Szinnyei József (nyelvész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szinnyei József
Szinnyei József rektor.jpg
Született 1857. május 26.
Pozsony
Elhunyt 1943. április 14. (85 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar[1]
Nemzetisége magyar
Gyermekei Szinnyei József
SzüleiSzinnyei József
Foglalkozása nyelvész,
finnugrista,
egyetemi tanár,
főkönyvtárnok
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szinnyei József témájú médiaállományokat.

Szinnyei József (ifj.) (Pozsony, 1857. május 26.Budapest, 1943. április 14.) nyelvész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és osztálytitkára.

Életpályája[szerkesztés]

Id. Szinnyei József, a neves bibliográfus fia. Az érettségi után, 18751878 között a budapesti egyetem bölcsészeti karának hallgatója volt, három éven át finnugor nyelvészeti, magyar és német irodalmi tanulmányokkal foglalkozott. Egyetemi évei alatt, 1877-ben egy művelődéstörténeti dolgozatával elnyerte az MTA egyik pályadíját. Budenz József tanítványként ekkor már főként nyelvészeti tanulmányokat folytatott. A diploma megszerzése után, 1879-ben nyelvészeti tanulmányok folytatására állami ösztöndíjjal egy évre Finnországba utazott. Hamar elsajátította a finn nyelvet és anyagot gyűjtött megírandó finn-magyar szótárához. Másodmagával (Antti Jalava finn nyelvtanárral) finn nyelven magyar nyelvtant írt, ez a Finn Irodalmi Társaság kiadásában jelent meg. Hazatérése előtt házasságra lépett Rosendahl Hilmával, a helsinki finn színház tagjával.

Itthon 1881-ben könyvtári tisztviselő lett a Magyar Nemzeti Múzeumban. 1883-ban a budapesti egyetemen a finn nyelv és irodalom magántanára lett, a következő évben az MTA megválasztotta levelező tagjává. 1886-tól a kolozsvári egyetem magyar nyelv és irodalom nyilvános rendkívüli, 1888-tól nyilvános rendes tanára volt, ahol finnugor összehasonlító nyelvészeti előadásákat is tartott. 1891-ben az Erdélyi Múzeum-Egylet bölcsészet-, nyelv- és történettudományi szakosztálya megválasztotta titkárának, s mint ilyen két évig szerkesztette a szakosztály folyóiratát, az Erdélyi Múzeumot. 1893-ban kinevezték a budapesti egyetemre az ural-altaji összehasonlító nyelvészet rendes tanárává. 1896-ban az MTA rendes tagjává, tíz évvel később, Gyulai Pál leköszönése után az I. (nyelv- és széptudományi) osztály titkárává választotta. 19231924 között az egyetem rektora, 1928-tól haláláig az MTA Könyvtárának főkönyvtárnoka volt.

Fontosabb munkáiból[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. LIBRIS, 2013. január 15. (Hozzáférés: 2018. augusztus 24.)

Források[szerkesztés]