Ugrás a tartalomhoz

NSZV

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
NSZV
Sisu XA–180 harcjárműre épített NSZVT géppuska
Sisu XA–180 harcjárműre épített NSZVT géppuska

Típusnehézgéppuska
OrszágSzovjetunió
TervezőG. I. Nyikityin, J. Sz. Szokolov, V. I. Volkov
Alkalmazás
Alkalmazás ideje1971-től
Használó országSzovjetunió, Kínai Népköztársaság, Varsói Szerződés országai
Háborús alkalmazásvietnámi háború, közel-keleti konfliktusok, afganisztáni háború, hegyi-karabahi háború, öbölháború, iraki háború
Műszaki adatok
Űrméret12,7 mm
Lőszer12,7×108 mm
12,7×99 mm (NATO)
Tárkapacitás50 db
Működési elvgázelvezetéses
Tömeg25 kg (fegyver),
41 kg (háromlábú állvánnyal)
11 kg az 50 darabos heveder kg
Fegyver hossza1560 mm mm
Csőhossz1070 mm
Elméleti tűzgyorsaság700–800 lövés/perc
Gyakorlati tűzgyorsaság300–400 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség845 m/s
Max. lőtávolság5400 m
A Wikimédia Commons tartalmaz NSZV témájú médiaállományokat.
Lengyel NSZV légvédelmi állványon és irányzékkal

Az NSZV (oroszul: НСВ, Никитина-Соколова-Волкова, Nyikityina–Szokolova–Volkova) a Szovjetunióban tervezett 12,7 mm-es nehézgéppuska, nevét tervezői vezetékneveiből – Grigorij Ivanovics Nyikityin (Г. И. Никитин), Jurij Sz. Szokolov (Ю. М. Соколов) és Vlagyimir Ivanovics Volkov (В. И. Волков) – kapta. A DSK nehézgéppuska leváltására tervezték, a Szovjet Hadsereg 1971-ben állította szolgálatba. Napjainkban lassan kivonásra kerül az orosz fejlesztésű Kord géppuska által, mivel Kazahsztán Szovjetunióból való kiválása után az NSZV-ket már nem Oroszországban állítják elő, a gyártási licenc lejárt. Az NSZV-t külföldön Bulgária, India, Lengyelország és Jugoszlávia is gyártotta licenc alatt, Ukrajnában pedig a másolatát gyártják 2005 óta. Legnagyobb számban a T–72, a T–64 és T–80 közepes harckocsikon alkalmazzák (NSZVT). GRAU-kódja 6P11.

Története

[szerkesztés]

A Szovjet Hadsereg az 1950-es évek elején kezdte el keresni az elavulóban levő SG–43 Gorjunov és RPD géppuskák váltótípusát. A hadvezetésben a német MG 42 többcélúságát szerették volna viszontlátni, azaz egy fegyvert többféle konfigurációban több feladatra felhasználni. Két fegyvertervező csoportot kértek fel a tesztfegyverek kifejlesztésére: az egyiket Mihail Kalasnyikov, a másikat Nyikityin és Szokolov vezette. A teszteket végül a Kalasnyikov-géppuska nyerte hatékonysága és könnyen gyártható mivolta miatt, PK néven rendszeresítették.

Nyikityin és Szokolov változatát azonban nem vetették el teljesen. Növelt, megerősített változatban, 12,7 mm űrméretben 10 évvel később kiválasztották a DSK nehézgéppuska-család leváltására kiírt tenderben, szolgálatba 1971-ben állt. A jugoszláv licenc alatt gyártott változatot Zasztava M87 néven rendszeresítette a Jugoszláv Néphadsereg.

A Szovjetunió felbomlását követően a fegyver gyártása befejeződött. Az 1990-es évek közepén a leváltására kifejlesztett Kord nehézgéppuska gyártása van folyamatban. A hatékonyabb váltótípus alkalmazása az Orosz Szárazföldi Erőknél az NSZV-k alkatrész ellátási problémája miatt is indokolttá vált. Napjainkban az NSZV-t csak Ukrajnában és Kazahsztánban gyártják.

Finnország 12,7 ilmatorjuntakonekivääri 96, röviden 12,7 Itkk 96 néven állította hadrendbe (a finn katonai szlengben „itko”). Leggyakrabban járműre szerelt változatban alkalmazzák, úgymint a Patria Pasi páncélozott felderítőn, a Sisu Nasu lánctalpas vontatón és a Leopard 2R nehézharckocsin. Nagy tűzgyorsaságának köszönhetően ezen kívül alkalmazzák még kis hatótávolságú légvédelmi fegyverként helikopterek, pilótanélküli repülőgépek és repülőgépek ellen. Földi telepítéséhez különleges állványzat szükséges.

A Finn Haditengerészet szintén alkalmazza az NSZV-t légvédelmi feladatokra, több más csöves légvédelmi eszközzel együtt, mint a 23 ITK 95, a Bofors 40 Mk3 és Bofors 57 Mk2 és Mk3.

Típusváltozatai

[szerkesztés]
NSZV
NSZVT
M87
szerbiai licenc alapján a Zasztava Arms által gyártott változat. Ezt a változatot a jugoszláv utódállamok használják.
WKM–B
lengyel változat, amely a NATO-szabvány .50 BMG tölténytípusra lett átalakítva.
KT–12,7
ukrán változat, melyet 2005 óta gyárt a kamjanec-pogyilszkiji Finommechanikai Gépgyár (NKT ZTM).

Üzemeltetők

[szerkesztés]
  • Finnország:[1]
  • Szovjetunió
  • Oroszország
  • Ukrajna
  • India:[2]
  • Örményország
  • Afganisztán
  • Grúzia

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Jane's armour and artillery, Volume 23, p. 450
  2. Indian army seeks new heavy machine gun upi.com

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a NSV machine gun című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk

[szerkesztés]