„III. Valentinianus római császár” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
clean up, replaced: két éves → kétéves AWB
a (clean up, replaced: két éves → kétéves AWB)
 
== Uralkodása ==
Honorius Valentinianust két éveskétéves kora után (423) társuralkodójává nevezte ki, melyet ténylegesen anyja, Honorius mostohanővére gyakorolt. Hét hónappal később Honorius meghalt, halála előtt örökösének nevezett ki. Honorius halála után Joannes erővel foglalta el a római trónt. Ezt ellensúlyozandó, 424. október 23-án [[II. Theodosius bizánci császár]] a nyugati birodalomrész caesar-jának nevezte ki és eljegyeztette az ekkor még ötéves fiút kétéves lányával, [[Licinia Eudoxia]]-ával. Őt később, 437-ben feleségül is vette. Egy évvel később, Joannes eltávolítása után, 425. október 23-án Valentinianust hatévesen nyugatrómai császárrá, augustus-szá avatták.
 
Uralkodása alatt, a [[népvándorláskor|népvándorlás]] hatására elkezdődött a Nyugatrómai Birodalom széthullása. A [[vandálok]] elfoglalták [[Africa]] provinciát. A vandál flotta megtámadta a Nyugat-Mediterrán városokat is. 442-ben hivatalosan is megkapta [[Geiserich vandál király|Geiserich]] Africát, és eljegyezte [[Hunerich vandál király|Hunerich ]] fia számára Valentinianus Eudocia nevű lányát.
 
[[Hispania]] területének jelentős részét ellenőrizték a [[szvébek]] (később a nyugati [[gótok]]). [[Gallia]] tartományt sikerült megtartani [[Flavius Aëtius]], [[Magister militum]] és [[hunok|hun]] csapatainak segítségével.
 
Miután a [[Gallia Belgica]] felé terjeszkedő [[burgundok]]at legyőzték, és fővárosukat, [[Worms (település)|Wormst]] elpusztították, szövetségre kényszerítették és [[Savoya]] területére költöztették a megmaradt népet.
 
A nyugati gótokat Gallia déli részén különítették el 426-ban, 429-ben és 436-ban. Aetius visszaverte a [[Rajna]] és a [[Duna]] mentén előretörő népeket 428 és 431 között. A [[catalaunumi csata]] során Aetius megállította [[Attila hun király|Attila]] seregének előretörését, de a következő évben a hunok visszatértek Észak-Itáliába.
==Valentinianus utolsó évei==
 
Ahogy a birodalom egyre kisebb lett, úgy növekedtek a provinciákra nehezedő adóterhek. A szükséges csapatok felállítására egyre kevesebb pénz állt rendelkezésre. Újabb és újabb területek szakadtak el a birodalomtól. Valentinianus székhelye [[Ravenna]] volt, de Attila közeledtének hírére Rómába menekült.
 
Attila 453-ban bekövetkezett halála után a császár meg akart szabadulni a nagyhatalmú Aëtiustól, akinek fia a császár lányát vette el feleségül. 454-ben meggyilkolták Aëtiust, állítólag a császár maga végzett vele. Halálát megbosszulták katonái. Valentinianust a csapatok ellenőrzése közben ölték meg. Licinia Eudoxiát a trónbitorló [[Petronius Maximus]]hoz kényszerítették feleségül. Nem sokkal azután Geiserich a vandálok élén megtámadta Rómát; és elrabolta Licinia Eudoxiát és lányait, Eudociát és Placidiát. Mivel Eudocia Hunerich menyasszonya volt 442 óta, a vandál trónörökös felesége lett. Placidia Olybrius felesége volt, aki 472-ben rövid ideig nyugatrómai császárként uralkodott.
 
Valentinianus azt a késő ókori, jobbára gyengekezű uralkodó típust testesítette meg, akiknek sorát [[Flavius Honorius római császár]] nyitotta meg.
*Edgar Pack: Valentinian III. In: Manfred Clauss: Die römischen Kaiser, Beck, München, 1997. S. 395ff
*Otto Seeck: Geschichte des Untergangs der antiken Welt, Bd. 6., Stuttgart, 1920.
 
 
== Külső hivatkozások ==
{{nemzetközi katalógusok}}
{{portál|ókor}}
 
{{DEFAULTSORT:Valentinianus 03}}
[[Kategória:Theodosius-dinasztia]]
20 079

szerkesztés

Navigációs menü