VII. Ióannész bizánci császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
VII. Ióannész
Half Stavraton John VII.jpg

Bizánci császár
Uralkodási ideje
1390. április 14. szeptember 17.
Elődje V. Ióannész
Utódja V. Ióannész
Életrajzi adatok
Uralkodóház Palaiologosz-ház
Született 1370. december 18.
Konstantinápoly
Elhunyt 1408. szeptember 22. (37 évesen)
Szaloniki
Édesapja IV. Andronikosz bizánci császár
Édesanyja Keratsa of Bulgaria
Házastársa Iréne
Gyermekei V. Andronikosz
Device of the Palaiologos Dynasty.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz VII. Ióannész témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

VII. Ióannész Palaiologosz, magyarosan VII. János (görögül: Ιωάννης Ζ' Παλαιολόγος), (1370. december 18.1408. szeptember 22.) bizánci császár 1390-ben néhány hónapig. 1399-től 1402-ig a birodalom régensse volt.

V. Ióannész unokája eredetileg nem örökölhette volna a trónt apja, IV. Andronikosz lázadása miatt, ám ő mégis megragadta a hatalmat 1390-ben. Mindössze hat hónapig uralkodott, ugyanis nagyapja velencei és török segítséggel visszatért, azonban már a következő hónapban meghalt. Örököse, II. Manuél igyekezett kiegyezni VII. Ióannészsal, nehogy ismét polgárháború robbanjon ki. Ekkor Ióannész elismerte Manuélt császárnak, ám csak azzal a kikötéssel, hogy még rövid országlása alatt megkoronázott fia, V. Andronikosz fogja örökölni halála után a trónt.

1399-ben az Oszmán Birodalom megtámadta a Bizánci Birodalmat, mire a császár elmenekült, hogy nyugaton keressen segítséget, és Ióannészt régensként hagyta Konstantinápolyban. Ő a csodában bízva egészen 1402-ig védelmezte a birodalmat, amikor az bekövetkezett: Timur Lenk mongol csapatai szétzúzták az oszmán erőket az ankarai csatában, és még I. Bajazid szultán is fogságba esett. Ezután a törökök a Bizánci Birodalommal baráti viszony kiépítésére törekedtek.

Ióannész jutalmul megkapta a Márvány-tenger addig törökök által megszállva tartott ázsiai partvidékét és Thesszalonikét az Égei-tenger partján. II. Manuél hazatértekor átadta neki a hatalmat, és 1408-ban bekövetkezett haláláig békében élt, mint Thesszaloniké kormányzója. Fia, V. Andronikosz tíz évvel Ióannész előtt hunyt el, így II. Manuél fiai örökölték a trónt.


Előző uralkodó:
V. Ióannész
Bizánci császár
1390
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
V. Ióannész