XI. Kónsztantinosz bizánci császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
XI. Kónsztantinosz
ConstantinoXI.jpg

Bizánci császár
Uralkodási ideje
1449. január 6. – 1453. május 29.
Elődje VIII. Jóannész
Utódja nincs
Életrajzi adatok
Született 1405. február 8.
Konstantinápoly
Elhunyt 1453. május 29. (48 évesen)
Konstantinápoly
Házastársa Maddalena
Katalin
Édesapja II. Manuél bizánci császár
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz XI. Kónsztantinosz témájú médiaállományokat.

XI. (Boldog)[1] Kónsztantinosz, olykor XII. Kónsztantinosz[2] (görögül: Κωνσταντίνος ΙΑ' Δραγάσης Παλαιολόγος, 1405. február 8.1453. május 29.) az utolsó bizánci császár (1448–1453).

Kónsztantinosz II. Manuél és Jelena Dragaš szerb hercegnő nyolcadik gyermeke volt a tízből, gyermekkorát Konstantinápolyban, szülői felügyelet alatt töltötte. 1443-ban Morea deszpotésze (azaz a Peloponnészoszi-félsziget helytartója) lett. Kétszer nősült: először az epiruszi olasz despota lányát, majd annak hirtelen halála után Leszbosz genovai urának gyermekét vette feleségül, azonban ő is meghalt, mielőtt gyermeket szülhetett volna férjének.

Amikor meghalt VIII. Jóannész, trónviszály robbant ki Kónsztantinosz és öccse, Démétriosz között, aminek eldöntésére II. Murád szultánt kérték fel. Ő Konstantint tette a trónra 1449-ben, aki a bizánci-török kapcsolatok javítása érdekében megpróbálta feleségül venni távoli rokonát, II. Murád özvegyét, azonban nem járt sikerrel, mert az új szultán, a Hódító melléknévvel felruházott II. Mohamed el szándékozta foglalni Konstantinápolyt. A császár bármilyen eszközt meg akart ragadni, hogy valamiféle katonai segítséget kapjon, ennek érdekében még a katolikus és ortodox egyházak egyesülését is kimondta 1452-ben. Ezzel maga ellen hangolta alattvalói többségét, és miniszterét, illetve hadvezérét, Lukasz Notarasz nagyherceget is veszélyesen eltávolította önmagától.

Az ostrom megkezdése előtt II. Mohamed felajánlotta Kónsztantinosznak, hogy zavartalanul uralkodhat Moreában, ő azonban a hősi halált választotta. Az ostrom közben, a falakon érte a halál, és a győztes törökök napokig lándzsára tűzték levágott fejét. Később méltó temetést kapott. Egyes ortodoxok szentként tisztelik, noha hivatalosan nem avatták azzá. (Bővebben lásd: Konstantinápoly eleste.)

Bár Konstantinápoly elestével a Bizánci Birodalom megszűnt, a Kr. e. 753-ban alapított Római Birodalom nem ekkor tűnt el végleg. A Moreában levő Münsztra városát és környékét Konstantin fivére, Tamás 1460-ig tartotta, míg a negyedik keresztes hadjárat óta létező Trapezunti Császárságot 1461-ben foglalták el az oszmánok.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. http://www.abbamoses.com/months/may.html
  2. Attól függően, hogy császárnak tekintik-e a megválasztott (XI.) Kónsztantinosz Laszkariszt († 1205).

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
VIII. Jóannész
Bizánci császár
14481453
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
nem volt