VIII. Mikhaél bizánci császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VIII. Mikhaél
Michael VIII Palaiologos (head).jpg

Bizánci császár
Uralkodási ideje
1259 – 1282
Elődje IV. Jóannész
Utódja II. Andronikosz
Életrajzi adatok
Született 1223/1224
Anatólia
Elhunyt 1282. december 11. (59 évesen)
Pakhomion, Lüszimakhia közelében
Házastársa Theodóra
Gyermekei Manuél
II. Andronikosz
Konstantin
Eiréné
Anna
Eudokia
Theodóra
Eufrozina
Mária
Édesapja Andronikosz
Édesanyja Theodóra
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz VIII. Mikhaél témájú médiaállományokat.

VIII. Mikhaél Palaiologosz (görögül: Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος), (12231282. december 11., uralkodott: 1261-1282) bizánci császár, Konstantinápoly visszafoglalója

Miután Mikhaél félreállította társcsászárát, a gondjaira bízott IV. Jóannészt, és elérte elődjei törekvését Konstantinápoly visszaszerezésével, hamarosan a nyugati ügyek felé fordult. Rájött, hogy IV. Márton pápa, a szicíliai I. (Anjou) Károly és a velenceiek, azaz Bizánc itáliai birtokainak szomszédai egységesen fognak fellépni vele szemben, tehát igyekezett, hogy a nyugati veszedelmet elhárítsa, de Manuél hibáinak elkövetése nélkül: megpróbálta megosztani az ellenfeleit.

Közben, 1265-ben Bizáncot megtámadták a mongolok. A megvert császár a mongolok kegyét keresve adót fizetett Nogaj kánnnak, az Arany Horda vezetőjének, és feleségül adta hozzá Eufrozina leányát.

Hogy a pápát maga oldalára állítsa, elhatározta, hogy egyesíti a katolikus és az ortodox egyházat. A gyenge lábakon álló uniót 1274-ben mondta ki a Lyonban tartott zsinat. Hazájában ezért sok elégedetlenkedő ortodoxot kellett bebörtönöznie, ráadásul a szövetség, amit így megtépázott, újra helyreállt, és a pápa kiközösítette őt.

Hogy meggyengítse ellenfeleit, igazi bizánci diplomáciával rávette az aragóniai királyt, III. Pétert, hogy támadjon Szicíliára, miközben a szicíliaiak fellázadtak, és lemészárolták a helyi franciákat (1282, szicíliai vecsernye). (Mellesleg Károly és utódai továbbra is a Nápolyi Királyság urai maradtak, egészen 1442-ig, amikor III. Péter utódai egyesítették a szétszakított országot.)

A Mikhaél által alapított Palaiologosz-dinasztia uralta a görög birodalmat egészen annak bukásáig, tehát összesen 192 éven át.


Előző uralkodó:
IV. Jóannész
Bizánci császár
12611282
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
II. Andronikosz