II. Rómanosz bizánci császár

From the Hungarian Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
II. Rómanosz
Romanos II.jpg

Bizánci császár
Uralkodási ideje
959. november 9. 963. március 15.
Koronázása
945. április 6.
Elődje VII. Kónsztantinosz
Utódja II. Niképhorosz
Életrajzi adatok
Uralkodóház Makedón-dinasztia
Született 938/939
Konstantinápoly
Elhunyt 963. március 15. (25 évesen)
Konstantinápoly
Édesapja VII. Kónsztantinosz bizánci császár
Édesanyja Helena Lekapene
Házastársa Eudokia
Theopanó
Gyermekei II. Baszileosz
VII. Kónsztantinosz
Anna
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Rómanosz témájú médiaállományokat.

II. Rómanosz (ógörögül: Ρωμανός Β΄, latinul: Romanus, 938. – 963. március 15.) a Bizánci Birodalom császára (uralkodott 959. november 9-étől haláláig), a Makedón-dinasztia ötödik tagja, VII. (Bíborbanszületett) Kónsztantinosz és felesége, Helené Lekapéné – Konstantin társcsászárának, I. Rómanosz Lekapénosznak a lánya – gyermeke volt. Rövid uralkodása alatt hadvezérei visszafoglalták Krétát az araboktól, és döntő vereséget mértek Szajf ad-Daula aleppói emírre, megindítva a szíriai hódítás hullámát.

Apja idejében egészen 944-ig II. Rómanosz anyai nagyapja irányította az állami ügyeket, aki még gyermekként eljegyezte unokáját Hugó itáliai és provence-i király törvénytelen lányával, a nála nyolc-tíz évvel idősebb Bertával, akit Bizáncban Eudokiává kereszteltek. Eudokia öt év múlva halt meg, a házasságból nem született gyermek. 956-ban így Rómanosz szerelmi házasságot köthetett: egy kocsmáros lányát, Theophanót vette feleségül, aki kiszorította az udvarból Helené anyacsászárnét, és Rómanosz lánytestvére is monostorba volt kénytelen visszavonulni. Ettől eltekintve a leírások szerint jóképű és kedves császár nemigen foglalkozott államügyekkel, azok irányítását Jószéphosz Bringaszra, egy tehetséges eunuchra bízta.

Uralkodása idején Niképhorosz Phókasz óriási sikereket ért el a keleti hadszíntéren. Mintegy másfél évszázados muszlim megszállást követően 960-ban megrohanta Kréta szigetét, és 961-ben elfoglalta. Üdvrivalgással fogadták Konstantinápolyban, és amikor 962-ben Szíria ellen indult, számos erőd és Aleppó elfoglalásával felszámolta a Hamdánidák hatalmát a térségben. Szajf ad-Daula emír elmenekült, és a három évtizedes hadakozás végeztével Bizáncnak módja adódott a további hódítások megindítására.

II. Rómanosz váratlanul, fiatalon halt meg. Bár fiait, a 958-ban világra jött II. Baszileioszt és a 960-as születésű VIII. Kónsztantinoszt még uralkodása alatt társcsászáraivá tette, nem ők, hanem az özvegy Theophanó új férje, a diadalmas Niképhorosz Phókasz vette át a hatalmat. Rómanosz fiai csak II. Niképhorosz és Ióannész Tzimiszkész uralkodása után kerülhettek hatalomra.

Külső hivatkozások[edit]


Előző uralkodó:
VII. Kónsztantinosz
Bizánci császár
959 – 963
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
II. Niképhorosz