Leontiosz bizánci császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leontiosz
II. Leontiosz solidusa
II. Leontiosz solidusa

Bizánci császár
Uralkodási ideje
695 – 698
Elődje II. Jusztinianosz
Utódja III. Tiberiosz
Életrajzi adatok
Született 660
Elhunyt 706. február 15. (46 évesen)
Konstantinápoly
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Leontiosz témájú médiaállományokat.

Leontiosz, eredetileg León (660 k. – 706. február 15.), (uralkodott 695698) a Bizánci Birodalom császára, II. Jusztinianosz hadvezére és hatalmának megdöntője volt.

IV. Konstantin nevezte ki az izauriai származású, sikeres tisztet az Anatolikon thema élére sztratégosznak. II. Jusztinianosz trónra lépésekor ő vezette az Abd al-Malik kalifa muszlim arabjai elleni sikeres háborút, ami előnyös békekötést eredményezett Bizánc számára. Később a császár mégis bebörtönöztette, amikor a frissen Anatóliába telepített és besorozott szlávok átállása miatt 692-ben elvesztette a szebasztopoli csatát Örményország területén.

A császár 695-ben kénytelen volt szabadon engedni tábornokát, mert szüksége volt rá a hadszíntéren, de ő Hellasz themájának sztratégoszaként az adókkal és áttelepítésekkel a népet sanyargató uralkodó helyére állt, akinek levágatta az orrát és a krími Kherszónba száműzette. Támogatója a kék politikai csoportosulás volt.

Uralkodásának legnagyobb horderejű eseménye az afrikai területek elvesztése volt. A Karthágói Exarchátust hosszú ideje támadták a muszlim arabok, de csak 697-ben sikerült bevenniük a tartományi székvárost, Karthágót. Leontiosz még abban az évben flottát küldött a város felmentésére, ami sikerrel is járt, ám a 698-ban szárazföld és tenger felől egyaránt érkező, összehangolt arab támadással már nem tudta felvenni a harcot.

A vereség hatására a fellázadó bizánci flotta egy germán származású tisztet (drungariosz), a Kibüraióton thema parancsnokát, Apszimart kiáltotta ki császárnak. A zöldek konstantinápolyi pártjának segítségével átvette a hatalmat, Leontioszt pedig megcsonkíttatva kolostorba zárták. Az ekkortájt Kherszónból megszökő, és hatalmát 705-ben restauráló II. Jusztinianosz hazatérve mind a III. Tiberiosz néven utalkodó Apszimart, mind az orratlan Leontioszt nyilvánosan kivégeztette.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
II. Jusztinianosz
Bizánci császár
695 – 698
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
III. Tiberiosz