III. Theodosziosz bizánci császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Theodosziosz

Bizánci császár
Uralkodási ideje
715 májusa 717. március 25.
Elődje II. Anasztasziosz
Utódja III. León
Életrajzi adatok
Született 7. század
Konstantinápoly
Elhunyt 722
Epheszosz
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Theodosziosz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

III. Theodosziosz (ógörögül: Θεοδόσιος Γ΄, latinul: Theodosius III, (Konstantinápoly, 7. századEpheszosz, 722), uralkodott 715 májusa – 717. március 25.) a Bizánci Birodalom császára volt, akit II. Anasztasziosz ellenében tettek trónra az Opszikion thema katonái.

Adramüttium vidékének korábbi adószedője eleinte nem is akart az uralkodói székbe ülni, még el is menekült a megtiszteltetés elől, ám megtalálták, és a közakarat nyomására kénytelen volt megtenni ezt a lépést. Miután féléves polgárháborút követően bejutott Konstantinápolyba, és elfoglalta a Nikaia városába menekült II. Anasztasziosz trónját, anatóliai lázadásokkal és a támadó arab flottával kellett megbirkóznia.

Mindjárt koronázása után fellázadt ellene León, az Anatolikon thema, és kijelölt veje, Artabaszdosz, az Armeniakon thema helytartója. Theodoszioszt mindössze az Opszikion thema területén támogatták, így az eredmény előre tudható volt. A keleti tartományok hadai Nicomedia városában elfogták az egész udvartartást a császárral együtt, aki tárgyalásokat követően saját és fia nevében is lemondott a trónról. Epheszoszba vonult vissza szerzetesként, további sorsa nem ismeretes.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
II. Anasztasziosz
Bizánci császár
715 – 717
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
III. León