Ugrás a tartalomhoz

Florianus római császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Florianus
Marcus Annius Florianus
Herkules megkoronázza Florianust. A pénzérmén olvasható latin szöveg AETERNITAS AVG, a császár örök életét hirdeti.
Herkules megkoronázza Florianust. A pénzérmén olvasható latin szöveg AETERNITAS AVG, a császár örök életét hirdeti.

A Római Birodalom princepse
Uralkodási ideje
276. augusztus 19. szeptember 9.
(fél hónapig)
ElődjeTacitus
UtódjaProbus
Életrajzi adatok
Születettszületési ideje nem ismert
Terni
Elhunyt276. szeptember 9.
Kilikia
Testvére(i)Tacitus római császár
A Wikimédia Commons tartalmaz Florianus témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Marcus Annius Florianus, általánosan elterjedt néven Florianus császár (Terni, ? – Kilikia, 276. szeptember 9.) a Római Birodalom császára volt 276 júniusától szeptemberéig.

Uralkodása[szerkesztés]

Florianus Marcus Claudius Tacitus anyai féltestvére volt. Tacitus meggyilkolása után azonnal magához vette a hatalmat, a senatus császárrá nevezte ki, a birodalom nyugati részén állomásozó hadseregek is elfogadták császárnak. A herulokkal csatázott, amikor értesült róla, hogy a Syria provinciában lévő legiók Probust kiáltották ki császárnak. Polgárháború tört ki, Florianust Italia, Gallia, Hispania, Britannia, Africa és Mauretania provinciák támogatták. A ciliciai csata döntötte el a kettőjük közti harc kimenetelét. Florianusnak létszámban nagyobb hadserege volt, míg Probusnak kiválóbb hadvezérei voltak. Amikor a csata során világossá vált, hogy Probus kerekedik felül, Florianust a saját katonái ölték meg. Mindössze 88 napig volt császár.

A Florianus-legenda[szerkesztés]

Állítólag Florianusnak megjósolták, hogy az egyik leszármazottja helyre fogja állítani a szenátus tekintélyét és a birodalom határait egészen Taprobane szigetéig (Srí Lanka) fogja kiterjeszteni. E legenda a birodalom bukása után is fennmaradt, a középkorban a von Blumenthal család jelentette be igényét, miszerint Florianus leszármazottjainak tekintik magukat, mivel mindkettőjük nevében megtalálható a virág szó.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

"…FLORIANUS, aki Tacitus örököse volt, csak két hónapig és 20 napig uralkodott, más említésre méltó nem mondható el róla…"Előző uralkodó:
Tacitus
Római császár
276
Hadrianus császár szobra
Következő uralkodó:
Probus
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap