II. Manuél bizánci császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Manuél

Bizánci császár
Uralkodási ideje
1391. február 16. 1425. július 21.
Koronázása1392. február 11.
Elődje V. Ióannész
Utódja VIII. Ióannész
Életrajzi adatok
Uralkodóház Palaiologosz-ház
Született 1350. június 27.
Konstantinápoly
Elhunyt 1425. július 21. (75 évesen)
Konstantinápoly
Édesapja V. Jóannész bizánci császár
Édesanyja Kantakuzénosz Ilona bizánci császári hercegnő (1333–1396)
Testvére(i)
Házastársa Helena
Gyermekei 1. Ióannész
2. Theodórosz
3. Mihály
4. Andronikosz
5. Konstantin
6. Tamás
7. Izabella
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Manuél témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

II. (Palaiologosz) Manuél, magyarosan II. Mánuel (görögül: Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος), (Konstantinápoly, 1350. június 27.Konstantinápoly, 1425. július 21.) bizánci császár 1391-től haláláig.

Élete[szerkesztés]

V. Ióannész kisebbik fia, a bitorló IV. Andronikosz öccse, Manuél, apja halálakor éppen I. Bajazid szultán fogságában raboskodott Bursában. Hamarosan elmenekült, de szinte azonnal török ostromzár vette körül Konstantinápolyt, ugyanis az, hogy az oszmánok 1396-ban legyőzték a keresztény lovagokat Nikápolynál, nem jelentette, hogy a görög főváros is kezükbe került. A császár személyesen indult útnak, hogy segítséget kérjen, közben a Bizánci Birodalom védelmét unokaöccsére, VII. Ióannészra bízta. Járt Itáliában, Franciaországban, Angliában és a német területeken, de sikert sehol sem ért el.

Míg ő Európát járta, VII. Ióannész hősiesen védte Bizáncot, és a törökök vele szemben sem értek el eredményt. Mindemellett csak Timur Lenk 1402-ben aratott ankarai győzelme és I. Bajazid 1403-ban bekövetkezett halála után lélegezhetett fel valamelyest a birodalom. A császár a következő szultánnal, I. Mohameddel baráti viszonyt ápolt, viszont 1422-ben II. Murád megint megostromolta a fővárost, és Manuél halála előtt röviddel a Bizánci Császárságot rendszeres sarc fizetésére kötelezte.

II. Manuél termékeny szerző volt: sok teológiai, retorikai és költői művet alkotott, illetve kiterjedt levelezést folytatott.

Leghíresebb mondata (7. dialógusban, 1425-ből), amelyet XVI. Benedek pápa 2006. szeptember 12-én idézett egy, a Regensburgi Egyetemen tartott előadáson, és amely nagy felháborodást váltott ki az iszlám világban: "Vizsgáld meg, hogy vajon mi újat hozott Mohamed, és meglátod, hogy csak gonosz és embertelen dolgokat, mint azt a parancsolatot is, hogy hitét kard által terjesszék."[1]

Helena Dragas szerb hercegnőtől hét fia született, akik közül a második, Ióannész és az ötödik, Kónsztantinosz trónra is lépett. Ez utóbbi volt az utolsó bizánci császár.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
V. Ióannész
Bizánci császár
13911425
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
VIII. Ióannész