Flavius Aëtius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Flavius Aëtius
Diptych Aetius.jpg
Született
390[1]
Szilisztra
Elhunyt
454. szeptember 21. (63-64 évesen)
Ravenna
Állampolgársága ókori Róma
Foglalkozása
  • politikus
  • katona
Halál oka gyilkosság

Flavius Aëtius (kb. 396454. szeptember 21.) római hadvezér, államférfi.

Élete[szerkesztés]

Moesiában született Kr. u. 390 körül. Apja Gaudentius lovassági parancsnok volt, pannóniai család sarja, azonban anyai ágon ősi patricius családból származott. Katonai pályája gyorsan ívelt felfelé. 425-ben hun segédcsapatokra támaszkodva kikényszerítette, hogy Gallia katonai parancsnoka legyen Magister militum per Gallias. Bonifatius és Felix (politikai ellenlábasai) legyőzése után, 433-tól az egész nyugati fél Magister militume, a nyugatrómai birodalom igazi irányítója lett. Galla Placidia, III. Valentinianus császár anyja, aki kiskorú fia helyett gyakorolta a hatalmat, folyamatosan próbálta eltávolítani a hatalomból, Aëtius azonban – többek között – jó hun kapcsolatainak köszönhetően (több évet töltött túszként Ruga hun király udvarában) mindig elhárította a régens próbálkozásait. Tekintélyéhez hozzájárult, hogy a szenátori nemességgel jó kapcsolatot tartott.

Attila és a hun invázió ellenében sikerült megnyernie a frankokat, a burgundokat, a vizigótok és az armoricai kelták segítségét. 451-ben a catalaunumi (pontosabban mauriacumi) csatában Attilát rendkívüli erőfeszítéssel visszavonulásra kényszerítette. Attila 452-ben megtámadta Itáliát. Aëtius a „felperzselt föld” taktikáját alkalmazta, aminek meg is lett az eredménye. Az élelmiszerhiány és a pestisjárvány következtében Attila Róma falai elől visszavonult Pannóniába.

454-ben Petronius Maximus szenátor és Heraclius eunuch elhitették a császárral, hogy Aëtius az életére tör. Így 454. szeptember 21-én egy kihallgatás alkalmával Heraclius és az uralkodó saját kezűleg megölték a nagy hadvezért. Halálához hozzájárult még túlzott hatalma és hogy ragaszkodott fiának a császár leányával, Eudociával tervezett házasságához.

Filmen[szerkesztés]

A filmvásznon Aëtius alakját és Attilával való küzdelmét dolgozzák fel az 1954-ben, illetve 2001-ben készült Attila című filmek.

Az 1954-ben készült filmet Pietro Francisci rendezte Anthony Quinn (Attila), Sophia Loren (Honoria) és Henri Vidal (Aëtius) főszereplésével.

Dick Lowry által 2001-ben rendezett Attila című filmen Aëtius-t Powers Boothe, míg Attilát Gerard Butler alakítja.

Források[szerkesztés]

Elődei:
Auchenius Bassus
és
Flavius Antiochus
Consul
432
Kollégája:
Flavius Valerius
SPQR
Utódai:
II. Theodosius
és
Petronius Maximus
Elődei:
Anthemius Isidorus
és
Flavius Senator
Consul
437
Kollégája:
Flavius Sigisvultus
SPQR
Utódai:
II. Theodosius
és
Glabrio Faustus
Elődei:
III. Valentinianus
és
Flavius Nomus
Consul
446
Kollégája:
Aurelius Symmachus
SPQR
Utódai:
Flavius Calepius
és
Flavius Ardabur
Elődei:
Flavius Opilio
és
Iohannes Vincomalus
Consul
454
Kollégája:
Flavius Studius
SPQR
Utódai:
III. Valentinianus
és
Procopius Anthemius
  1. Integrált katalógustár, 118643932, 2015. augusztus 12.