Latin Unió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Latin Unió tagországai

A Latin Unió (spanyolul Unión Latina, portugálul União Latina, franciául Union Latine, románul Uniunea Latină, katalánul Unió Llatina) az 1954-es Madridi Megegyezés[1] nyomán létrehozott kormányközi szervezet, melynek célja az újlatin nyelvű népek identitásának ápolása és kulturális örökségük értékesítése és terjesztése.

A szervezet jellege[szerkesztés]

A Latin Unió csak 1983 óta működik ténylegesen. Azóta tagjainak száma, a Madridi Megegyezés ratifikálása útján vagy utólagos csatlakozás révén, 12-ről 36-ra nőtt. Ma csaknem az összes olyan országot csoportosítja, amelyek a tagjai lehetnek. Ezek a következő, 1992-ben leszögezett követelményeknek legalább egyikét teljesítik:

 • nyelvi és kulturális követelmények:
  • számottevő újlatin nyelvű irodalom
  • többségében újlatin nyelvű írott sajtó, úgy a példányszámot, mint a kiadványok számát illetően
  • nagyarányú újlatin nyelvű televíziós adások
  • nagyarányú újlatin nyelvű rádióadások
 • kulturális követelmények:

A Latin Unió eleinte Spanyolországra, Portugáliára, Latin Amerikára és más volt spanyol és portugál gyarmatokra korlátozódott, de ma a világ minden részén jelen van. 36 állam a tagja és négy kormánynak (Argentínának, Mexikónak, a Szuverén Máltai Lovagrendnek és a Vatikánnak) van megfigyelői státusza. Székhelye Párizsban van. A Latin Unió költségvetését a tagországokra kirótt kötelező hozzájárulások táplálják.

A szervezet sokoldalú, minden tagállamot érintő projekteket fejleszt ki, és képviseleti hálózattal rendelkezik húsz országban.

Az alábbi területeken tevékenykedik:

 • a közös hagyaték értékállandóságának biztosítása, terjesztése és védelme, az alkotás és a kulturális cserék támogatása, a latinitás eszméjének fejlesztése és elmélyítése

Hivatalos nyelvek[szerkesztés]

A Latin Unió hivatalos nyelvei a spanyol, a francia, az olasz, a portugál, a román és a katalán. Az első négyet használja munkanyelvként. Minden általános elterjedésű szöveget lefordítanak erre a négy nyelvre, és egyeseket románra is.

Tagállamok[szerkesztés]

A Latin Unió négy földrészen van jelen. Tagállamai a következők:

Megfigyelők[szerkesztés]

Jegyzet[szerkesztés]

 1. A Madridi Megegyezés szövege (spanyolul).

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Union latine című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozás[szerkesztés]