Ugrás a tartalomhoz

Flavius Magnus Magnentius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magnentius
Flavius Magnus Magnentius
Magnentius pénzérméje az arcképével
Magnentius pénzérméje az arcképével

Római Birodalom császára
Uralkodási ideje
350. január 18. 353. augusztus 11.
ElődjeConstans
UtódjaII. Constantius
Életrajzi adatok
Született303
Samarobriva
Elhunyt353. augusztus 11.
Mons Seleucus
Testvére(i)Decencio
HázastársaIustina
A Wikimédia Commons tartalmaz Magnentius témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Flavius Magnus Magnentius (Samarobriva, 303Lyon, 353. augusztus 11.) elrómaiasodott frank hadvezér.

Élete

[szerkesztés]
A Római Birodalom 337 szeptemberében. Constantinus három fia – II. Constantinus, Constans, és II. Constantius – egymás között osztotta fel a birodalmat. II. Constantinus a nyugati provinciákat örökölte, Galliát, Britanniát és Hispániát. Constans Itália, Illyricum, az afrikai provinciák és Macedónia felett uralkodott, míg II. Constantius a birodalom keleti felét kapta. Ezeken kívül mostohatestvére, Dalmatius hasonló nevű fiának és idősebb Dalmatius öccsének, Hannibalianus hercegnek is juttatott egy-egy országrészt.
Vetranio pénzérméje

I. Constantinus római császár császár 337. május 22-én bekövetkezett halála után három fia – II. Constantinus, Constans, és II. Constantius – egymás között osztotta fel a birodalmat. Magnentius testőrparancsnok volt és Constantinus császár harmadik fiának Constans császárnak a zsoldjában állt. Constanst, mint zsarnokot és kéjencet katonái megvetették és a katonák lázadása elől, ami Galliában tört ki, menekülnie kellett, útközben azonban Magnentius, aki a testőrség vezetője volt, 350-ben meggyilkolta. Ezután Magnentiust 350. január 18-án a galliai Augustodunumban császárrá kiáltották ki. Magnentius pogány volt. Azonnal engedélyezte a betiltott éjszakai áldozatokat és gyorsan megszerezte a még túlnyomórészt pogány arisztokrácia támogatását. Ugyanakkor az érméi hátlapjára egy nagy krisztogramot veretett, amivel a keresztényeket sikerült megnyugtatnia.

Constans halálának hírére Illyricumban az illíriai csapatok parancsnoka, Constantius nővére, Constantina kérésése Vetranio császárrá kiáltotta ki magát. Constantius először elfogadta Vetraniót uralkodótársnak, ám 350. december 25-én a társuralkodók közös beszéde alkalmával a légiók előtt megfosztotta őt a császári bíbortól. Életét megkímélte, ami az ilyen aktusoknál nem jellemző.

A kedvezőtlen hírek miatt II. Constantinus félbeszakította a perzsák elleni hadműveleteit, és Illíriába sietett. Vetranio a seregével együtt csatlakozott hozzá, akit lemondatott, kárpótlásként azonban tisztes nyugdíjat adott neki. Az összecsapásra készülő ellenfelek mindketten caesart neveztek ki. Magnentius frank rokonát, Magnus Decentiust a Rajnához, II. Constantius pedig unokatestvérét, a 337. évi vérengzés egyik túlélőjét, Flavius Constantius Gallust Antiochiába, akihez Constantina nővérét is hozzáadta. Constantius ezután a trónbitorló Magnentius ellen vonult, aki közben magához ragadta a római birodalom összes tartományait, egészen az illír határig.

A mursai csata

[szerkesztés]

Magnentius a Constantius császárral folytatott harcban a Mursa (a mai Eszék) melletti véres csatát 351. szeptember 28-án[1] elvesztette.

A mons seleucusi csata

[szerkesztés]

Amikor két évre rá 353-ban a mons seleucusi csatában ismét megverték, felakasztotta magát[2] Lyonban.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Pecz
  2. Freisingi Ottó krónikája

Források

[szerkesztés]
  • Magnentius. A Pallas nagy lexikona. (Hozzáférés: 2011. július 15.)

Külső források

[szerkesztés]


Elődei:
Flavius Sergius
és
Flavius Nigrinianus
Consul
351
collega:
Gaiso (nyugat, keleten nincs consul)
SPQR
Utódai:
Decentius és Paulus (nyugat)
és
II. Constantius és Gallus (kelet)
Elődei:
Decentius és Paulus (nyugat)
és
II. Constantius és Gallus (kelet)
Consul
353
collega:
Decentius (nyugat) II. Constantius és Gallus (kelet)
SPQR
Utódai:
II. Constantius
és
Gallus
Előző uralkodó:
Constans
Római császár
350353
Hadrianus császár szobra
Következő uralkodó:
II. Constantius