen) gyenge páncélzatuk miatt voltak használhatatlanok. Emellett a nem megfelelően képzett sorkatonák harcértéke is megkérdőjelezhető volt a bevetett csapatok esetében. A T-72B már lényegesen jobban szerepelt, mivel legalább szemből védett volt a legtöbb, a Csecsenek kezében lévő páncéltörő fegyver ellen, köztük a legkorszerűbb nyugati eszköz ellen is. A tapasztalatok hatására alakították ki az új, harmadik generációs orosz robbanó-reaktív páncélokat, a T-72B új változatait és a BMPT harcjárművet., míg a T-72A-k és T-80-k tömeges kivonása megindult.[14][15][16]

Az egyéb alkalmazó országok harcaiban szintén nagy problémát jelentett a T-72 gyúlékonysága, aminek kapcsán gyakran a korai Sherman harckocsikhoz hasinlította a média. Leginkább nyílt telepen, jó látási viszonyok között lehetett bevetni a típust, azonban ki kell emelni, hogy az exportált T-72M járművek harcértéke kisebb mint az oroszoké, hiszen lebutított változatról beszélünk. A Délszáv-háború, az Örmény-Azeri harcok és a Szíriai polgárháború kiváló példa erre.[15][17]

Harci alkalmazás[szerkesztés]

A T–72 első harci alkalmazására 1982-ben Libanonban, a Bekaa-völgyben került sor, ahol a szíriai hadsereg alkalmazta a típust.

 • Libanon (1982) – szíriai részről
 • Indiai-pakisztáni összecsapások
 • Irak-iráni háború
 • Afganisztáni háború – szovjet részről
 • Hegyi-Karabah (1992–1994)- örmény és azeri részről
 • Öbölháborúk (1991, 2003) – iraki részről
 • Jugoszláviai polgárháború (1991–1994) – mindegyik hadviselő fél részéről
 • Koszovói konfliktus (1999–2004)
 • Oroszország – csecsenföldi háborúk (1994–1996, 1999–2002)
 • Szíria – Szíriai polgárháború (2011-)

Rendszeresítő államok[szerkesztés]

Grúz T–72-es reaktív páncélzattal
Modernizált cseh T–72M4CZ

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz T-72 témájú médiaállományokat.
Folyóirat-cikkek
 • A Haditechnika c. folyóirat cikkei:
  • Márkus Ferenc: A Magyar Honvédségben rendszeresített T–72-es harckocsik típusváltozatai. Haditechnika 1998/4, 25–30.
  • Márkus Ferenc: A T–72-es harckocsi legújabb változatai. Haditechnika 1999/1, 29–33.
  • Péter Zsolt: T–72-es harckocsik a magyar honvédségben. Haditechnika: I. rész 2003/2, 25–28.; II. rész 2003/3, 78–82.; III. rész 2003/4, 76–79.

További információk[szerkesztés]